Tweede corona-golf treft België

binnenland - 19 10 2020
kerstmarkt
Foto: Belga / N. Maeterlinck

Strenge regels tegen corona

Vanaf vandaag zijn er strenge regels in de strijd tegen corona. Die zijn echt nodig. Maandag lagen er bijna 2.500 corona-zieken in de Belgische ziekenhuizen. Dat waren er dubbel zoveel als de week daarvoor. Ook steeds meer mensen sterven door corona. De kans is groot dat ziekenhuizen met andere diensten moeten stoppen.

De cafés en restaurants moeten nu voor een maand sluiten. Daarop kwam veel kritiek. Zijn er wel bewijzen voor besmettingen in cafés en restaurants? Wetenschappers zijn zeker. Het virus raakt ook daar verspreid. En er komt een nachtklok. Tussen middernacht en 5 uur ‘s morgens moet je binnen blijven.

Thuis
Iedereen die dat kan, moet thuisblijven om daar te werken. En thuis mag je om de twee weken maar vier dezelfde mensen ontvangen. Afstand houden is dan verplicht. Elk lid van het gezin mag ook maar één dicht contact hebben. 

Kerstmarkt
Nu al komt er een verbod op kerstmarkten. Kleine markten waar je voedsel kan kopen, blijven wel open. Tot 22 uur mag je nog eten afhalen in restaurants. Die restaurants en de cafés krijgen ook extra geld van de overheden.

Sport
Publiek blijft welkom bij sport en cultuur. Maar dat kan deze week nog veranderen. Bij andere activiteiten zijn maar 40 mensen welkom. Zoals in een zaal wat eten en drinken na een begrafenis. Op kleine kermissen zijn niet meer dan 200 mensen welkom.

Uit