Heldere taal in de rechtbank, wetenschap en onderwijs

Door lynn.claerhout@wablieft.be
03/12/2018 om 14:45

Wie maakt dit jaar kans om de Wablieft-prijs voor duidelijke taal te winnen? Wablieft heeft drie kandidaten uitgekozen. Dat zijn Project Kruid van de Hoge Raad voor de Justitie, natuurkundige en komiek Lieven Scheire, en lesgevers die klare taal promoten.

Project Kruid

Onderzoek bewijst dat veel mensen de taal van advocaten of rechters niet begrijpen. Daarom startte de Hoge Raad voor de Justitie het ‘Project Kruid’. Dat is bedoeld voor alle juristen in België. De Raad wil hen hiermee stimuleren om altijd heldere en toegankelijke taal te gebruiken. Dat geldt voor gesproken en geschreven taal, in het Nederlands en het Frans.

Lieven Scheire

Wetenschap kan ingewikkeld zijn. Maar dat hoeft niet altijd. Dat bewijst natuurkundige Lieven Scheire. Hij werd bekend met komische programma’s als ‘Neveneffecten’. Nu is hij vooral te zien als wetenschapper die heldere uitleg geeft over de wonderen van de natuur. Scheire maakt dus wetenschap aantrekkelijk en toegankelijk voor iedereen.

Lesgevers klare taal

Helder spreken en schrijven, dat leer je niet altijd op school. Wablieft vindt dat een gemiste kans. Gelukkig zijn er leerkrachten en docenten die er wel aandacht aan geven. Niet alleen lesgevers Nederlands. Ook in andere vakken stimuleren lesgevers hun studenten om duidelijke taal te gebruiken.


Wil je aanwezig zijn op de uitreiking van onze prijs? Schrijf je dan in voor de Avond van de Wablieft-Prijs. Die vindt plaats op 11 december in Mechelen. Meer info vind je
hier.