ArchiefEen artikel uit de periode
tot


zoek

Zoekresultaten

Er werden 223 artikels gevonden. Enkel de eerste 100 resulaten worden getoond. Probeer je zoekopdracht eventueel te verfijnen.

Wablieft nr. 995 (26/03/2014)

België: President Obama bezoekt België

26/03/2014

Vandaag bezoekt president Obama van de Verenigde Staten van Amerika (VS) ons land. De president sliep gisteren in een hotel in Brussel.

In Waregem in West-Vlaanderen bezoekt de president vandaag een begraafplaats voor soldaten uit Wereldoorlog 1. Dat doet hij samen met Koning Filip en eerste minister Elio Di Rupo. Na het bezoek in Waregem gaat de president naar Brussel voor een top tussen Europa en de VS. Daarna geeft Obama een conferentie voor de pers.

Alle plaatsen waar de president komt, werden vooraf onderzocht door agenten van zijn dienst voor veiligheid. Iedereen moet zich aan strikte regels houden. In Waregem mogen mensen hun vuilniszakken niet buiten zetten. De president brengt zijn eigen auto en auto's voor zijn agenten mee. Ook de helikopter waarin de president vliegt, komt met een vliegtuig uit de VS.

België: RVA eist 130 miljoen euro terug

26/03/2014

DeRijksdienstvoorArbeidsvoorziening (RVA) ontdekte vorig jaar dat heel wat mensen onterecht een uitkering voor werkloosheid krijgen. De RVA wil 130 miljoen euro terugeisen. In totaal betaalt de RVA uitkeringen voor zeven miljard euro. De laatste jaren zijn er meer en meer controles op onterechte uitkeringen. De RVA kreeg daarvoor meer middelen van de regering. Ook de politie controleert nu mee. Dat heeft blijkbaar resultaat.

België: Kamer keurt wet over namen goed

26/03/2014

De Kamer keurde de nieuwe wet over namen goed. Ouders kunnen hun kind nu de naam geven van de vader of de moeder. Ze mogen ook kiezen voor een dubbele naam. Beslissen de ouders niet? Dan krijgt het kind de naam van de vader. De stemming zorgde voor ruzie in de Kamer. Raf Terwingen van CD&V was een minuut te laat voor de stemming. CD&V was tegen de wet van Open Vld. Andere politici wachtten niet op hem om te stemmen. Zo werd de nieuwe wet toch goedgekeurd. CD&V voelt zich nu bedrogen door Open Vld.

België: Oude bom maakt twee doden

26/03/2014

In Ieper kwamen twee arbeiders om toen een bom ontplofte. Er viel ook een zwaargewonde. De bom komt uit Wereldoorlog 1. Ze ontplofte nooit. Arbeiders ontdekten deze en een andere bom bij werken achter een grote loods. Een dag later ontplofte één bom. De politie onderzoekt hoe dat gebeurde. Mogelijk probeerden de arbeiders de bom te verplaatsen. Ontmijners van het leger (DOVO) onderzochten achteraf het terrein. Ze brachten de tweede bom veilig weg.

België: Probleem van armoede blijft even groot

26/03/2014

Meer dan één op zeven Belgen leeft in armoede. Dat staat in het Jaarboek Armoede 2014. Eén op vijf Belgen leeft in een gezin dat het moeilijk heeft om rond te komen. In Brussel is de situatie erger. Daar leven vier op tien kinderen in armoede.

Maggie De Block stelde de cijfers vorige week voor. Zij is staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. Veel politici namen al maatregelen tegen armoede. Maar de armoede blijft in België even hoog.

Moeders zonder partner

Er zijn meer en meer gezinnen met maar één ouder. Heel vaak gaat het over een moeder die alleen voor de kinderen zorgt. Hebben die moeders geen werk? Dan lopen ze veel gevaar om in armoede terecht te komen. En uit armoede geraken, is erg moeilijk.

Kinderen

Armoede verschilt van regio tot regio in België. In Vlaanderen leeft één op tien kinderen in armoede. In Wallonië gaat het om één op vier kinderen. In Brussel is het probleem het grootst. Daar leven vier op tien kinderen in armoede.

Armoede doorgeven

De kinderen wonen meestal in slechte huizen. Vaak gaat het niet goed op school. Daardoor vinden ze later geen werk. Ze blijven dus arm, en ze geven de armoede later door aan hun eigen kinderen.

