Zondag zonder auto's
Zondag zonder auto's

Vorige zondag was het op veel plaatsen ‘Autovrije Zondag’. Bijna 40 Vlaamse gemeenten deden mee met de hoofdstad Brussel. Vele duizenden wandelaars, fietsers en skaters namen de straten in bezit. Voor één keer was de auto verboden.

Koning

In Brussel kwamen vele duizenden mensen op straat. Ze konden de brede lanen innemen. Enkel de tunnels bleven gesloten voor alle verkeer. Op verschillende plaatsen waren er feesten en leuke tornooien. Intussen reden zeker 20 fietsenmakers door de stad. Zij hielpen alle fietsers die pech hadden. Ook het gezin van koning Filip (zie foto) reed op de fiets door de hoofdstad.

(geplaatst op 19 september 2016)

 


 

 


Geweld in Congo
Geweld in Congo

In het Afrikaanse land Congo groeit de spanning. Bij geweld tussen betogers en politie vielen zeker 32 doden. Alles heeft te maken met de verkiezingen voor een nieuwe president. Volgens de wet moeten die in november plaatsvinden. President Kabila (zie foto) liet de verkiezingen uitstellen. Volgens zijn regering zijn de voorbereidingen niet klaar. Zijn tegenstanders zien dat anders. Ze zeggen dat Kabila de macht niet wil afstaan. De grondwet verbiedt Kabila nog een derde keer president te worden. Veel betogers willen hem nu al weg als president.

(aangepast op 22 september 2016)

 

 

Bom ontploft in New York

In New York ontplofte een bom. Er vielen 29 gewonden. De Amerikaanse politie ontdekte nadien nog een bom. Die was niet ontploft. De politie in New York pakte al een verdachte op. In de staat New Jersey ontplofte een rugzak met springstof. Die zat in een vuilnisbak. Er was weinig schade. In de staat Minnesota viel een man met een mes klanten aan in een supermarkt. Hij maakte negen gewonden. Een agent schoot de dader dood. . Mogelijk hebben de bommen met radicale islam te maken. Onderzoek moet dat duidelijk maken.

(aangepast op 20 september 2016)