enkel voor abonnees

Corona geeft kansen

binnenland - 19 05 2020
mensen helpen elkaar in Gent
Foto: Facebook van Buurtwerk Rabot-Blaisantvest

Een bloeiende tijd voor de natuur

De corona-crisis zorgt voor veel slecht nieuws. Toch is er ook goed nieuws. Soms is het moeilijk om dat te vinden. Maar het is er wel. Crisissen zijn heel zwaar, maar ze geven ook nieuwe kansen. Kansen om oplossingen te vinden voor problemen. Kansen om dankbaar te zijn voor wat we hebben. En kansen om in stilte te genieten van wat mooi is.

 

Weinig mensen verplaatsen zich nog. Of toch niet ver. Zo zijn er minder middelen voor transport nodig. Er rijden nu veel minder auto’s. Een hele tijd reden er ook minder treinen. En er vliegen nog amper vliegtuigen. Dat zorgt voor minder vervuilende gassen in de lucht. Dit is dus een goede tijd voor het milieu en het klimaat.

 

Dieren en klimaat op hun best

 

In Venetië lopen vele kanalen. Daarop varen normaal elke dag de beroemde bootjes. Veel toeristen genieten er dan van een tocht door de stad. Maar dat kan nu niet. En dat merken de inwoners. Sommigen zagen voor het eerst helder water in de kanalen. Ze zagen kwallen door de stad zwemmen. Dat is bijzonder.

 

Ook in de Turkse hoofdstad Istanbul kwamen dieren langs. Het water van de Bosporus snijdt de stad in twee delen. In het water leven vooral kleine dieren. Maar ook drie soorten dolfijnen horen er thuis. Vervuiling en lawaai houden die dieren normaal weg. Dat is nu anders. Daarom kwamen dolfijnen de stad binnen. Ze genieten nu van de rust.

 

Het Amerikaanse natuurpark Yosemite is al gesloten sinds 20 maart. En dat vinden de dieren blijkbaar wel leuk. Er leven 300 tot 500 zwarte beren. Volgens de bewakers vieren de dieren nu feest. Normaal hebben ze het in deze periode erg moeilijk. Want nu zijn er meestal veel toeristen. Vorig jaar had het park Yosemite 4,4 miljoen bezoekers. De dieren laten zich veel minder zien als er mensen zijn. Nu kunnen ze spelen en eten zoeken in het hele park. Dat is ongeveer even groot als de provincie Oost-Vlaanderen.

Uit
flamingo's in India
Foto: Belga-AFP / P. Paranjpe
Uit

Het Ocean Park in Hong Kong is al gesloten sinds januari. En daar zijn de reuzenpanda’s blij mee. Ying Ying en Le Le konden eindelijk paren. Komen er binnenkort kleine panda’s? 

Tienduizenden flamingo’s zijn geland in de Indische stad Mumbai. De roze vogels vliegen ernaartoe van september tot mei om eten te zoeken. Maar nu zijn er veel meer dan anders. Er zullen wellicht ook meer flamingo’s geboren worden dit jaar.

En op de stranden van de Amerikaanse staat Florida liggen nu meer nesten met eieren van schildpadden. Ook van dat dier komen er binnenkort wellicht meer kleintjes.

 

In het Aziatische land Nepal ligt een deel van het Himalaya-gebergte. Normaal hangen daar wolken van gassen. Die zijn nu weg. De inwoners van de hoofdstad Kathmandu kunnen de bergen nu zien vanuit hun huis. Ook in de Chinese stad Shanghai is de lucht nu veel schoner. Sommige Chinezen hadden daar nog nooit een blauwe hemel gezien. Want meestal is de lucht er erg vuil. Dat komt onder meer door fabrieken. Dat is nu anders. En dat kunnen we zelfs zien op beelden vanuit de ruimte.

 

Stilte en rust zijn gezond

 

In veel steden is er nu weinig of geen lawaai. En ook in sommige gebieden met veel natuur is het nu stil. Dat is goed voor mens en dier. Er zijn verschillende redenen voor.

Is het stil? Dan verlaagt je bloeddruk. Zo heb je minder kans op een hartaanval. Stilte maakt ook het afweersysteem van je lichaam sterker. Je lichaam vecht dan beter tegen ziektes. En in een stille omgeving maken je hersenen meer nieuwe cellen aan. Je leert en onthoudt dan beter. Daarnaast maakt je lichaam minder stoffen aan die je stress geven. Daarom voel je je rustiger.

 

Veel mensen genieten nu meer van het groen in hun buurt. Onderzoek toont aan dat we nu meer buiten zijn dan ooit. Misschien ontdekken we opnieuw hoe fijn het is om in de natuur te zijn. En het is ook gezond. De gevolgen zijn ongeveer dezelfde als wanneer je in een stille omgeving bent. Je bloeddruk daalt. Er komen minder stoffen in je bloed die je stress geven. Je afweersysteem wordt sterker. Je hartslag vertraagt. En het is ook goed voor je ogen. Want binnen in huis kijk je vaak naar dingen die dichtbij zijn. Buiten kijken we verder. Dat zorgt ervoor dat je beter kan zien in de verte.

 

Extra liefde en dank

 

In deze moeilijke tijden zien we opvallend veel liefde. Mensen denken aan hun buren, vrienden en familie. Ze helpen mensen in nood. Of ze tonen dat ze dankbaar zijn voor de hulp van de zorg.

 

Hoor jij ook applaus elke avond om acht uur? Deze mensen klappen om onze ‘helden’ te bedanken. Onze helden zijn de mensen die blijven werken. Vooral de zorg krijgt aandacht en dank. Dat tonen heel wat mensen ook met witte lakens. Die hangen ze uit hun raam. Soms schilderen ze er een lieve boodschap op. Zoals “Hou vol’ of “Samen zijn we sterk”.

 

Verschillende dorpen en steden geven nu extra aandacht aan kwetsbare mensen. Stad Gent stuurt buurtwerkers rond. In de Gentse wijk Rabot kregen alle mensen bloemen. Wie het nodig had, kreeg ook eten. En niet alleen medewerkers van de stad zetten zich in. Ook de  bewoners verzamelen geld en geneesmiddelen voor mensen in nood. Op andere plaatsen steken mensen een briefje in de bus van de buren. “Bel me als je iets nodig hebt” staat op het briefje. Met daaronder een telefoon-nummer.

 

Nog meer moois

 

Zoek je nog verder? Dan vind je nog veel meer mooie verhalen. Veel mensen vinden nu meer tijd voor zichzelf en hun gezin. Ze staan stil bij wat belangrijk is. Bijvoorbeeld bewegen en in de natuur zijn. Ze haasten zich minder. Ze slapen wanneer hun lichaam het nodig heeft.

 

Ook heel wat mensen merken nu nog meer hoe belangrijk anderen voor hen zijn. Misschien merk je dat zelf ook. Je weet wel dat je houdt van je familie en vrienden. Maar soms weet je pas wat je had, wanneer je het even niet meer hebt.

 

Tekst door Lynn Claerhout

Uit