enkel voor abonnees

Leven als Belg bij de brexit

interview - 27 10 2019
Cornwall
Foto: Pascal Buchel via Unsplash

In juni 2016 stemde het Britse volk voor de brexit. Het Verenigd Koninkrijk (VK) zou de Europese Unie (EU) verlaten. Meer dan drie jaar later weten we nog altijd weinig. De brexit moest normaal gezien op 31 oktober gebeuren. De EU geeft het VK tot 31 januari de tijd om de Unie te verlaten. Wat denken Britse Belgen hiervan?

“Ik begrijp het nog altijd niet”

Famke Vanluffelen studeerde in Antwerpen. Daarna bleef ze in de stad wonen. Famke gaf er lessen Nederlands aan anderstaligen. Nu heeft ze een ander leven. Samen met haar Britse man verhuisde Famke naar Cornwall. Dat is een mooie streek bij de westkust van Zuid-Engeland. Daar hebben ze samen een eethuis met ‘fish and chips’. Dat zijn frieten met gebakken vis. Het is een Brits gerecht. Maar wat is haar toekomst? Is die door de brexit nog wel Brits?



Famke Vanluffelen: “Op politiek vlak zit de brexit helemaal vast. En ik denk dat het nog wel een tijdje kan duren. Of toch niet? Want ik begrijp nog altijd niet waarom de brexit in gang is gezet. Ik kan niet voor de rest van het Verenigd Koninkrijk spreken. Maar hier leef ik in een uithoek. Er is veel landbouw. Er is dat gezegde: ‘En de boer, hij ploegde voort.’ Zo is het hier letterlijk. Het leven gaat gewoon verder. Niemand maakt zich echt druk. Toch hebben de mensen een mening. Ik denk dat de Britse voorstanders van de brexit nog altijd voor een vertrek uit Europa zijn. Hetzelfde geldt voor de Britten die bij Europa willen blijven.



Wat verandert de brexit voor jou?

Sinds een jaar noemen ze mensen zoals ik de ‘EU nationals’. We zijn in het VK met drie miljoen. We dachten allemaal dat de brexit er niet snel zou komen. Maar sinds Boris Johnson aan de macht is, kwam er wat paniek. Heel veel mensen begonnen hun verblijf in het Verenigd Koninkrijk in orde te maken. Dat zorgt voor te veel werk voor de dienst van de overheid die dat regelt. Die dienst werkt niet goed. De website is overbelast. Maar aan de telefoon zijn die mensen wel vriendelijk.



Kan je in het VK blijven wonen?

Je moet van de EU zijn en hier al langer dan vijf jaar wonen. Je mag geen strafblad hebben. Die dingen moet je bewijzen. Dan krijg je een bepaalde status. Die heb ik nu. Ik mag heen en weer reizen. Zelfs als ik langer dan vier jaar het VK verlaat, dan kan ik nog terug. Maar de brexit is er nog niet. Waar zou ik me druk om maken? (lacht) Ik denk ook niet dat ze hier van plan zijn om alle Europeanen buiten te zetten. Voorlopig toch nog niet…



Info: Ben je op reis in Cornwall? Dan kan je Janes Fish and Chips bezoeken in de plaats Helston.`

Uit

“We maken er het beste van”

Hanne Peeraer studeert kunst in Londen. Kan dat straks nog als de brexit echt gebeurt? Hoe bekijkt ze dat als echte Europese? Want ze groeide op in Noord-Italië. In de plaats Ispra werken haar moeder en haar plusvader voor een centrum van de Europese Commissie.



Hanne Peeraer: Ik ben echt verliefd op Londen. Als ik hier kan blijven, dan doe ik dat. Natuurlijk maak ik me zorgen over de gevolgen van de brexit. Toch merk ik dat mijn vrienden en familie het spannender vinden dan ikzelf. Soms praat ik erover met de Europese studenten hier in Londen. Dan lijkt het alsof we dat allemaal niet zo serieus nemen. Dat lijkt droevig. We doen er wel alles aan om onze stem te laten horen. We protesteren of steunen een verzoek tegen de brexit. We volgen ook het laatste nieuws.



Hoe zien jullie de toekomst?

We maken er het beste van. Wat er ook gebeurt. Misschien bekijk ik dat wel op een unieke manier. Ik heb me altijd meer Europese gevoeld dan Belgische. Wellicht door de vele culturen waarin ik opgroeide. Ik heb dus nooit een sterk gevoel gehad voor een vaderland, ook niet voor het Verenigd Koninkrijk.



Info: www.hannepeeraer.com

Aan
Hanne Peeraer
Uit

Ik ben echt verliefd op Londen. Als ik hier kan blijven, dan doe ik dat.

Uit
Top
50-50
Aan