België: Spoorwegen willen zelfdoding stoppen

26/03/2014

In 2013 stierven 95 mensen omdat ze onder een trein sprongen. De Spoorwegen willen de vele zelfdodingen aanpakken. Ze gaan bijzondere camera's inzetten. Die camera's reageren op de warmte die de mens uitstraalt. Staat iemand te lang en te dicht bij de sporen? Dan gaat een alarm naar de politie en bestuurders van de trein. Dat kan levens redden. Het zal ook vertragingen van treinen tegengaan. De camera's komen langs de sporen op 24 plaatsen met veel zelfdodingen.

België: Minister waarschuwt ouders van spijbelaars

26/03/2014

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) stuurt een brief naar bijna 11.000 ouders, omdat hun kind te veel spijbelt. De minister dreigt met een straf. Leerlingen die te veel spijbelen, kunnen hun studietoelage verliezen. Die toelage is belangrijk voor gezinnen met een laag inkomen.

Is een leerling in Vlaanderen twee schooljaren op rij 30 halve dagen onwettig afwezig op school? Dan spijbelt die te veel. Wat schrijft minister Smet? "Het is belangrijk dat uw kind elke dag naar school gaat. Zo kan het gemakkelijker de lessen volgen. Uw kind loopt dan geen achterstand op."

België: Geen mirakel in Jalhay

26/03/2014

In het Waalse dorp Jalhay vond geen wonder of mirakel plaats. Dat zeggen vijf onderzoekers van de universiteit van Luik. Zij onderzochten een beeld van Maria. Dat beeld gaf de laatste maanden op sommige momenten licht. De voorbije weken kwamen honderden gelovigen en nieuwsgierigen naar het beeld kijken. Enkele onderzoekers vonden bewijzen dat wat met het beeld van Maria gebeurt, door de wetenschap te verklaren is. Deze week maken ze bekend wat die verklaring is.

België: Protest in Madrid

26/03/2014

Protest in de Spaanse hoofdstad Madrid leidde vorig weekend tot geweld. Bij gevechten tussen politie en relschoppers vielen meer dan 70 gewonden. Het protest begon met een grote betoging tegen de regering. De regering wil zwaar besparen. Dat maakt veel Spanjaarden boos. De crisis treft hen zwaar. In Spanje is meer dan 26% van de mensen werkloos. De betoging verliep eerst zonder geweld. Tot relschoppers ruiten van banken insloegen. De politie pakte 19 mensen op bij de gevechten.

België: Bekende oplichter aangehouden

26/03/2014

Oplichter Stéphane Bleus is vorige weekaangehouden. Dat meldde het parketvan Brussel. Hij zou tientallen mensenopgelicht hebben. Zo verdiendehij zeker 100 miljoen euro. Deslachtoffers waren vooral katholiekemensen. Bleus zei dat hij een weeskindwas. De oplichter vertelde dat hijaartsbisschop Leonard goed kende. Hijbeloofde dat een fonds in Luxemburgveel geld opbracht. Daarna gaven deslachtoffers hem geld voor dat fonds.Maar ze verloren die centen.

België: Piek van zonne-energie

26/03/2014

Vorige week zorgden panelen voor zonne-energie voor een record. De panelen maakten evenveel stroom als twee grote kerncentrales samen. Ze zorgden voor 20% van de stroom die we toen gebruikten. Veel mensen denken dat de panelen het best werken in de zomer, maar dat klopt niet. De panelen werken beter als er veel licht is, maar als het niet te warm is. Er zijn ook meer en meer panelen. In Vlaanderen zouden er al meer dan 230.000 installaties voor zonne-energie zijn.

België: Filmpje zorgt voor discussie

26/03/2014

De stad Antwerpen liet een filmpje maken om reclame te maken voor de stad. Het filmpje toont de belangrijkste troeven van de stad: het Museum aan de Stoom (MAS), de kathedraal, de haven en de wereld van mode en kunst. Er kwam veel kritiek op het filmpje. Veel mensen vinden dat het filmpje vooral blanken toont. Mensen met een andere afkomst zijn te weinig te zien. Daardoor toont het filmpje een verkeerd beeld van Antwerpen, vinden de tegenstanders.

België: Kamer keurt wet over namen goed

26/03/2014

De Kamer keurde de nieuwe wet over namen goed. Ouders kunnen hun kind nu de naam geven van de vader of de moeder. Ze mogen ook kiezen voor een dubbele naam. Beslissen de ouders niet? Dan krijgt het kind de naam van de vader. De stemming zorgde voor ruzie in de Kamer. Raf Terwingen van CD&V was een minuut te laat voor de stemming. CD&V was tegen de wet van Open Vld. Andere politici wachtten niet op hem om te stemmen. Zo werd de nieuwe wet toch goedgekeurd. CD&V voelt zich nu bedrogen door Open Vld.

