enkel voor abonnees

Herfst in de tuin

binnenland - 31 10 2023
pompoen in het gras
Foto: Pixabay

Geef de natuur een zetje

Het is al herfst sinds 21 september. Nu is dit seizoen ook volop in het land. En in de verte komt de winter dichterbij. Het regent vaker. Het wordt kouder. De bladeren vallen van de bomen. De natuur verandert. Blijf je binnen? Of geef je de natuur een zetje? Lees hier enkele tips.

 

Bladeren

Heb je een tuin, klein of groot? En bomen in de buurt? Dan weet je het wel. De bladeren gaan dood. En vallen van de takken. Ze blijven op je gras liggen. Die bladeren hebben de kleuren goudgeel, rood en bruin. In de vrije natuur is dat prachtig. Tot ze een bruine brij worden.

 

Harken

In je tuin zijn die bladeren ook mooi, natuurlijk. Maar je kan ook denken aan je gras van morgen. Dat gras stopt stilaan met groeien. Merk je dat? Dan mag je de grasmaaier enkele maanden wegzetten. De bladeren van de bomen pak je het best wel aan. Je harkt ze weg van je gras. Anders stikt dat gras. Zo hou je het gras krachtig voor de volgende lente.

Uit
compost in twee handen
Foto: Pexels
Uit

Compost voor je moestuin

Veel mensen hebben een moestuin. Dat is een tuin of een deel van een tuin voor groenten en fruit. De laatste oogst van alle groenten en fruit is stilaan voorbij. Ook daar moet je denken aan de toekomst. Leg een laag compost op je bodem. 

 

Compost

Sommige mensen hebben eigen GFT-compost. Die maak je in tonnen of bakken met je eigen afval van groenten en fruit. Je kan ook een zak compost kopen in de winkel. Wees niet gierig. Leg genoeg compost op de bodem. Heb je bloemen en planten op andere plaatsen? Ook daarvoor is compost heel goed.

 

Laag

De laag compost beschermt je grond tegen vorst. Dat is de vrieskou. Tegelijk houdt die je bodem levend. Wormen blijven zo lekker wroeten. En zo maken ze je grond weer vruchtbaar. Heb je bomen in de tuin staan, groot of klein? Ook die kan je klaarmaken voor meer en beter. Dan moet je ze wel eens snoeien.

Uit
takken snoeien met een tang
Foto: Pexels / Maria Turkmani
Uit

Snoeien voor de toekomst

Takken van planten en bomen snoeien heeft een doel. Je geeft de takken meer lucht. Zo krijgen de overblijvers meer kansen. Snoeien moet altijd vóór de vrieskou. Want snoeien is eigenlijk wonden maken. Die wonden moeten nog kunnen herstellen. Maak de wonden ook zo klein mogelijk. Dus, snoei loodrecht op de tak.

 

Veel sap

Ook niet alle planten en bomen moet je nu snoeien. Het gaat vooral om planten die veel sap verliezen. Denk aan druivelaars, notenbomen, esdoorns, berken,...

 

Kleurig

Wil je toch wat kleur in je tuin? Plaats dan een pompoen. Zelfs als Halloween voorbij is. Je kan de pompoen mooi uithollen in een vorm. Natuurlijk is dat geen levende plant meer. Kies je daar wel voor? Dan kan je toch nog zaaien en planten. Jawel, sommige planten houden toch van dit seizoen. Denk aan winterviooltjes, Japanse sierkers, duizendschoon, winterheide,...

Uit

 

Tekst door Michel Helaers

Uit