enkel voor abonnees

“Verjaren op 29 februari is leuk”

interview - 26 02 2020
taart
Pexels

Jo Wijnant (44 jaar) maakt programma’s voor computers. Hij woont in Haasrode. Annelies Peeters (36 jaar) uit Heppen is huishoudhulp en is dol op haar petekind. Sofie (16 jaar) leeft ook in Limburg, maar bij haar ouders. Drie verschillende levens. Alledrie zijn ze blij. Want na drie jaar komt hun verjaardag er nog eens aan. Op zaterdag 29 februari. Hip, hip, hoera!

 

Wablieft: Hoe oud worden jullie echt?

Jo: Elf natuurlijk. (zonder nadenken)

Annelies: Ik word negen jaar.

Sofie: Het wordt mijn vierde echte verjaardag.

 

Toch vreemd dat jullie dat zo goed weten…

Jo: Tja, dat ik geboren ben in een schrikkeljaar... Ik heb het nooit anders geweten.

Annelies: Ja, dat is normaal, hè.

 

Sinds wanneer wist je het?

Jo: Dat weet ik echt niet meer.

Sofie: Ik heb dat altijd zo geweten. Ik weet wel dat mijn ouders ongerust waren. (lacht) Ze wisten niet wanneer ze mijn verjaardag moesten vieren.

Annelies: Bij ons thuis werd daar nooit moeilijk over gedaan. Zeker niet toen mijn zus erbij kwam. Die werd zes jaar na mij geboren, maar wel op 28 februari. Eén dag voor mijn verjaardag. Voor haar en de familie werd dat dus een dubbele verjaardag!

 

Zo vergeet je het natuurlijk nooit.

Annelies: Nee, omdat we dat dus samen vieren. Maar niet altijd op 28 februari, hoor! Hoe dat het best uitkwam. En het liefst in het weekend, natuurlijk.

Jo: Ik herinner me wel één bijzonder moment uit mijn jeugd. Dat was in de lagere school. Toen stond ik met 20 andere ‘schrikkelkinderen’ met foto’s in de krant. Ik zie dat nog goed voor me. Hoe dat krantenartikel in de keuken hing. Ik denk dat mijn ouders me hadden opgegeven. Want ik kende die anderen kinderen helemaal niet.

Annelies: In onze familie gaat ook een ander verhaal. Mijn ouders wisten goed dat ik op 29 februari dreigde geboren te worden. Dat kon 1 maart worden als mijn moeder me nog even tot in de nacht uitstelde. Dat zag ze echt niet zitten. Ze lag daar al 20 uur. Voor haar had de zwangerschap lang genoeg geduurd. Ik moest eruit. (lacht) 

 

Blijft jullie echte verjaardag om de vier jaar dan bijzonder?

Jo: Ja, toch wel. Mijn ouders maakten van mijn verjaardag niets anders dan bij andere mensen. Maar elke vier jaar was er toch iets extra’s. Meer geschenken of een groter geschenk.

Sofie: Bij mij was mijn derde verjaardag, dus op 12 jaar, wel heel bijzonder. Mijn ouders hadden in het geheim een feest gepland op school. Dat was een totale verrassing. En nu krijg ik ook een groot feest. Ik kijk daar dan wel naar uit.

 

Werd je op school gepest of uitgelachen om je bijzondere verjaardag?

Jo: Nee, nooit. Eerder omgekeerd. Het was altijd goed voor extra aandacht.

Sofie: Pesten? Misschien wel een beetje. Omdat kleine kinderen dat niet begrijpen. Het was ook niet altijd even leuk. Want was er geen 29 februari? Dan werd mijn verjaardag weleens vergeten. Dat is niet fijn, natuurlijk. Maar nu kunnen we er goed mee lachen.

 

Binnenkort is het zover: dan is het 29 februari. Heb je plannen voor die dag?

Jo: Mijn vrouw heeft een etentje gepland. Maar ik weet eigenlijk niet wanneer juist. Misschien kan ik dat beter eens navragen? (lacht)

Annelies: Wij gaan ergens lekker ontbijten met de familie.

Sofie: Eerst is er een feest met de familie. En tegen de avond komen mijn vrienden. Dan houden we een kleine fuif!

Uit

De dag die het jaar opschrikt

2020 is een schrikkeljaar. Dat is dus een beetje bijzonder. Waar zit het verschil met een gewoon jaar? Elk jaar telt 365 dagen. Elke vier jaar komt er één dag bij. Dit jaar krijg je dus 366 dagen. De schrikkeldag is 29 februari. In andere jaren stopt februari na 28 dagen.

Waarom is er elke vier jaar die aanpassing? Dat heeft te maken met onze kalender. Die hangt samen met de stand van de aarde tegenover onze zon en maan. Alleen door deze kleine aanpassing zit alles weer goed. Zouden we dat niet doen? Dan wordt het ooit koud in juli en heet in december.

Er is nog iets. Met een schrikkeldag elke vier jaar komen we er nog niet helemaal. Daarom is er een extra regel. In het jaar van een eeuw is er toch geen schrikkeljaar. Behalve als je het kan delen door het getal 400. Het jaar 2000 was dus wel een schrikkeljaar.

Aan