enkel voor abonnees

Bossen verdwijnen in Brazilië

buitenland - 24 11 2021
ontbossing Brazilië
Wikimedia

Steeds meer bos verdwijnt uit het Amazonewoud in Brazilië. Op een jaar tijd ging het om ruim 13.200 vierkante kilometer. Dat is bijna zo groot als Vlaanderen. Bovendien verdween tussen 2020 en 2021 bijna een kwart meer bos dan het jaar daarvoor. Dat tonen beelden van een instituut dat de ruimte onderzoekt.

Het Amazonewoud is het grootste regenwoud in de wereld. 60 procent van dat woud ligt in Brazilië. De bomen van het woud doen enorm veel van het gas CO2 verdwijnen. Al dat CO2 zou anders de aarde opwarmen. Het woud is daarom erg belangrijk voor het klimaat. Tegen 2030 moet er een einde komen aan ontbossing in de wereld.

Houtkap
Al drie jaar na elkaar verdwijnt er meer en meer bos uit het Amazonewoud. President Bolsonaro van Brazilië krijgt veel kritiek. Hij zou te weinig doen tegen de onwettige houtkap. De minister van Milieu zegt dat de overheid nu strenger optreedt. Maar de minister zei ook dat de cijfers niet kloppen.

Krant
Pas was er nog de klimaattop van de Verenigde Naties in Glasgow. Brazilië beloofde daar om een einde te maken aan de onwettige ontbossing. Dat zou gebeuren tegen 2028. De Braziliaanse regering gaf cijfers vrij die moesten bewijzen dat alles onder controle is. Maar de beelden van het instituut tonen wat anders. Volgens een Braziliaanse krant weet de regering dat haar cijfers niet kloppen.

Uit