enkel voor abonnees

Corona in België: van dag tot dag

binnenland - 30 03 2020
coronavirus
Beeld: Vektor Kunst via Pixabay

Maandag 30 maart

Voor het eerst stierven al meer dan 500 Belgen aan corona. Dat zeggen de wetenschappers van de overheid. Sinds gisteren kwamen er 82 overlijdens bij. Er blijven ook besmette mensen bijkomen. Onze ziekenhuizen behandelen er nu meer dan 4.500. Het goede nieuws komt van de vertrekkers. De voorbije 24 uur vertrokken 168 mensen weer gezond uit het ziekenhuis. Wetenschappers zijn ook tevreden. Het virus begint zich minder snel te verspreiden. Toch moeten we de strenge maatregelen tegen corona blijven volgen.
 

Zondag 29 maart

Binnen blijven is nog altijd erg nodig. Want het aantal gevallen van corona blijft stijgen. Gisteren overleden nog eens 78 mensen door het virus. In totaal stierven al 431 Belgen aan corona. Voor het eerst zijn ook meer dan 10.000 mensen zeker besmet. Van hen liggen er 4.138 in het ziekenhuis. De diensten voor intensieve zorg behandelen nu 867 zieken. Op die diensten is plaats voor 2.650 mensen. Er is ook een beetje goed nieuws. Al 1.359 mensen zijn genezen en mochten uit het ziekenhuis.

 

Zaterdag 28 maart

Er zijn de voorbije 24 uur opnieuw 64 mensen gestorven door corona. Dat zeggen de wetenschappers van de overheid. Het virus maakte samen al 353 doden. Er blijven steeds maar besmette mensen bijkomen. Nu liggen er ruim 3.700 mensen met corona in het ziekenhuis. Bijna 600 mensen krijgen lucht in de longen door een toestel. Dat zijn er 81 meer dan gisteren. De jongste dode door corona is 30 jaar. Toch zijn 90% van de doden ouder dan 65 jaar.

 

Vrijdag 27 maart

De ziekenhuizen behandelen sinds vandaag bijna 500 nieuwe mensen met corona. Dat zeggen de wetenschappers van de overheid. Dokters en verplegers verzorgen al meer dan 3.000 mensen die besmet zijn. De overheid telde ook 69 nieuwe doden door het virus. Dat geeft in totaal 289 overlijdens door corona. Voor het eerst is ook een kat besmet. Ze kreeg het virus van haar baasje. De wetenschappers spraken ook over de strenge regels tegen corona. Volgens hen moeten we volhouden.

 

Donderdag 26 maart

Het corona-virus is nog niet aan zijn top. Dat zeggen de onderzoekers van de overheid. Ze telden gisteren 42 nieuwe doden door de ziekte. Daarmee overleden al 220 Belgen door het virus. In totaal liggen nu zeker 2.650 mensen met corona in het ziekenhuis. Daar konden gisteren opnieuw ook 128 mensen gezond vertrekken. De onderzoekers verwachten de top van het virus begin april. Dan kunnen de weken van daling inzetten. Volgens de overheid moeten we de strenge maatregelen volhouden. Anders zal alles nog langer duren.

 

Woensdag 25 maart

Het corona-virus blijft slachtoffers maken. Al 178 Belgen overleden aan de ziekte. Gisteren kreeg de overheid bericht van 56 nieuwe doden. Dat lijkt heel veel. Maar rusthuizen melden hun overlijdens door corona soms trager. Sommige mensen overleden dus al eerder. Corona besmette nu al zeker bijna 5.000 mensen in ons land. Bijna de helft van hen moest naar het ziekenhuis. Toch blijft er ook goed nieuws komen. Bijna 550 zieken vertrokken al gezond uit het ziekenhuis. Maskers dragen op straat is niet nodig. Vaak je handen wassen met zeep is belangrijker.

 

Dinsdag 24 maart

De overheid blijft elke dag de slachtoffers van het corona-virus tellen. Vooral aan het aantal besmettingen zien onderzoekers de sterkte van het virus. Zo zijn er nu zeker 4.200 mensen besmet met corona. Dat zijn er ongeveer 500 meer dan gisteren. Bijna de helft van deze mensen krijgt verzorging in het ziekenhuis. Het virus maakte al 122 doden. Dat zijn er 34 meer dan gisteren. De overheid heeft maar één boodschap voor iedereen. Geef het virus geen kans en blijf thuis.

 

Maandag 23 maart

België telt 13 nieuwe doden door corona. Daarmee maakte het virus al 88 doden in ons land. Er zijn nu ook zeker meer dan 3.700 zieken. De helft heeft hulp nodig in het ziekenhuis. Toch zijn de onderzoekers van de overheid tevreden. Er komen iets minder nieuwe zieken bij. De onderzoekers waarschuwen wel. Volgens hen moeten we de volgende weken streng blijven voor onszelf. Dat betekent vaak handen wassen en afstand houden van elkaar. Mensen moeten ook zoveel mogelijk binnen blijven. Alleen dan kunnen we de strijd tegen corona winnen.

