Jongeren kunnen niet meer zonder
Jongeren kunnen niet meer zonder

Een computer, een tablet of een smartphone. Bijna iedereen gebruikt minstens een van die toestellen. Vooral bij jonge mensen zijn ze geliefd. Ze kunnen niet meer zonder.

Dat bewijst het onderzoek ‘Apestaartjaren’. Onderzoekers stelden vragen aan zeker 4.000 kinderen en jongeren. Zij waren tussen 6 jaar en 18 jaar.

 

Kinderen

Jonge kinderen zijn dol op spelletjes en filmpjes. Die vinden ze vaak en veel op een tablet. Het maakt hen blij. Moeten ze stoppen van hun ouders? Dan wordt meer dan de helft onder hen boos.

 

Tieners

Tieners willen veel meer contact met anderen. Dat vinden ze ook online en meestal met hun smartphone. De meesten hebben daarom een profiel op sociale media zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Zeker 73% geeft elke dag een duim of een ‘like’ aan een foto die ze zien.

 

Gevaren

Al die jonge gebruikers vinden vooral tablets en smartphone onmisbaar. Ze kunnen niet meer zonder. Sommigen zijn er de hele tijd mee bezig. Zijn er dan gevaren? Veel tieners hebben steeds meer contacten online. En niet in het echte leven. Kunnen ze niet online? Dan wordt één op de vijf jongeren onrustig. Ze halen minder goede resultaten op school. Ze slapen ook vaak minder goed.

(geplaatst op 21 mei 2018)


 

 


 

Politie schiet peuter dood

Vorige week overleed Mawda Shawri. Het Koerdische meisje was twee jaar. Ze zat in een busje dat de politie achtervolgde. De achtervolging vond plaats op een snelweg nabij Bergen. Het busje zat vol vluchtelingen. De politie schoot op het busje. Een kogel trof het meisje. Hoe kon dit gebeuren? Er komt een onderzoek.Vorige vrijdag betoogden 250 mensen. Ze vroegen het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

(geplaatst op 21 mei 2018)

Huwelijk als sprookje
Huwelijk als sprookje

Zaterdag trouwde de Britse prins Harrymet Meghan Markle. Zij is een Amerikaanse actrice. Prins Harry is de zoon van Lady Diana en van prins Charles. Lady Diana overleed in 1997 na een ongeval. Het huwelijk vond plaats aan het kasteel van Windsor in Londen. Zeker 100.000 mensen verzamelden rond het kasteel. Sommigemensen kampeerden daar al sinds donderdag. Miljoenen mensen volgden de trouwpartij op tv. Een actrice die trouwt met een prins. Dat is voor vele mensen een sprookje.

(geplaatst op 21 mei 2018)