Bosbranden blijven duren
Bosbranden blijven duren

In de Amerikaanse staat Californië zijn al enkele weken bosbranden. Er vielen al 80 doden. En er zijn bijna 1.000 mensen vermist. De brandweer krijgt het vuur nog altijd niet onder controle.

Wind

Door de harde wind en droogte verspreidt het vuur zich snel. Daarom is het voor de brandweer heel moeilijk om het vuur te blussen. De bosbranden in het noorden van Californië zijn de dodelijkste ooit. Ook in het zuiden zijn er bosbranden. Daar werden zeker 1.100 gebouwen verwoest.

 

Slecht beheer

Eerder vernielde het vuur de gemeente Paradise. President Trump bezocht dat gebied. Dat verliep niet helemaal goed. Hij vergiste zich enkele keren in de naam van de gemeente. Trump beloofde Californië te steunen. Maar hij vindt dat de bosbranden komen door het slechte onderhoud van de bossen.

(geplaatst op 19 november 2018)

(foto Belga)

Zwaar verlies voor Rode Duivels

De Rode Duivels gaan niet naar de halve finale van de Nations League. Ze verloren zwaar van Zwitserland. De uitslag was 5-2. Dat was een grote verrassing. België is het nummer 1 op de wereldlijst van het voetbal. Toch begon de wedstrijd goed. Al snel stond het 0-2 voor de Belgen. Om zich te plaatsen, moest Zwitserland 4 keer raak treffen. Een strafschop voor Zwitserland zorgde voor de ommekeer. Plots kregen de Zwitsers weer moed. En ze troffen raak. In de rust stond het al 3-2. In de tweede helft speelden de Belgen nog slechter. Doelman Courtois kreeg nog twee doelpunten binnen.

(geplaatst op 19 november 2018)

Gas door herfst

In vier gemeenten bij Luik was er even gasalarm. De grootste gemeente is Borgworm. Inwoners belden de hulpdiensten. Ze roken gas in de straten. Het gasbedrijf deed onderzoek. Het vond geen enkel gaslek. Bijna zeker komt de geur van de bladeren van de bomen. Met de herfst vallen die op de grond. Daar rotten ze. Door het warme weer gebeurt die afbraak heel traag. Dat geeft een bijzondere geur. Die lijkt sterk op methaangas.

(geplaatst op 19 november 2018)