PhD Cup wint Wablieft-prijs 2019

De organisatie van de PhD Cup wint de Wablieft-prijs 2019. Die prijs bekroont elk jaar een persoon of organisatie die duidelijke taal gebruikt of anderen aanspoort om dat te doen. De uitreiking vond plaats in de nieuwe bibliotheek in Mechelen, het Predikheren.



Academische taal is vaak ingewikkeld. Daarom is er de Vlaamse PhD Cup. Die laat jonge wetenschappers hun werk voorstellen in eenvoudige taal. De onderzoekers maken hun resultaten op die manier duidelijk voor iedereen. Zo kan ook het grote publiek het belang ervan inzien.



Vertaal en deel

Arnaud Zonderman van Scriptie vzw organiseert mee de PhD Cup. Hij reageert enthousiast op de overwinning. "Wij zijn een organisatie met een kleine ploeg medewerkers. De prijs is een beloning voor ons harde werk. En natuurlijk ook voor de vele wetenschappers en onderzoekers. Want die willen wij aanzetten om hun werk te delen met de samenleving. Hun onderzoek alleen al is vaak hard werk. Wij zetten hen aan om nog een stapje verder te gaan: vertaal je onderzoek naar een groot publiek."



Niet meer onbekend

Zonderman vertelt ook waarom het belangrijk is om resultaten van onderzoek breed te verspreiden. "Elk jaar zijn er in Vlaanderen 1.800 nieuwe doctors in een wetenschap. De meesten blijven met hun onderzoek helemaal onbekend bij het grote publiek. Dat willen wij veranderen."



Nieuw onderzoek



De PhD Cup heeft een duidelijke boodschap. "Deel je passie voor wetenschap en je onderwerp met zoveel mogelijk mensen. Zo informeer je hen en maak je hen hongerig naar wetenschap. Dat versterkt je steun voor onderzoek. En dat is nodig. Wetenschap en onderzoek zijn er voor de samenleving. En meer geld en steun kunnen leiden tot nieuw onderzoek", legt Zonderman uit.

Uit



Andere kandidaten

De andere kandidaten voor de Wablieft-prijs 2019 waren woordkunstenaar David Troch en Ine Van Wymersch, procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde.



David Troch

David Troch schrijft verhalen en poëzie. Hij maakt onder meer gedichten met woorden van één lettergreep. Zo schreef hij al meer dan 70 toegankelijke gedichten. Hij leert ook anderen verhalen te schrijven.



Ine Van Wymersch

Ook de taal in de rechtbank is voor veel mensen moeilijk. Ine Van Wymersch wil dat veranderen in haar nieuwe functie. Ze is nu procureur des Konings bij het parket Halle-Vilvoorde. Voordien was ze jarenlang openbaar aanklager en woordvoerder van het parket van Brussel.

Uit