enkel voor abonnees

N-VA is de grootste partij

binnenland - 11 06 2024
collage N-VA, Vooruit en MR
Belga

N-VA is na de verkiezingen van zondag de grootste partij in België. Zowel voor het Vlaamse als voor het federale parlement haalde ze de meeste stemmen. Voorzitter Bart De Wever probeert nu voor beide parlementen een nieuwe regering te vormen.

 

Voor de verkiezingen dachten kenners dat Vlaams Belang (VB) de grootste partij in Vlaanderen zou worden. Dat gebeurde niet. De partij kreeg er in het Vlaamse parlement wel 7 zetels bij. Daar heeft ze er nu 31. Dat zijn er evenveel als N-VA. Federaal steeg VB van 18 naar 20 zetels. N-VA is daar de grootste met 24 zetels.

 

Socialisten

Ook de socialisten van Vooruit wonnen fors. In het Vlaamse parlement gingen ze van 13 naar 18 zetels. In het federale parlement stegen ze van 9 naar 13 zetels. De vroegere voorzitter van de partij is Conner Rousseau. Hij stopte met die taak na racistische uitspraken. Op de laatste plaats van de lijst voor het Vlaamse parlement haalde hij bijna 76.000 stemmen. Kiezers hebben hem zijn fouten vergeven.

 

Verliezers

De grote verliezer van de verkiezingen in Vlaanderen werd Open VLD. De partij van federaal eerste minister Alexander De Croo deed het slecht. In het Vlaamse parlement zakte ze van 16 naar 9 zetels. In het federale parlement verloor ze 5 van haar 12 zetels. Voorzitter Tom Ongena nam meteen na de verkiezingen ontslag.

 

Wallonië

In Vlaanderen wonnen de socialisten en verloren de liberalen. In Wallonië gebeurde net het omgekeerde. De liberale partij MR is daar nu de grootste partij. Er was ook forse winst voor de partij Les Engagés. Die lijkt wat op de partij CD&V in Vlaanderen. In het Waalse parlement kunnen MR en Les Engagés een regering vormen. Zo zou de partij PS voor het eerst in een heel lange tijd niet aan de macht komen.

 

Uit

Resultaten van de verkiezingen

Je ziet per partij het het aantal stemmen dat ze behaalde in procenten. 
Daaronder zie je de winst of het verlies in vergelijking met de vorige verkiezingen in 2019. 

 

Uit
grafiek resultaten 2024
Wablieft
Uit