Rel over kraamklinieken

binnenland - 20 01 2020
Moeder met pasgeboren baby
Foto: raplake via Visualhunt (CC BY-ND)

17 diensten in gevaar

Ons land heeft te veel kraamklinieken. Dat zeggen onderzoekers voor de regering. Dat leidt tot veel kritiek.

In ons land zijn er 104 kraamklinieken. Dokters en verplegers houden zich er enkel bezig met bevallingen en baby’s.

Onderzoek

De dienst KCE van de overheid onderzoekt de zorgen voor onze gezondheid. Dat deed ze nu met de kraamklinieken. Daar blijven te veel bedden leeg. KCE maakte regels over een goede kraamkliniek. 

Regels

Er moeten zeker 557 bevallingen per jaar plaatsvinden. 21 kraamklinieken halen dat getal niet. De onderzoekers keken ook naar de afstand tot de kraamkliniek. Wat is haalbaar en gezond voor een zwangere vrouw? Dan bleek dat er nog 17 klinieken te veel zijn.

Kritiek

Er kwam snel kritiek op het onderzoek. Joachim Coens wil sluitingen niet aanvaarden. Hij is de voorzitter van CD&V. Die partij is sterk in West-Vlaanderen. Daar zijn veel van de 17 klinieken. Ook andere partijen zijn tegen. Volgens hen mag je niet besparen op de zorg voor baby’s en moeders.

Om beter te doen

Minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld) antwoordde op de kritiek. Hebben de klinieken te weinig bevallingen? Dan krijgen dokters en verplegers minder ervaring. De zorg wordt dan slecht. Sluitingen kunnen inderdaad geld besparen. Dat geld kan gaan naar andere zaken. Denk aan de zorg voor ouderen. Die komen er steeds meer bij. En het aantal bevallingen daalt.

Uit