Veel Belgen rijden nog te snel

binnenland - 24 02 2020
elektrische fiets
Foto: Belga / S. Gremmelprez

Onderzoek naar verkeer

Eén op de vijf Vlamingen reed vorig jaar met een elektrische fiets. En één op de drie chauffeurs rijdt te snel met de auto. Dat blijkt ook een groot onderzoek van Vias. Die organisatie onderzoekt het verkeer in ons land.

Vias stelde vragen over het verkeer aan 6.000 Belgen. Dat gebeurde al voor het achtste jaar op rij. Vias onderzoekt zo hoe het verkeer in ons land verandert.

Auto

De auto blijft het meest gebruikte middel voor vervoer. Vorig jaar reed 83% van de Belgen met de auto. Dat gebeurt niet altijd veilig. Want één op de drie rijdt soms te snel. Dat doen ze overal: in en buiten de bebouwde kom en op de snelweg. Ook alcohol en de gsm achter het stuur zijn grote gevaren. Ongeveer acht op de tien mensen willen een grotere kans op boetes daarvoor.

Trein, tram, bus

Het openbaar vervoer is minder geliefd dan de auto. De helft van alle Belgen nam vorig jaar weleens de trein, tram of bus. Vooral in Brussel doen mensen dat veel. Daar gebruikt 64% het openbaar vervoer. Dat is wel minder dan een jaar eerder. Toen was dat nog 72% van de Brusselaars.

Elektrisch

Elektrische middelen voor vervoer doen het erg goed. Eén op de vijf Vlamingen reed vorig jaar met een elektrische fiets. In Wallonië reed maar 6% met zo een fiets. Ook meer mensen rijden met een elektrische step of een ‘monowheel’. Vorig jaar gebruikte 4% van de Belgen zo een vervoermiddel.

Uit
Lesmateriaal bij dit artikel (niveau A2/B1)
Uit
Lesmateriaal bij dit artikel (niveau A2/B1)
Uit