enkel voor abonnees

Grote wet over corona is nodig

binnenland - 06 04 2021
Minister De Croo
Foto: Belga / B. Doppagne

Virus tegen vrijheid

De cijfers worden stilaan een beetje minder erg. Toch is het gevaar op corona nog niet weg. Dat merken vooral ziekenhuizen. De regering blijft daarom een rem zetten op onze vrijheid. Toch mag dat niet zomaar.

Nog elke dag raken mensen besmet met het virus. In totaal kregen al zeker 900.000 Belgen corona. Het aantal nieuwe gevallen daalt wel weer sinds enkele dagen. Dat is goed nieuws. 

 

Ziekenhuizen

Minder goed gaat het in de ziekenhuizen. Daar bleef de voorbije week het aantal nieuwe zieken met corona stijgen. Bijna 1.000 mensen hebben zelfs zware of ‘intensieve’ zorgen nodig. Dat komt wellicht door het soort virus. De Britse soort komt vaker voor en maakt mensen zwaarder ziek.

 

Zelf-test

De oplossing moet komen van de vaccins. Steeds meer mensen kregen al een eerste prik. Dat is nu al bijna 1 op de 5 Belgen boven 18 jaar. Vanaf deze week kan je in de apotheek ook een zelf-test kopen. Zegt die test dat je besmet bent? Dan is dat echt zo. Zegt de test dat je niet besmet bent? Dan is dat minder zeker.

 

Nieuwe wet

Maar zelfs met meer vaccins en tests blijven de regels nodig. De regering gebruikt een wet uit 2007 voor die regels. Met die wet mag ze de vrijheid van mensen tijdelijk afnemen. Omdat het dringend is voor onze gezondheid. Na een jaar corona is dat niet meer dringend, besliste een rechter. De regering moet een pandemie-wet maken. Dat is een grote nieuwe wet over de aanpak. Ze krijgt daar tot begin mei voor.

Uit