Rusland wil sterke Poetin
Rusland wil sterke Poetin

President Poetin van Rusland is heel tevreden. Vorig zondag stemden zeker 76% van de Russen op hem. Poetin leidt Rusland al sinds 2000. Daar komen nu nog eens zes jaar bij.

Niet vrij

 Kenners en journalisten noemen Rusland niet helemaal vrij en democratisch. De president heeft veel invloed op tv. De politie maakt het tegenstanders van Poetin soms moeilijk. Zo is er Alexei Navalni. Die kreeg het voorbije jaar veel aandacht. Een rechtbank verbood hem mee te doen aan de verkiezingen.

 

Trots

De andere tegenstanders van Poetin werkten nooit samen. De beste uitslag was er voor de communist Pavel Groedinin. Die kreeg 11% van de stemmen. Er gaan heel wat dingen fout in Rusland. Toch krijgt Poetin echt de steun van veel Russen. Voor hen maakt Poetin Rusland trots en sterk in de wereld. Ze noemen de Britse verwijten (zie hiernaast) leugens en aanvallen op Rusland.

(geplaatst op 19 maart 2018)


 

 

 


 

 

 


 

 

Gelukkige Finnen

In Finland wonen de gelukkigste mensen ter wereld. Dat zeggen de Verenigde Naties. Geluk heeft te maken met inkomen, steun, vrijheid en natuur. Vorig jaar was het geluk in Noorwegen nog groter. Mogelijk komt die verandering door de invloed van migranten in een land. Voor het eerst kregen zij ook een stem in het onderzoek. Ze voelen zich meer thuis in Finland dan in Noorwegen. België staat in de lijst op plaats 16.

(geplaatst op 19 maart 2018)

Na de wolf ook de jakhals?
Na de wolf ook de jakhals?

Onze streken doen het goed bij roofdieren. De eerste wolven kwamen hier al aan. Volgens de dienst Natuurpunt mogen we meer verwachten. Zo is er de roofkat lynx. Die was hier al even enkele jaren geleden. Komt die ook terug? En dan is er de goudjakhals of Europese coyote. Dat dier is al gezien in onze buurlanden. Volgens Natuurpunt is geen van die roofdieren gevaarlijk voor de mens.

(geplaatst op 19 maart 2018)