enkel voor abonnees

Drie uur per dag op je telefoon

binnenland - 13 03 2024
gsm
Pexels / T. Douglas

De resultaten van de ‘Digimeter’ zijn bekend. Dat is een onderzoek naar het gebruik van (digitale) media bij Vlamingen. De organisatie Imec doet dat onderzoek elk jaar.

 

We gebruikten onze smartphone vorig jaar gemiddeld 182 minuten per dag. Dat is 3 uur en 2 minuten. We hebben gemiddeld 90 apps op onze smartphone staan. We betalen ook steeds meer via onze smartphone. Dat doen we dan met een QR-code, een app van de bank of contactloos. Net iets meer dan de helft van de Vlamingen doet nu elke week een betaling via zijn bankapp. Een jaar geleden waren dat nog vier op de tien mensen. 

 

Verslaafd

De smartphone is belangrijker dan ooit. We doen er alles mee. Dat heeft ook nadelen. Vier op de tien mensen vinden dat ze te veel met hun smartphone bezig zijn. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar zijn de jongste groep uit het onderzoek. Van hen vindt 63 procent dat ze te veel met de smartphone bezig zijn. 43 procent van de jongeren noemt zich zelfs ‘verslaafd’. Die cijfers stijgen elk jaar.

 

Smartphones op school

In sommige scholen moeten leerlingen nu hun smartphone afgeven. Anders letten ze niet goed op tijdens de les. Leerlingen praten vaak niet meer met elkaar op de speelplaats. Tijdens de pauze zitten ze de hele tijd op hun smartphone. En er zijn ook meer meldingen van cyberpesten.

 

TikTok

Eén app valt op in het onderzoek. Dat is TikTok. Jongeren tussen 18 en 24 jaar brengen 80 minuten per dag door op die app. Dat is 1 uur en 20 minuten. In 2020 was dat nog maar 44 minuten. Ongeveer één op de zeven Vlamingen gebruikt TikTok. Dat zijn evenveel mensen als vorig jaar. Vooral Vlamingen ouder dan 25 jaar gebruiken de app niet.

 

Van Facebook tot X

Het aantal gebruikers van Facebook, Messenger en Whatsapp blijft hetzelfde. X, het vroegere Twitter, heeft minder gebruikers. Nu heeft 12 procent van de Vlamingen die app. Vorig jaar was dat nog 14 procent. Instagram en Linkedin kregen er een beetje gebruikers bij.

Uit

Televisie

Nog maar 45 procent van de Vlamingen kijkt elke dag live naar tv. Dat is het laagste cijfer ooit. 

De eigen apps van tv-zenders kunnen wel steeds beter de strijd aan met Netflix en Disney+. Met hun apps bereikten tv-zenders vorig jaar veel jongeren. 54 procent van de jongeren heeft VRT MAX. 53 procent gebruikt VTM GO en 43 procent heeft GoPlay. VRT MAX bereikt bijna 20 procent meer jongeren dan een jaar eerder. Dat komt wellicht omdat de app helemaal gratis is.

Aan

Mijn smartphone en ik

Ik heb mijn smartphone sinds het eerste middelbaar. Dat was in 2016. Ik wilde toen nog geen sociale media. Al mijn vrienden gebruikten die wel al. Ik vond mezelf daar nog niet oud genoeg voor. Ik had er ook geen nood aan. Pas in het derde middelbaar ging ik ook op sociale media. Tot dan was ik niet veel bezig met mijn smartphone. 

 

Nu ben ik 19 jaar. Ik kan me geen leven zonder smartphone inbeelden. Ik gebruik het toestel voor alles. Om de weg te vinden als ik ergens naartoe moet. Om contactloos te betalen. Om naar muziek te luisteren. Mijn agenda staat op mijn smartphone. Ik gebruik hem om met mijn vrienden in contact te blijven. En om het nieuws te volgen. 

Corona

Tijdens de corona-crisis had ik niet veel te doen. De scholen waren gesloten en je mocht bijna nergens naartoe. Ik zat dan bijna de hele dag op mijn gsm. En ik werd daar best ongelukkig van. Op een dag besliste ik dat er iets moest veranderen. Ik mocht van mezelf nog maar twee uur per dag mijn smartphone gebruiken. Dat was een goed plan. Ik kan mijn grenzen nu beter bewaken. Dat is belangrijk.

Verslaafd

Ik probeer mijn smartphone niet te veel te gebruiken. Toch zou ik mezelf wel ‘verslaafd’ noemen. Ik heb heel hard gehuild toen mijn smartphone stuk ging. Mijn wereld stortte in. Ik wilde zo snel mogelijk een nieuw toestel. Ik kan niet meer zonder mijn smartphone. Ik ben bang dat ik te veel mis zonder sociale media.

Hanne Plaskie 

Uit

 Ik kan mijn grenzen nu beter bewaken. 

Uit
Top
67-33
Uit