enkel voor abonnees

Gustaph praat over Pride en het leven na het Songfestival

interview - 10 06 2023
Gustaph
Foto: Belga / L. Dieffembacq

“Ik ben gewoon wie ik ben”

Juni is over de hele wereld de Pride-maand. Die wil meer aandacht voor de rechten van onder meer holebi’s en transgenders. Al deze mensen horen bij de gemeenschap van LGBTQIA+. Voor de Pride-maand maakte Gustaph een nieuwe clip van zijn hit ‘Because Of You’. Wablieft mocht op bezoek bij de zanger die het voor België zo goed deed op het Songfestival.



Een afspraak maken met een bekend iemand doe je niet zomaar. Andere mensen proberen dat te regelen. Ik deed een voorstel. “Woont Gustaph niet in Antwerpen? Dan kan ik met de fiets naar hem komen.” En dat mocht. We spraken af in zijn studio in de buurt van Antwerpen-Zuid. Daar werkt Gustaph nu aan zijn nieuwe plaat. Bij de deurbel lees je de naam Stef Caers. Zo heet Gustaph echt. Het gesprek begon met vragen over de Pride-maand.



Wablieft: Er was pas een parade van Pride in Brussel. Ook eerste minister Alexander De Croo nam deel. Vind je dat België het goed doet?

Gustaph: Ik denk het wel. Toen ik met ‘Because Of You’ aandacht kreeg, zei ik dat altijd. Ik ben getrouwd en geniet in België van rechten. Als land doen wij het al langer goed. Mensen van hetzelfde geslacht mogen hier al sinds 2003 trouwen. We zijn goed bezig. Toch zijn er nog zaken die niet goed gaan. Daar moeten we snel op reageren. Daarbij moeten we ook voorzichtig zijn. Dat zie je niet alleen in België. Het komt helaas in bijna alle landen voor.



Het klopt wat je zegt. De regenboog is het symbool van de gemeenschap. Niet in alle gemeenten kan een zebrapad in de kleuren van de regenboog. Of er zijn jongeren die spuwen op de regenboog-vlag.

In de toekomst zal dat wel verbeteren. Maar nu gaan we nog met kleine stappen vooruit.



Het kan veel erger. In Oeganda kunnen homo’s de doodstraf krijgen.

Met ‘Because Of You’ wilde ik niet aan politiek doen. Ik wilde met het lied wel de mensen steunen die in gebieden leven waar ze geen rechten hebben. Dat was de gedachte achter alles wat ik deed op het Songfestival. Het lied moest wel voor plezier zorgen. Het moest echt overkomen. Was dat een simpele gedachte? Dan wil ik dit duidelijk zeggen. Ik ben niet tegen iemand die mensen wil steunen op een andere of politieke manier. Dat is ook erg belangrijk. Maar ik dacht anders. Want naar het Songfestival kijken ook mensen die zonder rechten leven. Die wilde ik met het lied steunen.



Heb je al gemerkt dat het resultaat had?

Toch wel. Zeker via sociale media komen er veel berichten binnen. Mensen die melden dat ze er echt iets aan hebben gehad. Het gaat ook om mensen die iets willen tonen met de kleren die ze dragen. Dat ze zo willen laten zien dat ze trots zijn op zichzelf. Dat is heel tof. Dat is een bewijs dat een lied veel meer inhoud kan hebben dan alleen maar de muziek.



Kwamen de berichten ook uit de Verenigde Staten? Ook daar kan het beter met de rechten voor LGBTQIA+.

Ja, ook daar kijken mensen naar het Songfestival. In de Verenigde Staten wordt het vooral gevaarlijk voor trans en drags. (Trans zijn mensen die bij een ander of bij geen geslacht willen horen. Drags zijn mensen die kleren van een ander geslacht dragen.)

Met deze mensen in contact komen? Dat zou gevaarlijk zijn voor kinderen. Zo ziet de overheid dat. Er kunnen nu wetten komen waardoor transgenders niet in de omgeving van een school mogen komen. En er is altijd wel ergens een school in de buurt. Zo krijgt de politie een reden om die mensen op te pakken. Dat vind ik heel erg. De Verenigde Staten zijn een apart land. We zien dat als een modern land. Maar veel zaken gaan daar echt mis.



Zullen we nu even over muziek praten? Wat komt er na het Songfestival?

