Zware beving in Italië
Zware beving in Italië

In het midden van Italië vond een zware aardbeving plaats. Redders telden al 267 doden. Enkele bergdorpjes in de streek werden zwaar getroffen.

De aarde in het midden van Italië was al eerder onrustig. De laatste grote beving gebeurde in de streek Emilia-Romagna. In 2012 vielen daar toen 23 doden.


Nacht

Deze beving begon rond half vier tijdens de nacht. De grootste stad in de buurt was Perugia. De beving was zelfs te voelen tot in de hoofdstad Rome. Onderzoekers spreken van een zware beving. Die had een kracht van 6,2 op de Richterschaal.

 

Amatrice

Veel mensen werden wakker door de beving. Ze ontvluchtten hun woningen. De grootste slachtoffers zijn vijf kleinere bergdorpen. Huizen en woningen stortten er in. Het dorp Amatrice is het zwaarst getroffen. Volgens de burgemeester is de helft van het dorp verdwenen. Bij de beving stierven zeker 267 mensen. Dat zeggen de redders. Bij de doden zijn veel kinderen.

(aangepast op 26 augustus 2016)

 


Toots is overleden
Toots is overleden

In Brussel is de bekende muzikant Toots Thielemans overleden. Hij was 94 jaar oud. Thielemans was bekend in België en het buitenland. Hij was een ster van de jazzmuziek. Toots Thielemans werd wereldberoemd met zijn mondharmonica. Hij schreef de hit ‘Bluesette’ met dat instrument. Toots maakte bekende filmmuziek. Hij werkte ook samen met popsterren als Stevie Wonder en Paul Simon. In 2001 maakte koning Albert Toots Thielemans baron. Toots wordt zaterdag begraven.

(aangepast op 23 augustus 2016)

(foto Haags Uitburo) 

Rijden met de gps

In ons land rijdt 88% van de chauffeurs met de gps. Dat zegt de Vlaamse Automobilistenbond (VAB). Een gps-toestel zoekt voor de chauffeur de weg via satellieten in de ruimte. In 2015 gebruikte 75% van de chauffeurs een gps. Veel gebruikers van de gps kunnen nog beter doen. Nu vernieuwt de helft onder hen zijn gps nooit. Dat kan met een update op de computer. Dat is handig en veilig. Want wegen kunnen wijzigen. Ook de toegelaten snelheid kan veranderen.

(geplaatst op 22 augustus 2016)