Kei-Jong wint Wablieft-prijs 2022

het team van Kei-Jong
Foto door Farida Barki
Uit

“Met onze brochures in eenvoudige taal willen we kwetsbare jongeren sterker maken”

De 25ste Wablieft-prijs, de prijs voor duidelijke taal, gaat naar de vzw Kei-Jong uit Deurne. De prijs werd uitgereikt in Mechelen. Kei-Jong geeft cursussen aan jongeren met een beperking uit heel Vlaanderen. De vzw maakt ook brochures voor haar doelpubliek. Vooral die vielen Wablieft op.

 

Kei-Jong werkt al 45 jaar voor kwetsbare jongeren van 16 tot 31 jaar, die nood hebben aan duidelijke informatie. De vzw maakt voor hen brochures met heldere info in een duidelijke opmaak. Die gaan over belangrijke en vaak complexe thema’s zoals stemmen, relaties, racisme en mentaal welzijn. Ook voor jongeren met een beperking die een persoonsvolgend budget willen aanvragen, maakte Kei-Jong een boekje. Alle brochures zijn in eenvoudige taal. Bij noodzakelijke moeilijke termen krijgt de lezer uitleg.

Elien Martens leidt het team van Kei-Jong. Zij geeft uitleg bij de werking.

Onze cursussen gaan over allerlei thema’s uit het leven van de jongeren. Wij willen hen sterker maken, zodat ze zelfstandiger in het leven kunnen staan. Naast de opleidingen maken we daarom boekjes in eenvoudige taal, over de verschillende thema’s.”

 

Medewerkster Luna legt uit waarom Kei-Jong bewust duidelijke taal gebruikt.

 

“Gewoon zeggen wat je bedoelt. Dat vinden wij heel belangrijk. Daarom gebruiken we duidelijke en eenvoudige taal. Maar ook duidelijke beelden gebruiken is voor de jongeren heel belangrijk. Soms kan je moeilijke woorden helaas niet vermijden, bijvoorbeeld als het gaat over geld of over je budget. Die moeilijke woorden leggen we dan zo helder mogelijk uit.”

 

Ook oprichter Ludo Van Meerbergen ontvangt de Wablieft-prijs met trots en ongeloof.

“We zijn er heel blij mee! De Wablieft-prijs is een waardering voor het werk van de hele ploeg.”

 

Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal, reikt elk jaar de Wablieft-prijs uit. Wablieft stemt samen met een jury van zes leden. Die zes zijn Stef Wauters (de winnaar van vorig jaar), Ruud Hendrickx (hoofdredacteur van Van Dale), Ronny Stoop (ambassadeur geletterdheid), Ine Van Wymersch (procureur des Konings), Dany Verstraeten (VTM-nieuwsanker) en Wouter Deprez (komiek en taalfanaat).

 

Twee andere kandidaten maakten ook kansIn het tv-programma ‘Iedereen Beroemd’ zie je de rubriek ‘Silver Surfers’. Daarin leerde Linde Merckpoel senioren veel over de digitale wereld. Haar uitleg was altijd duidelijk en aangepast aan de noden van de senioren. Zo leerden oudere tv-kijkers bijvoorbeeld de app Google Maps te gebruiken.

De andere kanshebber voor de Wablieft-prijs 2022 was ‘Wegwijs’. Dat is een spel van de Gentse wijkgezondheidscentra. Het leert om de diensten voor zorg en welzijn in ons land beter te leren kennen. 

25ste Wablieft-prijs voor duidelijke taal

De Wablieft-prijs viert zijn 25ste verjaardag. De prijs voor duidelijke taal kreeg een eerste winnaar in 1997. Dat was weerman Frank Deboosere. Andere winnaars waren onder anderen VTM-journalist Stef Wauters (2021), viroloog Steven Van Gucht (2020) en de Vlaamse PhD Cup (2019).

Uit

 

 

De Wablieft-prijs 2022 is is samenwerking met

Uit
samenwerking Wablieft-prijs
Uit