enkel voor abonnees

Lekken in pijplijnen voor gas

buitenland - 04 10 2022
Gaslek in zee
AFP / Deense Defensie

In de Baltische Zee lopen twee grote leidingen voor gas. Dat zijn Nord Stream 1 en Nord Stream 2. In beide leidingen zitten nu grote gaten. Iemand maakte ze met opzet stuk. Was dat Rusland?

 

De leidingen dienen om gas van Rusland naar Europa te brengen. Er stroomde al een tijd geen gas meer door. Dat komt door de oorlog in Oekraïne. Europa kocht eerst minder gas. Daarna wilde Rusland geen gas meer sturen.

 

Grote gaten

In de leidingen zat wel nog gas. Dat was nodig om druk in de buizen te houden. Anders zouden ze stuk gaan door het gewicht van het zeewater. Vorige week kwamen plots grote bellen gas naar boven. Die ontsnapten door drie grote gaten in de leidingen. Die gaten kwamen er wellicht door ontploffingen.

 

Verdachte

De Europese Unie wil een onderzoek. Wie maakte de leidingen stuk? Weinig landen hebben daar belang bij. Eigenlijk ook Rusland niet. Toch is dat land de grootste verdachte. Wil het Europa straffen voor zijn steun aan Oekraïne? Die kans is groot. Een onderzoek zal lang duren. En wordt de dader bekend? Dat is niet zeker. De leidingen zijn wellicht niet te herstellen.

 

Deel van Rusland

In vier bezette gebieden in Oekraïne liet Rusland intussen mensen stemmen. Meer dan 9 op de 10 mensen willen er bij Rusland horen. Die uitslag verbaast niemand. Maar ook niemand gelooft de stemming. Toch noemt president Poetin ze nu een deel van Rusland. Oekraïne wil alles weer veroveren. De Verenigde Staten sturen daarom ook nog eens voor 1,1 miljard euro wapens en leger-voertuigen naar Oekraïne.

 

Uit