enkel voor abonnees

Oud en wijs

blog - 04 09 2023
een oudere vrouw
Foto: Centre for Aging Better

Ik ben verliefd op podcasts. Ik luister er altijd naar. Als ik pendel of schoonmaak. Ik heb slimme mensen die in mijn oren praten. Zeker een uur per dag. Dat moet me slimmer maken. Dat hoop ik toch.

 

Mijn nieuwe favoriet is 'Wijzer dan ik'. De gastheer nodigt oude en wijze vrouwen uit. Vrouwen die genieten van het leven op hun 70ste, 80ste of 90ste. Ik vind ze boeiend. Hoe ze het leven zien. Waar ze spijt van hebben. Wat ze tegen hun jongere zelf zouden zeggen. Hoe hun aandacht verschoof. Welke lessen ze hebben geleerd.

 

Eén idee komt in alle afleveringen terug. Stop met je zoveel zorgen te maken. Kies voor jezelf! Dat was een krachtige boodschap voor mij. Want ik voel me nog steeds schuldig als ik mensen moet afwijzen. Ik geef nog steeds om wat andere mensen denken. Ik wil nog steeds dat iedereen me leuk vindt. 

 

In Roemenië hebben we een gezegde. Wie geen oud persoon heeft, moet er een kopen! Dus als je er nog een hebt: gelukkig maar! Want je hebt nog veel te leren!

Uit
Adelina
Uit