Twee weken tijd voor Magnette

binnenland - 06 11 2019
Koning Filip en Paul Magnette
Foto: Belga / B. Doppagne

Paul Magnette (PS) is nu ‘informateur’. Dat besliste koning Filip. Magnette krijgt twee weken om een nieuwe federale regering te zoeken. Ons land zit al meer dan een half jaar zonder echte regering.

Eind mei waren er verkiezingen. Maar een federale regering voor België is er nog altijd niet. Dat heeft vooral te maken met de partijen N-VA en PS. Dat zijn de grootste partijen in Vlaanderen en Wallonië.

Praten

De N-VA is rechts en erg Vlaams. De PS is een linkse partij. Beide partijen vinden de plannen van de andere volledig fout. De vorige maanden hadden ze weinig contact met elkaar. Toch kan je alleen door te praten een regering vormen. Dat gebeurde pas eerst met twee ‘pre-formateurs’ van beide partijen. Veel haalde dat niet uit.

Haast

Mogelijk zorgde dat voor haast bij de koning. Die wil niet langer een land zonder regering. Hij duidde Magnette aan. Die is voorzitter van de PS. Magnette wil helemaal niet samenwerken met N-VA. Hij wil enkel met de Vlaamse partijen Groen, Open Vld en CD&V een regering vormen. Magnette moet een mogelijke regering uitzoeken tegen 18 november.

Weinig kans

Kenners geven Magnette weinig kans. Zijn gewenste regering zou maar één zetel meer hebben dan de tegenstanders in het parlement. Nog groter is het probleem van de partijen Open Vld en CD&V. Die werken in de Vlaamse regering mee met N-VA. Dan is het moeilijk om die partij tegen te werken in een federale regering.

Uit