Ondanks dat er steeds minder plekken in verzorgingstehuizen beschikbaar zijn, is de zorgvraag er wel degelijk. Zo wordt het op- en aflopen van één of meerdere trappen in huis vanaf een bepaald moment een probleem. Verhuizen van een heel huis staat niet ter discussie, maar een traplift misschien? In deze blog leggen we je uit wat er bij het uitzoeken van een traplift komt kijken.
Stap 1: Wat zijn de wensen en de mogelijkheden in huis?
Is het eenmaal zover dat er een traplift moet komen, dan is het goed om de wensen en de mogelijkheden in de woning in kaart te brengen. Moet de traplift langs de binnenbocht van de trap geïnstalleerd worden, zodat een medebewoner gebruik kan blijven maken van de trap? Is de trap te smal voor een traplift? Moet er een rechte trap worden overbrugd, een trap met een bocht, moeten er misschien meerdere etages bereikbaar worden gemaakt? Kan er binnen een traplift worden geplaatst? Dit zijn belangrijke vragen die je helpen bij het vinden van de juiste traplift. Ook moet er worden gekeken naar de tijd waarin gebruikgemaakt moet worden van een traplift. Tot een periode van 2 jaar kan het huren van een traplift voordeliger zijn dan deze te kopen.
Stap 2: Het financiële plaatje
Is er duidelijk aan welke wensen en eisen de traplift moet voldoen, dan leidt dit tot een totaalbedrag onder de streep. Is het te betalen bedrag te bezwaarlijk – zeker voor ouderen met alleen pensioen is dat denkbaar – dan biedt de overheid in voorkomende gevallen financiële hulp. De prijs van een traplift kan sterk variëren. Hierom kan het belangrijk zijn om te kijken of een subsidie mogelijk is. In Vlaanderen bestaat voor bewoners van 65 jaar en ouder de Vlaamse aanpassingspremie. Dit is een tegemoetkoming van de federale overheid voor bewoners van een woning in Vlaanderen die hun huis willen aanpassen aan de gevolgen van het ouder worden. Daarmee wordt ondersteuning aan burgers gegeven, zodat zij naarmate zij ouder worden toch zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Naast de aanpassingspremie zijn er speciale voorzieningen voor oorlogsinvaliden en mensen met een handicap. Ook is er een subsidie van het VAPH voor trapliften.
Stap 3: Aanschaf en installatie
Kun je met behulp van de aanpassingspremie een traplift aanschaffen of wordt het toch een investering uit eigen portemonnee? Zodra je een traplift hebt aangeschaft, zal de traplift specialist langskomen om de traplift te installeren. Hierbij zal uiteraard in acht genomen worden hoe je de traplift het liefst geïnstalleerd wil hebben. Als de traplift niet langer meer nodig is, zoals aan het einde van een huurtermijn, dan is vaak afgesproken met de leverancier van de traplift dat zij deze ook weer komen demonteren. Dit verschilt echter per situatie.