enkel voor abonnees

Peiling voorspelt ramp voor CD&V

binnenland - 10 05 2022
Sammy Mahdi en Joachim Coens
Foto: Belga / T. Roge

Voorzitter Coens neemt ontslag

Met De Stemming laten VRT NWS en de krant De Standaard een onderzoek uitvoeren. Dat onderzoek gebeurt door professoren van universiteiten in Antwerpen en Brussel. Bij het onderzoek hoort ook een peiling over de politiek. Die voorspelt een ramp voor CD&V.

Op welke partij zou de Vlaming nu stemmen? CD&V haalt amper 8,7%. In 2024 zijn er verkiezingen. De kans bestaat dat CD&V zelfs 5% niet meer haalt. Minder mag je niet halen voor een zetel in het parlement. Voorzitter Joachim Coens (rechts op de foto) nam al een besluit. Hij gaf zijn ontslag. Toen hij voorzitter werd, was het vaak crisis bij CD&V.

CVP
De christen-democraten vormden lang de grootste Vlaamse partij. De partij heette vroeger CVP. Die partij zat bijna altijd in elke regering. Tientallen jaren zorgde de partij voor de eerste minister van België. Volgens de peiling is het nu de kleinste Vlaamse partij.

Mahdi
Hoe moet het nu verder voor CD&V? Sammy Mahdi (links op de foto) wil de nieuwe voorzitter worden. Hij wil de partij hervormen. CD&V moet voor hem een partij worden voor de gemeenschap. De partij moet opkomen voor de zwakkeren in de maatschappij.

Vooruit
Wat viel nog op in de peiling? Vlaams Belang en N-VA halen elk meer dan 20%. Alleen Vooruit komt wat in de buurt met 15%. De partij doet het steeds beter dankzij voorzitter Conner Rousseau. Open Vld, Groen en PVDA blijven in de buurt van 10%.

Uit
Uit