België: in Brussel

26/03/2014

Brussel lijkt deze week even het centrum van de wereld. België ontvangt Barack Obama en daarna de president van China. Later komen er nog meer hoge gasten naar Brussel.

Vandaag, woensdag, bezoekt president Barack Obama (rechts op foto) van de Verenigde Staten van Amerika (VS) ons land. Gisterenavond kwam de president aan. In Waregem in West-Vlaanderen bezoekt hij een begraafplaats voor soldaten uit Wereldoorlog 1. Dat doet hij samen met koning Filip en eerste minister Elio Di Rupo. Het bezoek vraagt veel werk van de politie en van de diensten voor veiligheid.

Volgend weekend ontvangt Brussel de Chinese president, Xi Jinping (links op foto). Hij brengt een bezoek aan Brugge en Gent. Xi Jinping gaat ook naar de zoo Pairi Daiza in Henegouwen. Hij zal kijken hoe het met de panda's gaat. Die dieren kwamen enkele weken geleden aan uit China.

Later deze maand is er in Brussel nog een top van NAVO-landen, en een ontmoeting tussen Europese en Afrikaanse landen.

België: Kiesbureaus één uur langer open

26/03/2014

Op 25 mei blijven de kiesbureaus één uur langer open dan normaal. Wie met potlood en papier moet stemmen, kan dat doen tussen 8 en 14 uur. Bureaus waar je met een computer moet stemmen, blijven open tot 16 uur in plaats van tot 15 uur. Dat besliste het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op 25 mei moet je stemmen voor Vlaanderen, België en Europa. Drie keer stemmen zal wellicht langer duren dan normaal. Daarom blijven de bureaus langer open.

België: Regine Beer is overleden

26/03/2014

In Antwerpen is Regine Beer overleden. Zij was een van de laatste overlevenden van het nazikamp Auschwitz. Ze streed haar hele leven tegen onverdraagzaamheid. Regine Beer werd 93 jaar.

Regine Beer werd in 1920 geboren in Amsterdam. Haar familie was naar die stad gevlucht tijdens Wereldoorlog 1. Later verhuisde het gezin naar Antwerpen. In 1943 pakten de nazi's haar op. De vader van Regine Beer was van joodse afkomst. Daarom brachten de nazi's haar naar het concentratiekamp van Auschwitz. In dat kamp vermoordden de nazi's meer dan één miljoen mensen. Regine Beer overleefde het kamp. Na de oorlog keerde ze terug naar Antwerpen.

Regine Beer gaf duizenden lezingen. Ze vertelde over de gruwel van de nazi's en over de vreselijke gevolgen van het fascisme. Regine Beer kreeg veel prijzen voor haar werk en inzet. In 1992 verscheen een boek over haar leven. Dat boek heet 'KZ A 5148'. Dat was het nummer dat de nazi's Beer gaven in Auschwitz.

België: Meer mensen zoeken werk bij overheid

26/03/2014

Iets meer dan 170.000 mensen zochten vorig jaar een job bij de overheid. Dat is een record. Ook veel jongeren willen voor de overheid werken. Dat zou te maken hebben met het soort jobs waarvoor de overheid mensen zoekt. In 2011 zochten ongeveer 87.000 mensen een job bij de overheid. Dat aantal ligt nu veel hoger. Hendrik Bogaert (CD&V) is staatssecretaris voor Ambtenarenzaken. Hij zegt dat de stijging er komt omdat er meer vacatures zijn die mensen aanspreken. Mensen hebben vooral interesse in de job van douanier, chauffeur of cipier.

"De beste"

Wie bij de overheid wil werken, moet wel goed zijn. "Wij willen de beste mensen aantrekken", vertelde Hendrik Bogaert aan de pers. Hij is ook blij met het record. "Hoe groter de keuze, hoe groter de kans dat we de meest geschikte mensen vinden."

Vervangen

Vorig jaar mochten 2.768 mensen aan de slag bij de overheid. Dat zijn er meer dan in 2012. Toch werken er in totaal nu minder mensen bij de overheid dan vorig jaar. Dat komt omdat de overheid niet iedereen vervangt.