Na de zomer zal ik weer iets uitbrengen. En volgend jaar komt er een album van mij uit. Dat zijn we nu aan het plannen. Het moet nu nog meer vorm krijgen. Het zal in dezelfde stijl zijn als ‘Because Of You’. Voor dat lied was ik al zanger. In het begin noemde ik mij Steffen. Dat was meer popmuziek. Maar dance en house waren toen al mijn invloeden. Mijn stijl werd later echt house. Dat was geen muziek voor de grote massa. Maar die stijl wil ik wel trouw blijven. Ik zal niet plots een folkzanger worden die trage liedjes brengt. (lacht)



Wat is het plan? Dankzij het Songfestival ben je plots bekend in heel de wereld.

Dat is een voordeel. Om bekend te worden in het buitenland moet ik niet veel reclame maken. De mensen hebben mij al op tv gezien. Ze weten wat ze van mij kunnen verwachten. Daar echt doorbreken, zou wel leuk zijn. Maar ik moet kalm blijven. Dat is nodig als je uit Vlaanderen komt.



Je zou ook nog eens kunnen meedoen.

Ik ging al drie keer naar het Songfestival. De vorige keren zong ik op de achtergrond. Dat was bij Sennek en Hooverphonic. Deze keer was het wel het leukst. Ik mocht nu echt op het podium mijn eigen ding doen. Het Songfestival heeft wel iets magisch. Je zit echt in een bubbel, in een heel bijzondere gemeenschap.



Kende je Wablieft al?

Niet zo heel goed. Maar ik vind het wel super wat jullie doen. Ik vind dat echt heel goed. Het is mooi dat er zoiets kan bestaan. Jullie geven mensen die een andere taal spreken iets van onze cultuur mee. Beide werelden willen belichten, dat vind ik altijd heel goed.



We maken ook kranten voor de zomer. Heb jij plannen voor deze zomer?

Ja, maar die hebben allemaal met werk te maken. Ik zal deze zomer veel optreden. Dat vind ik fijn. Ik kijk daar erg naar uit. Het is jaren geleden dat ik ‘live’ samen met een band zal spelen. Er zal weinig plaats zijn voor andere dingen. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik ben gewoon heel blij.



Zal je weer optreden met die grote hoed? Of was die alleen voor het Songfestival?

Ik ben altijd bezig met kleding. En ik kleed me graag uitbundig. Ik zal deze zomer weer veel kleuren dragen. Die hoed is ook een punt van herkenning voor Gustaph. Toch denk ik daar nooit echt over na. Ik ben gewoon wie ik ben.

 

Info: Gustaph treedt op 6 augustus op tijdens het festival Suikerrock in Tienen. Hij staat deze zomer ook op de gratis optredens van Parkies, op verschillende plekken in Vlaanderen. Je kan Gustaph volgen op Instagram (@stefgustaph).

Uit
Gustaph op Eurosong 2023
Foto: Pixsell / S. Strukic
Uit

160 miljoen kijkers voor Gustaph

Op zaterdag 13 mei keken ruim 1,5 miljoen mensen in Vlaanderen naar het optreden van Gustaph. In totaal keken 160 miljoen mensen naar de finale. De winst was voor zangeres Loreen uit Zweden met haar lied ‘Tattoo’. Op het Songfestival in Liverpool haalde Gustaph 182 punten. Dat was goed voor een knappe zevende plaats. Alleen Tom Dice deed het als Vlaamse kandidaat in 2010 beter. Hij werd toen zesde. België won het Songfestival nog maar één keer. Dat was in 1986. Toen zong de Waalse Sandra Kim ‘J’aime la vie’.



Wie is Gustaph?

Gustaph of Stef Caers is nu 42 jaar. Als scholier volgde hij al lessen muziek, woord en dans in Heist-op-den-Berg. In 2000 had hij als Steffen een kleine hit met het nummer ‘Gonna Lose You’. Dat was toen goed voor de prijs ‘Het debuut' bij de Radio 2 Zomerhit.

Toch koos hij daarna voor een andere richting. Stef zong vooral voor andere artiesten. Zo stond hij samen op het podium met Natalia. Of hij zong in de studio bij opnames van Willy Sommers en Mama’s Jasje. Met de groep Hercules & Love Affair stond Stef op grote festivals als Pukkelpop en het Britse Glastonbury.

In 2008 koos hij voor de naam Gustaph. Een oom van zijn vader heette Gustaaf. Daarom koos hij die naam. In januari van dit jaar nam Gustaph deel aan Eurosong. De winnaar van die wedstrijd van de omroep VRT mocht naar het Songfestival. De groep The Starlings was de grote favoriet. Maar Gustaph haalde het met een puntje voorsprong. En het vervolg kennen we…

 

Aan

Interview en teksten door Dominique Piedfort

Uit
Gustaph op Eurosong 2023
Foto: Belga-AFP / P. Ellis
Uit