enkel voor abonnees

De eerste 100 dagen van Joe Biden

buitenland - 05 05 2021
Joe Biden
AFP / B. Smialowski

Na zijn eerste 100 dagen aan het werk geeft elke nieuwe Amerikaanse president een toespraak. Dat deed ook Joe Biden. “Amerika beweegt weer”, zei Biden.

 

Joe Biden gaf zijn toespraak voor het Amerikaanse parlement. Zoals altijd zitten achter de president de vice-president en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Nu zijn dat Kamala Harris en Nancy Pelosi. Voor het eerst ooit zijn het twee vrouwen.

 

Corona

Biden is trots op wat hij in 100 dagen al bereikt heeft. “We zijn weer aan het werk. We kunnen weer dromen”, zei de president. Toen Biden begon als president, beloofde hij 100 miljoen mensen te vaccineren in 100 dagen. Dat zijn er intussen zelfs al 220 miljoen. Elke dag krijgen 2 miljoen Amerikanen een prik tegen corona.

 

Laatste oorlog

De nieuwe president plande ook al grote werken. In heel het land komen nieuwe wegen, bruggen, scholen… Het plan zal 1.900 miljard euro kosten. Het moet veel Amerikanen werk geven. Biden besliste ook over het einde van de laatste oorlog waarin Amerikanen vechten. Na 20 jaar moeten alle Amerikaanse soldaten weg uit Afghanistan. De laatste soldaten vertrekken er op 11 september 2021. 

 

Andere landen

Biden heeft nog meer plannen. Hij stapte weer in het akkoord van Parijs. Dat gaat over de opwarming van het klimaat. En hij praat weer met veel andere landen. Na Donald Trump had zijn land vooral ruzie met grote delen van de wereld. Dat is nu weer anders.

Uit