enkel voor abonnees

Wat verandert er in 2024?

binnenland - 05 01 2024
Nutri-Score
Foto: Belga-AFP / L. Venance

Goed en slecht nieuws

 

Op 1 januari startte een nieuw jaar. Dat betekent nieuwe wetten, nieuwe prijzen, nieuwe regels, … Voor sommigen is er goed nieuws. Voor anderen wat minder. Wablieft geeft enkele voorbeelden.

 

Hoger loon

Meer dan een miljoen werknemers krijgen vanaf januari een hoger loon. Dat komt door een regel over inflatie. Wordt geld minder waard? Wordt het leven duurder? Dan is er inflatie. De overheid verhoogt dan de lonen. Dat gebeurt nu voor veel werknemers in bijvoorbeeld de industrie, horeca, transport en bouw. Voor de meesten stijgt het loon met 1,5%. Soms is het wat meer of minder. De stijging is niet zo groot als in januari 2023. Toen gingen veel lonen met 11% omhoog. 

 

Hogere pensioenen

Heb je 45 jaar of langer gewerkt? En ben je met pensioen? Dan krijg je nu meer geld. Je krijgt minstens 1.619 euro. Een pensioen voor een gezin is minstens 2.172 euro. Deze bedragen zijn het minimum. Is jouw pensioen hoger dan het minimum? Dan stijgt dat met 2%. Behalve als je werkte voor de overheid.

 

Lagere uitkering

Wie even geen werk heeft, krijgt een lagere uitkering. Je moet wel al gewerkt hebben. Verlies je je job? En heb je recht op een uitkering? Dan krijg je nu 60% van je laatste loon. Vorig jaar was dat nog 65%. Blijf je lang werkloos? Dan zakt je uitkering.

 

Energie wordt duurder

De prijzen voor de verdeling van stroom en aardgas stijgen met 8%. Zo betaalt een gemiddeld gezin dit jaar mogelijk 27 euro meer voor stroom. Voor gas betaal je mogelijk 18 euro meer. Dat is niet zo voor mensen met een sociaal tarief. Zij betalen minder voor energie. 

 

Ziek tijdens vakantie

Word je ziek tijdens je vakantie? Of krijg je een ongeval? Dan was je die dagen verlof kwijt. Dat verandert nu. Je mag die verloren vakantiedagen later opnemen. Je moet wel meteen je werkgever laten weten dat je ziek bent. En je hebt een briefje van de dokter nodig.

 

Strenger voor wie lang ziek is

Wie langer dan vier weken niet kan werken door ziekte krijgt een uitkering. In België zijn meer dan 500.000 mensen al langer dan een jaar ziek. Voor hen zijn er nu strengere regels. Ze moeten in het eerste jaar zeker drie keer naar de dokter. Doen ze dat niet? Dan kunnen ze hun uitkering verliezen. Deze regels zijn er voor wie lang ziek werd na 1 januari 2024. Was iemand vroeger al lang ziek? Dan gelden de nieuwe regels pas vanaf juli.

Uit
een ziek persoon
Foto: Pexels / Pavel Danilyuk
Uit

Meer uitkering met beperking

Ook mensen met een beperking krijgen geld van de overheid. Dat heet een IVT. Het bedrag is nu 2,7% hoger dan vorig jaar. Ben je alleen? Dan krijg je 1.295 euro. Wie samenwoont, krijgt 863 euro. Het gaat in totaal om 140.000 Belgen.

 

Roken en vapen duurder

De overheid wil dat minder mensen roken. Daarom zal een pakje sigaretten gemiddeld 2 euro meer kosten. Vapen wordt mogelijk tot de helft duurder.

 

Minder Nutri-Score A

Hoe gezond is voeding en drank? Dat zie je op een etiket met gekleurde letters. Dat heet de Nutri-Score. De letter A is de gezondste keuze. Toch was dat nog niet altijd echt gezonde drank of voeding. De score is daarom nu strenger. Bij dranken krijgt alleen water de letter A. Volkorenbrood heeft nu ook A. Wit brood heeft een C. Gevogelte heeft nu een betere score dan rood vlees. Hoeveel zout en suiker zit er in een product? Ook dat telt nu meer mee bij de Nutri-Score. 

 

Restjes eten bij GFT

Restjes van eten mogen niet meer bij het restafval of huisvuil. Je moet die nu composteren op een hoop in je tuin. Heb je geen tuin? Dan doe je je restjes in de bak voor GFT (groenten, fruit en tuinafval). Dat is beter voor de natuur.

 

 

Tekst door Lynn Claerhout

Uit