“Best niet meer dan één uur per dag voor scherm”

binnenland - 07 05 2019
Kind met tablet
CC Flickr / L. Friedmann

Kinderen jonger dan vijf jaar kijken het best niet langer dan één uur per dag naar een scherm. Kinderen onder de twee jaar zet je het best helemaal niet voor een scherm. Dat zegt de Organisatie voor gezondheid in de wereld (WHO).

De meeste kinderen houden van tv-kijken of spelen op een tablet of smartphone. Maar terwijl kinderen naar een scherm kijken, zitten ze stil. Daardoor hebben ze later meer kans om te dik te worden, zegt de WHO.

Boek of puzzel

Kinderen jonger dan één jaar zet je het best helemaal niet voor de tv. Spelen op een tablet of een smartphone doen ze ook beter niet. Zulke kleine kinderen zitten het best niet langer dan één uur aan een stuk. Zitten ze toch? Dan kijken ze het best met iemand in een boek, of maken ze een puzzel.

Kinderen die iets ouder zijn, mogen wel al even tv-kijken of spelen op een tablet. Maar tot ze vijf jaar zijn, doen ze dat het best niet langer dan één uur per dag. Hoe minder tijd ze voor een scherm zitten, hoe beter. Ook later zullen ze dan minder vaak voor een scherm gaan zitten.

Bewegen

De WHO raadt vooral ook aan om kinderen genoeg te laten bewegen. Zitten en naar schermen kijken leidt vaker tot overgewicht. In 2016 waren al 8% van de jongens en 6% van de meisjes te dik. Op latere leeftijd hebben ze dan ook veel meer kans op problemen aan hun hart en aders. Te veel naar schermen kijken, verstoort ook de slaap.

Uit