enkel voor abonnees

Let op met online info over corona

binnenland - 08 05 2020
het corona-virus
-

‘Fake news’ in corona-tijd

‘Fake news’ of nep-nieuws is leugens verspreiden. Dat is niet nieuw. Maar het werd vooral groot door het internet. Op websites en langs sociale media kan ‘fake news’ veel mensen bereiken. De overheid vraagt ons daarom goed op te letten.

 

Wat willen de verspreiders van ‘fake news’? Ze willen de mening van mensen veranderen of leugens verspreiden. Soms willen ze mensen bedriegen. En dat lukt best in een crisis. Dan zijn mensen bang. Ze geloven snel wat ze lezen. Zoals nu met het corona-virus of Covid-19.

 

VRT NWS wil ‘fake news’ stoppen. Dat doen ze in journaals op tv en vooral op de website vrtnws.be. Journalisten kijken berichten na. Ze doen een ‘check’. Kloppen de berichten wel? Waar komen ze vandaan? We geven enkele voorbeelden van de laatste dagen.

 

Niet bewezen: Kale mannen met een baard worden sneller ziek door het corona-virus.

Dit kon je lezen in de Nederlandse krant De Telegraaf. Maar er is helemaal geen onderzoek dat dit bewijst. Wij vroegen aan kenners hoe het zit. Een duidelijk antwoord is er niet. Dat komt omdat er nog niet veel bekend is over het corona-virus. Dit virus is nieuw. Er is dus nog veel onderzoek nodig.

 

Niet waar: Honden kunnen het nieuwe corona-virus ruiken.

Honden kunnen niet ruiken of iemand besmet is met het corona-virus. Toch lees je daarover heel wat berichten op Facebook en Twitter. Die berichten kloppen niet. Een hond kan nooit een virus ruiken. Honden kunnen wel leren om stoffen te ruiken die je lichaam maakt als je besmet bent. Maar zelfs dan kan een hond moeilijk het verschil ruiken tussen een gewone verkoudheid en corona. Voorlopig kunnen honden dus niet ruiken of je besmet bent met het corona-virus of niet.

 

Niet waar: Roken en alcohol drinken helpt tegen corona.

Alcohol en nicotine doden het virus niet. Meer zelfs: wie veel alcohol drinkt en rookt, is zwakker. Leef je gezond? Dan is je lichaam sterker. En dan genees je beter van een ziekte, ook van corona.

 

Niet waar: Dokters in Italië laten mensen ouder dan 60 jaar sterven.

Italië wordt zwaar getroffen door corona. Dokters hebben er heel veel werk met de zieken. 

Een krant uit Israël schreef dit bericht. Een dokter in Italië zou dat gezegd hebben. Maar die dokter noemt dat onzin. Misschien gebeurde de fout door een slechte vertaling.

 

Niet waar: Er is een vaccin tegen het virus.

Onderzoekers zoeken volop naar een vaccin. Dat is een middel dat het virus kan tegenhouden. Op Facebook gaan berichten rond over het ‘Bovine rotavirus-Coronavirus Vaccine’. Dat vaccin µbestaat wel. Maar het is enkel voor dieren. En het beschermt tegen een ander virus. Koop het dus niet online. Geloof enkel info van de overheid.

 

Niet waar: Er is een simpele test om jezelf te onderzoeken.

Mensen hebben angst voor het virus. Zijn ze besmet? Ze willen zekerheid. 

Er zijn berichten over een eenvoudige test. Hou je adem tien seconden in. Lukt je dat zonder te hoesten? Dan ben je niet besmet. Je vindt soms ook dure tests, die je kan bestellen op het internet. Dat is bedrog. Enkel de overheid en dokters weten hoe het zit.

 

Niet waar: Het telefoonnummer 101 van de politie werkt niet meer. Dat bericht was te lezen op Snapchat en Instagram. ‘De politie helpt niemand meer’ was de boodschap.

Niet waar: Blijf vanavond binnen om 23.40 uur. Want helikopters gaan middelen tegen besmetting uitstrooien. 

Mensen lachen graag. Grappen over corona moeten dus kunnen. Maar soms gaan mensen de grappen geloven. 

 

Niet waar: Een ziekenhuis waarschuwt op sociale media. Corona verspreidt zich heel snel aan tankstations. Hoe? Door de benzinepomp. Gebruik daarom handschoenen.

In enkele berichten staat dat een ziekenhuis in Ierland hiervoor waarschuwt. Wanneer een bericht van een ziekenhuis komt, gaan mensen het sneller geloven. Maar dat ziekenhuis weet van niets.

Volledig onzin is het bericht niet. Meerdere mensen raken de pomp en het betaaltoestel aan met de hand. Daarom: was je handen goed met zeep na het tanken. Maar een benzinepomp is niet gevaarlijker dan een winkelkar.

 

Wel waar: Let op met de mondmaskers die je op internet kan kopen!

Mondmaskers koop je het best bij de apotheek of in de supermarkt. Je kan ook zelf een mondmasker naaien. Ben je ouder dan 12 jaar? Dan ben je verplicht om een mondmasker te dragen op de bus, op de trein en op de tram. Je draagt ook best een mondmasker op drukke plaatsen, bijvoorbeeld in de winkel.

 

 

Wil je het laatste ‘fake news’ kennen? Kijk dan op deze pagina van VRT NWS.

 

Wablieft maakte dit artikel samen met VRT NWS.

Uit