enkel voor abonnees

Regering wil een ander pensioen

binnenland - 07 07 2022
gepensioneerd persoon
Foto: Jeff Sheldon via Unsplash

Akkoord moet er snel komen

De Belgische regering wil een ander pensioen voor de burgers. Een akkoord moet er zijn voor 21 juli. Maar de partijen uit de regering hebben een andere mening over het pensioen. En waarom is er een ander pensioen nodig?

De mens leeft nu langer dan vroeger. We zien nu veel mensen met grijze haren. Dat heet de vergrijzing van de samenleving. Wat is het gevolg? De overheid moet langer meer pensioenen blijven betalen. En dat zorgt voor veel kosten.

1.500 euro
Hoe kan de overheid zorgen voor minder kosten? Door meer mensen langer te laten werken. Dan gaan ze ook later met pensioen. Maar de partijen zijn het maar over één zaak eens. En dat is een pensioen van minstens 1.500 euro tegen 2024.

20 jaar
Het bedrag was een voorstel van de socialisten. Voor de partij PS is tien jaar deeltijds werken genoeg om dat pensioen te krijgen. Deeltijds is geen vijf volle dagen werken. Maar voor Open Vld moet je minstens 20 jaar hebben gewerkt.

Deeltijds
De regering moet ook over andere zaken een akkoord vinden. Hoe kan je mensen die langer werken extra belonen? En kan je ook deeltijds langer werken en tegelijk een pensioen krijgen?

Vrouwen
De regering moet ook een oplossing vinden voor vrouwen. Veel vrouwen stopten met werken om thuis voor de kinderen te zorgen. Zij missen dan een goed pensioen. De regering wil dat voorkomen.

Uit