enkel voor abonnees

Let op met water!

binnenland - 27 05 2020
Droge grond
Foto: Jasper Wilde via Unsplash

Droogte voorspelt een hete zomer

Krijgen we weer een hete zomer? Daar lijkt het op. Het is meer dan 100 jaar geleden dat het nog zo droog was. En een droge grond zorgt meestal voor een hete zomer. We moeten daarom hopen op regen. Komt die er niet? Dan mogen we binnenkort niet te veel water meer gebruiken.



De droogte heeft ook te maken met de zomers van 2018 en 2019. Die waren erg heet. Het peil van het grondwater in Vlaanderen is nog altijd niet hoog genoeg. In bijna heel Vlaanderen is het peil de voorbije maand ook weer gedaald. En op een aantal plekken is het peil zelfs zeer laag. Er is dringend veel regen nodig. Want regen zorgt voor minder warm weer. Hoe komt dat? Regen trekt in de bodem en vormt daar grondwater. Schijnt de zon hevig? Dan verdampt het water. Veel verdamping maakt het weer wat koeler. Dus hoe minder grondwater, hoe heter het weer is. Regen is niet alleen nodig voor mensen die hun tuin willen besproeien. Ook boeren hebben snel veel regen nodig. Want de droogte kan hun oogst doen mislukken. Maar het weerstation van Ukkel heeft geen goed nieuws. In de eerste twee weken van mei viel daar maar 5 millimeter regen. En de wolken met veel regen lijken niet naar België te komen.

Code geel

Moeten we nu al niet spaarzaam omgaan met water? Volgens de Vlaamse Milieu-Maatschappij hebben we code geel. Dat wil zeggen dat iedereen voorzichtig moet zijn met het verbruik van water. Er kwamen ook al enkele voorstellen. Sommige waterlopen kunnen droog worden. Boeren zouden daar geen water meer uit mogen pompen om hun akkers te besproeien. Dat geldt ook voor andere mensen die water uit deze waterlopen willen halen. Vorige woensdag raakte bekend dat dit verboden wordt in alle Vlaamse provincies.

Voor het water uit de kraan is er nog geen probleem. Er is een voorraad aangelegd na de droge zomers van de voorbije jaren. Maar die voorraad raakt ooit op. En in Overijse kwam er vorige donderdag geen water meer uit de kraan. Want te veel mensen vulden zwembadjes. Het mag daarom niet droog blijven tot september. Je kan best zuinig omgaan met drinkwater. Dat is altijd zo. Het is veel beter om je tuin te besproeien met regenwater. Dat kan je opvangen in een ton. Helaas is ook dat regenwater bij vele mensen nu op.Een echt verbod is niet altijd een goede oplossing. Want dan gaan heel wat mensen net voor het verbod nog snel heel veel water verbruiken. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is bezig met een droogte-plan. Dat moet in 2021 klaar zijn.



 

Uit

Hoe ga je zuinig om met water?

Neem een douche in plaats van een bad. Een douche van 5 minuten is goed voor 55 liter water. In een vol bad zit 110 liter water. En blijf niet te lang onder de douche. Je kan voor de douche ook een kop kopen die water bespaart. Heb je een gezin met kinderen of heb je een partner? Dan kan je een bad of douche delen. Vroeger was dat heel normaal. Is dat niet gezellig? En zo bespaar je alweer.

Laat de kraan niet lopen als je je tanden poetst, je handen wast of de afwas doet. Per minuut kan er 20 liter water in het putje verdwijnen. Let daarom ook op lekkende kranen. Een kraan die drupt, kan 15.000 liter water verspillen. En de wasmachine steek je beter helemaal vol. Hoe minder die draait, hoe minder verbruik van water.

We verbruiken ook veel water door de wc door te spoelen. Is dat na het plassen elke keer nodig? Gebruik in elk geval zoveel mogelijk de kleine knop om door te spoelen. Kan dat niet bij een oude wc? Leg dan een volle fles in de spoelbak. Zo komt daar minder water in en verbruik je ook minder. En doe zeker geen domme dingen. Op dit moment je auto wassen, is echt niet nodig.





Tekst door Dominique Piedfort

Uit