enkel voor abonnees

Corona-crisis: Wat kan je doen voor kwetsbare mensen?

binnenland - 24 03 2020
oudere mensen
Foto: Belga / D. Waem

Door de corona-crisis zijn heel wat mensen nog eenzamer. Denk aan de grootouders die hun kleinkinderen niet meer kunnen zien. Er zijn ook oudere buren die altijd al weinig bezoek krijgen. En wat kan je doen voor de bewoners van centra voor zorg? De Vlaamse Ouderenraad geeft enkele tips. Wablieft vat ze even voor je samen.



De grootouders

Er zijn heel wat grootouders die modern leven. Zij hebben een smartphone of een laptop. Zo kan je met ze video-bellen. Dat kan dankzij apps als Facetime, Zoom, Google Hangouts of Whereby. Oma en opa kunnen dan de kleinkinderen zien als die bellen.

Andere grootouders leven nog wat zoals vroeger. Ze hebben een gewone gsm of alleen maar een toestel om te telefoneren. Bellen kan dan wel. Maar hoe kan ander contact met de kleinkinderen? Doe dan echt zoals vroeger. Laat de kleinkinderen een mooie tekening maken. Of laat ze een brief schrijven. Die kunnen ze opsturen met de post. Of ze kunnen die zelf in de brievenbus steken. En hebben de grootouders een brede stoep? Dan kunnen de kinderen met krijt een tekening maken op de grond.

Een feestje houden, kan ook. Maar dan wel op een aparte manier. Wonen de grootouders in de buurt? Bak dan thuis veel pannenkoeken. Breng een deel daarvan naar de grootouders. Daarna laat je de kleinkinderen bellen. Waren de pannenkoeken lekker, oma?



De oude buurvrouw

Woont er in de straat een oude buurman of buurvrouw? Hang dan een kaartje aan de deur. Of stop een briefje in de bus. Vraag of die mensen nog boodschappen kunnen doen. Of wat ze dringend nodig hebben. Vergeet je telefoonnummer niet te vermelden. Of bel aan en hou daarna afstand. Dan kan je even een praatje met ze maken. Gewoon een leuk kaartje in de bus steken, kan natuurlijk altijd.



Bewoners van centra voor woonzorg

Mensen in centra voor woonzorg zijn heel kwetsbaar. Zij zijn vaak al ziek. Het corona-virus is voor hen een groot gevaar. Maar ze mogen niet te eenzaam worden. Vraag daarom aan vrienden en familie om ze vaak te bellen. Vraag aan het centrum voor woonzorg of videobellen kan. Nodig mensen uit om te komen wuiven aan hun raam. Maak filmpjes en foto’s en geef die aan de verzorgers. Zij kunnen die afgeven. Stel aan het centrum voor om zelf een filmpje te maken. Wat gebeurt daar allemaal in het centrum? Hoe gaat het met de mensen? Dat zijn dingen die de familie thuis graag weet en ziet. Werk je zelf in zo een centrum? Verwen deze mensen dan extra.



Pas op: Wat je ook doet, denk altijd aan de regels van de overheid. Hou afstand, was je handen en hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.

Uit

Tips voor kleuters



Met grote kinderen kan je praten over het virus. Maar hoe zit dat met kleuters? Ze merken dat er iets mis is. En dat kan zorgen voor mentale problemen. Dat zegt Eline Claeys uit Kalmthout. Zij helpt gezinnen met een kind met autisme.

Kinderen met autisme en kleuters hebben nu vaak dezelfde vragen. Want ze houden van vaste gewoontes. En die kunnen nu niet meer. Waarom is er geen school? Waarom mogen ze geen knuffels meer geven?

Eline maakte een filmpje van een getekend verhaal. De titel is ‘De corona’s op gezinsvakantie’. Het is een soort kinderboek. Het filmpje is al duizenden keren bekeken op YouTube en Facebook. Er is ook wat kritiek omdat het verhaal niet helemaal klopt. Toch vinden de meeste mensen het een goed filmpje. En twee dingen mag je zeker niet vergeten. Kleuters mogen hun ouders, broers en zussen nog altijd knuffelen. Maar ze moeten wel vaak hun handen wassen. Dat zien ze ook in het filmpje. Ouders kunnen het verhaal dan verder aanvullen.

Aan

artikel door Dominique Piedfort

Uit