 

Zondag 22 maart

Het aantal mensen met corona in België blijft stijgen. Van zaterdag op zondag kwamen er 586 nieuwe gevallen bij. Dat zijn er wel minder dan verwacht. Toch zijn dokters erg voorzichtig. Dit wil nog niet zeggen dat het vanaf nu alleen maar beter wordt. Er zijn zeker meer mensen besmet. Maar niet iedereen krijgt een test. Dat gebeurt alleen bij mensen die zwaar ziek zijn.

In totaal telt ons land nu 3.401 mensen met corona. Er stierven nog eens acht mensen door het virus. Sinds het begin van de uitbraak doodde corona 75 mensen. Bijna al die mensen waren ouder van 65 jaar. Drie slachtoffers waren jonger dan 65 jaar.

De meeste mensen met het corona-virus kunnen thuis genezen. Toch moesten ook weer 355 mensen naar het ziekenhuis. In totaal liggen daar nu al 1.380 mensen. Maar de ziekenhuizen kunnen de toestand nog altijd aan. Er liggen nu 290 mensen op de dienst ‘intensieve zorg’. Daar waren al 1.900 plaatsen. Ziekenhuizen hebben daar in twee weken nog eens 759 bedden bij gemaakt. En er komen er nog meer. Er is nog goed nieuws uit de ziekenhuizen. Al 340 mensen zijn genezen en mochten weer naar huis.

België heeft intussen de grens met Nederland helemaal afgesloten. De politie houdt controles op de grote wegen. Een aantal kleinere wegen zijn afgezet met containers. De regels in Nederland zijn minder streng. En nog te veel mensen staken elke dag de grens over. Dat kan nu niet meer.

 

zaterdag 21 maart

In België zijn al 2.815 mensen besmet met het corona-virus. Dat is het nieuwe getal van de overheid. Ongeveer de helft van de zieken ligt in het ziekenhuis. De voorbije 24 uur overleden 30 mensen aan corona. Dat brengt de doden op 67 voor ons land. Bijna alle doden waren ouder dan 65 jaar. Sinds vrijdagmiddag sloot de regering België af. Buitenlanders mogen zonder goede reden niet meer ons land binnen. De politie controleert daarom de grenzen met de buurlanden.
Elke dag brengt ook goed nieuws. Zo verlieten 58 mensen gezond het ziekenhuis.
 

vrijdag 20 maart

De overheid telt nu 37 doden door het corona-virus. Er zijn ook al 2.257 mensen besmet. Iets meer dan 800 zieken liggen in het ziekenhuis. Goed nieuws is er ook. Al 240 mensen vertrokken weer gezond uit het ziekenhuis. De ziekenhuizen hebben nog altijd genoeg bedden. Dokters, verplegers en verzorgers moeten zich ook geen zorgen maken over bescherming. Er zijn vijf miljoen nieuwe mondmaskers aangekomen in ons land.

Wil je nog iets weten voor je eigen leven? Kijk dan op https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/

Daar krijg je antwoorden en vragen.

Je kan ze lezen in de talen Nederlands, Frans en Duits. Maar ook in het Engels, Spaans, Russisch, Pools, Bulgaars en Roemeens.

 

donderdag 19 maart

Vandaag zijn er in België 1.795 mensen besmet met het corona-virus. Bijna 640 mensen liggen daardoor in het ziekenhuis. De voorbije 24 uur overleden zeven Belgen aan de ziekte. Dat brengt het aantal doden op 21. Er is ook goed nieuws. Sinds 13 maart zijn 155 corona-zieken weer gezond. De overheid vraagt wel om goed de strenge regels te blijven volgen. Hou afstand van elkaar, zeker 1,5 meter. Maskers dragen op straat is niet nodig. Samenkomen met vrienden is verboden.

 

woensdag 18 maart

Het corona-virus besmette al 1.486 mensen in België. Er overleden gisteren vier mensen aan de ziekte. Daarbij is iemand van 59 jaar. Dat is de jongste dode. De ziekte zorgde al voor 14 doden in ons land. Er is ook goed nieuws. Dokters verklaarden zeker 31 mensen met corona opnieuw gezond.

Wablieft maakte een overzicht van de nieuwe regels, in duidelijke taal.
 

Heb je nog vragen? Antwoorden van de overheid vind je hier:

 

dinsdag 17 maart

De voorbije 24 uur zijn er 185 nieuwe mensen besmet met het corona-virus. Dat laat de overheid weten. Dat maakt een totaal van 1.243 zieke mensen. Niet iedereen is even ziek. Maar 361 mensen liggen in het ziekenhuis. De voorbije dagen overleden tien Belgen aan het virus. Ze waren allemaal ouder dan 70 jaar. De overheid waarschuwt wel. Wellicht zijn er meer zieken. Niet iedereen kan getest worden. Mogelijk kan het virus ook jongere mensen zwaar ziek maken.

Uit
Lege rekken in de winkel
Foto: Belga / E. Lalmand
Uit