enkel voor abonnees

8.000 doden na 3 weken oorlog

buitenland - 30 10 2023
verwoesting in Gaza
Foto: Belga-AFP / F. Senna

Gaza

De oorlog in Gaza blijft voortduren. Het leger van Israël trok binnen in het noorden van Gaza. Intussen blijven bommen en raketten slachtoffers maken onder gewone mensen.

Israël jaagt op de Palestijnse groep Hamas. Die is baas in de streek Gaza. Begin vorige maand deed Hamas een aanval op Israël. Daarbij vielen zeker 1.300 doden. Hamas ontvoerde ook ruim 200 mensen.

 

Uitroeien

De regering van Israël beloofde zijn inwoners om Hamas uit te roeien. Al drie weken zet het leger van Israël bommen en raketten in tegen Gaza. Die moeten strijders van Hamas uitschakelen. Eenvoudig is dat niet. Hamas zou zich verschuilen in veel tunnels onder de grond.

 

Aanval

Het leger van Israël houdt Gaza helemaal afgesloten. De voorbije week trok het met tanks en soldaten binnen in Noord-Gaza. Komt er nog een grotere aanval? Voor de gewone Palestijnen maakt dat niet veel uit.

 

Puin

De gewone Palestijnen zijn het grootste slachtoffer van de oorlog. Israël blijft Gaza in puin schieten. Vluchten heeft voor hen weinig zin. Gaza is afgesloten. Zeker 8.000 Palestijnen kwamen al om. Veel landen in de wereld vragen Israël om het geweld te stoppen. Dit is meer dan zich verdedigen tegen Hamas. 

Uit