Vaccins tegen corona komen sneller

binnenland - 12 01 2021
corona-test
Foto: Belga / D. Waem

Al meer dan 20.000 doden

De laatste week bleken weer meer mensen besmet met het corona-virus. Elke dag kwamen er gemiddeld iets meer dan 1.800 besmette mensen bij. Dat zijn er 14% meer dan een week eerder. In totaal stierven al meer dan 20.000 Belgen door corona.

Wat is de reden voor het hogere aantal besmettingen? Wetenschappers weten het niet helemaal zeker. Want ook het aantal testen steeg met bijna 40%.

Reizen

Veel mensen gingen in de kerstvakantie op reis. De overheid raadde reizen fel af. Maar dat hield weinig mensen tegen. De meeste reizigers moeten na hun terugkeer twee testen krijgen. Dat is één reden waarom het aantal testen steeg. De andere reden zijn de feestdagen. Daardoor stelden mensen een test vaker uit.

Cijfers

Per 100 testen blijken nu iets minder dan 6 mensen besmet. Dat zijn er minder dan een week eerder. Vorige week moesten elke dag gemiddeld 128 mensen naar het ziekenhuis door corona. Dat zijn er 10% minder dan een week eerder. Ook het aantal doden per dag daalde tot gemiddeld 53. In totaal stierven wel al net iets meer dan 20.000 Belgen door het virus.

Vaccins

Sinds vorige week krijgen steeds meer Belgen een vaccin tegen corona. Eind vorige week waren het er bijna 25.000. De Vlaamse overheid wil nu snel 120 plaatsen inrichten om vaccins te geven. Tegen september kunnen volgens de overheid zeven op de tien Belgen een vaccin gekregen hebben.

Uit