Maan in de schaduw
Maan in de schaduw

Stond je maandag vroeg op? Dan kon je een totale maansverduistering zien. Dat is bijzonder. De volgende keer is pas op 20 december 2029. Veel mensen gingen naar de maan kijken bij de sterrenwacht. Daar konden ze door grote telescopen kijken en foto’s maken.

Rode kleur

Een verduistering van de maan gebeurt wanneer de aarde juist tussen de zon en de maan staat. Er valt dan geen direct licht van de zon op de maan. Toch wordt de maan niet helemaal donker. Ze krijgt een rode kleur. Dat komt omdat er rond de aarde toch nog een beetje licht van de zon op de maan schijnt. Door de rode kleur noemen we dat een ‘bloedmaan’. Tegelijk stond de maan ook op haar dichtste punt tegen de aarde. Dat heet dan een ‘supermaan’.

(geplaatst op 21 januari 2019)(foto Belga)

Meer Belgen veranderen van geslacht
Meer Belgen veranderen van geslacht

Volgens de overheid veranderden 727 Belgen in 2018 van geslacht. Dat is zeven keer meer dan een jaar eerder. Sinds een jaar kan je veranderen van geslacht zonder operatie. Voor de overheid beslis je zelf of je je man of vrouwt voelt. Sommigen kiezen wel voor een operatie. Die operaties komen nu vaker voor. Dat komt ook door aandacht in de pers. Een bekend voorbeeld is de operatie van vtm-journalist Bo Van Spilbeeck (zie foto).

(geplaatst op 21 januari 2019)(foto Belga)

Vanaken wint Gouden Schoen

Vorige week werd de Gouden Schoen uitgereikt. Dat is de prijs voor de beste voetballer van het vorige seizoen. Hans Vanaken was de grote favoriet. Hij won de prijs ook. Hans Vanaken is aanvaller bij Club Brugge. Hij maakte vorig seizoen 14 doelpunten. Hij gaf ook 17 passes die leidden tot een doelpunt. Club Brugge werd vorig seizoen kampioen. Vanaken speelde daar duidelijke een grote rol in.

(geplaatst op 21 januari 2019)