België herdenkt aanslagen
België herdenkt aanslagen

Het is vandaag woensdag 22 maart. Een jaar geleden vonden er aanslagen plaats in Brussel. Die maakten 32 doden en honderden gewonden. Dat werd herdacht op de luchthaven van Zaventem. Er was ook een moment van herdenking in de buurt van het metrostation Maalbeek. Dat gebeurde met een kunstwerk.

Daders

De daders van de aanslagen waren terroristen van Islamitische Staat (IS). Eerst lieten ze bommen ontploffen op de luchthaven van Zaventem. Daarna was er een ontploffing in het metrostation van Maalbeek.


Onderzoek

 Een commissie van het parlement onderzoekt de aanslagen. Vorige week was er een verhoor. De directeur van de Grote Moskee in Brussel kreeg vragen. De man komt uit Saoedi-Arabië. Is de moskee een plaats van islam die haat predikt? De man was niet duidelijk. Hij leek het verhoor niet serieus te nemen. Dat maakte politici boos.

 

Akkoord

 Ook de slachtoffers zijn ontevreden. Ze willen meer hulp. Ze voelen zich vergeten. Ze moesten al veel geld betalen voor hun genezing. Maar ze kregen weinig geld terug. Vorige week maakte de Belgische regering een akkoord met de verzekeringen. De slachtoffers zullen sneller hun geld terugkrijgen.

(geplaatst op 22 maart 2017)

 

Chuck Berry is overleden
Chuck Berry is overleden

In de Amerikaanse staat Missouri is Chuck Berry overleden. Berry was 90 jaar. Deze muzikant wordt een vader van de rock-’n-roll genoemd. Chuck Berry was een zwarte gitarist en zanger. Hij deed het ook goed bij blanke tieners. Dat was zeldzaam in de jaren 50. Bekende hits waren de liedjes ‘Johnny B Goode’, ‘Maybellene’ en ‘Roll over Beethoven’. Berry had veel invloed op muziek van onder meer de Rolling Stones en Bruce Springsteen.

(geplaatst op 20 maart 2017)

Sagan verliest in Sanremo
Sagan verliest in Sanremo

In het wielrennen vond de eerste klassieker van het jaar plaats. Dat is de koers Milaan-Sanremo in Italië. Drie renners raakten op de Poggio-heuvel weg. Daarbij was de grote favoriet. Dat is wereldkampioen Peter Sagan uit Slovakije. De andere renners waren de Fransman Alaphilippe en de Pool Kwiatkowski (foto). Het kwam tot een sprint aan de streep. Kwiatkowski bleef Sagan net voor. De Pool won ook al de wedstrijd Strade Bianche.

(geplaatst op 20 maart 2017)