enkel voor abonnees

Boris Johnson neemt ontslag

buitenland - 07 07 2022
Boris Johnson
Boris Johnson hield een toesprak voor zijn kantoor. Foto AFP / JUSTIN TALLIS

De Britse eerste minister Boris Johnson neemt ontslag. Dat zei hij zelf, voor zijn kantoor in Londen. De regering van Johnson viel op twee dagen uit elkaar.

 

In 2019 werd Boris Johnson leider van de grootste Britse partij, de Conservatieven. Zo werd hij vanzelf eerste minister. Johnson haalde zijn land in 2020 uit de Europese Unie (EU). Dat was de Brexit. Veel bracht dat de Britten niet op. 

 

Schandalen
Johnson speelde vaak een rol in kleine schandalen. Zo was hij vaak op feestjes in zijn kantoor. Die feestjes mochten niet door zijn eigen regels tegen corona. Het onderzoek in die zaak duurde maanden. Johnson kwam ermee weg. Een slechte gewoonte van Johnson werd wel duidelijk. Hij liegt wanneer het niet anders kan. En na een 'sorry' doet hij weer voort. 

 

Voorbij
Enkele top-ministers waren de leugens van Johnson beu. Daarom namen ze ontslag. Op twee dagen tijd volgden 50 andere leden en medewerkers van de regering. Johnson beseft dat het voorbij is. Hij stopt nu als leider van zijn partij. Hij blijft wel eerste minister tot zijn opvolger bekend is.

Uit