Miljoen Britten tegen brexit
Miljoen Britten tegen brexit

In Londen betoogden een miljoen mensen tegen de brexit. Ze willen niet dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU) stapt. De betogers eisen een nieuwe stemming.

Drie jaar

Drie jaar geleden stemde 52% van de Britten voor de brexit. Maar de scheiding met de EU gaat helemaal niet vlot. Eerste minister Theresa May kreeg al veel kritiek. Even leek het zelfs alsof ze ontslag zou nemen. Dat gebeurt voorlopig niet.

 

Wat nu?

Het Britse parlement moet nu beslissen over Brexit. Misschien komt er een nieuwe stemming. Er is zelfs nog een kleine kans dat er helemaal geen brexit komt. Op 29 maart komt hij er alvast niet..De Britse eerste minister Theresa May vroeg de Europese Unie (EU) om uitstel tot 30 juni.

 

Probleem

Dat willen de leiders van de EU niet. Dat komt door de Europese verkiezingen. Die vinden plaats van 23 tot 26 mei. Bij uitstel tot juni moeten de Britten ook nog stemmen. Maar na de brexit moeten de Britse plaatsen in het Europees parlement opnieuw verdeeld worden. Dat wordt een lastig probleem.

 

Voor verkiezingen

Het Britse parlement keurde al enkele keren afspraken af die May maakte met de EU. Keurt het parlement die afspraken deze week toch goed? Dan komt er uitstel tot 22 mei. Lukt dat niet? Dan komt de brexit er op 12 april. De dag nadien moeten de landen van de EU starten met de organisatie van de verkiezingen.

(geplaatst op 25 maart 2019)(foto Belga)


 


 

Alweer boete voor Google

Het Amerikaanse bedrijf Google moet een boete betalen van 1,49 miljard euro. Dat besliste de Europese Commissie. Google is bekend van zijn zoekmachine op internet. Volgens de Commissie misbruikt Google zijn macht op internet. Het bedrijf behandelt niet alle reclame gelijk. Zo gaat het andere internet-bedrijven tegen. Google kreeg sinds 2017 al twee zware boetes van samen 6,76 miljard euro.

(geplaatst op 25 maart 2019)

Boot zinkt in Mosoel

In de stad Mosoel in Irak gebeurde een grote ramp. Mosoel ligt aan de bekende rivier Tigris. Een veerboot vaart er naar een eilandje in de rivier. Deze boot sloeg om en zonk. Zeker 94 mensen aan boord kwamen om. Daarbij waren ook 19 kinderen. De boot was te zwaar geladen. Volgens de regels was er plaats voor 50 reizigers. Er waren vier keer meer mensen aan boord. De politie pakte al vijf medewerkers van de veerboot op.

(geplaatst op 25 maart 2019)