België: Meer mensenhandel in België

26/03/2014

Er is opnieuw meer mensenhandel in België. In 2013 onderzocht de politie meer zaken dan tijdens de vorige vijf jaar. Er zijn vooral veel zaken van prostitutie en van slecht betaald werk. De handelaars buiten hun slachtoffers uit. Ze dwingen vrouwen om als prostituee te werken. Of ze laten mensen werken voor heel weinig geld. Dat gebeurt overal: bij fruit plukken, bij huizen bouwen, in slachthuizen... Soms verdienen slachtoffers meer dan ze in hun eigen land kunnen verdienen. Maar het zijn vooral de handelaars die veel geld verdienen.

Buitenland: Top over veilig kernafval

26/03/2014

In Den Haag in Nederland kwamen meer dan 50 wereldleiders samen. Barack Obama van de Verenigde Staten was erbij, net zoals president Xi Jinping van China. Er waren ook Europese leiders zoals bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en president Hollande van Frankrijk. Voor ons land ging eerste minister Elio Di Rupo naar de top. De leiders maakten afspraken over de veiligheid van kernafval. De wereldleiders willen zorgen dat het afval niet in handen komt van terroristen. Met het afval kunnen terroristen kernwapens maken.

Buitenland: Ebola maakt doden in Guinée

26/03/2014

In het land Guinée slaat de ziekte ebola hard toe. Zeker 59 mensen stierven aan de ziekte. Dat maakte de overheid in Guinée bekend. Guinée is een land in West-Afrika. Ebola is een gevaarlijke koorts. De zieken krijgen diarree, moeten braken en zijn heel moe. Ebola is heel besmettelijk. Onderzoekers uit Frankrijk ontdekten de ziekte bij de slachtoffers. De voorbije jaren maakte ebola ook slachtoffers in de landen Congo en Oeganda. De organisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) stuurt een ploeg dokters en verplegers naar Guinée om de ziekte te bestrijden. Daarbij zijn vijf Belgen.

Buitenland: Wilders wil minder Marokkanen

26/03/2014

In Nederland waren er vorige week verkiezingen voor de gemeente. De liberale partij (VVD) en de partij van socialisten (PvdA) verloren. De extreem-rechtse politicus Geert Wilders (zie foto) viel op door uitspraken over Marokkanen in Nederland. Veel Nederlanders lijken de politiek in hun land beu. Amper de helft van de mensen ging stemmen. Nooit eerder waren er zo weinig kiezers. De partijen van de regering verloren. Voor PvdA komt de klap hard aan. De partij is niet meer de grootste in Amsterdam en in andere steden. De partijen D66 en SP wonnen op veel plaatsen. Wilders Alleen in Almere en Den Haag konden Foto CC Flickr / R. Wijnantsmensen stemmen op de partij PVV kiezers: "Willen jullie meer of minder van Geert Wilders. De PVV verloor Marokkanen in deze stad en in stemmen, maar blijft in Almere de Nederland?" De kiezers riepen: "Min­grootste partij. In Den Haag is de PVV der, min-der, min-der!" Veel mensen de tweede partij. beschuldigen Wilders nu van racisme. Honderden mensen legden klachten "Minder Marokkanen" neer bij de rechtbank. Wilders zelf zegt In Den Haag vroeg Wilders aan zijn dat de kritiek hem niet raakt.

Buitenland: Twitter verboden in Turkije

26/03/2014

In Turkije liet eerste minister Erdogan de website Twitter afsluiten. Turken die berichten willen posten op de site, kunnen dat nu niet meer. Eerder dreigde Erdogan al dat hij Twitter zou afsluiten. Op Twitter en op andere sites verschenen opnames van gesprekken tussen Erdogan en zijn zoon. In die gesprekken vertelde Erdogan aan zijn zoon hoe hij geld moest verbergen. In Turkije is er een groot schandaal van corruptie. Volgens tegenstanders is Erdogan betrokken.

Buitenland: Front National wint in Frankrijk

26/03/2014

In Frankrijk vond de eerste ronde plaats van de verkiezingen voor de gemeenteraad. De extreem-rechtse partij Front National van Martine Le Pen is de winnaar. De PS van president François Hollande verliest. Bijna 40% van de Fransen ging niet stemmen. De lokale verkiezingen in Frankrijk lijken op die van Nederland. Ook daar strafte de kiezer de regering af en gingen er weinig mensen stemmen. Volgende week is er de tweede ronde. Dan zijn de nieuwe burgemeesters in Frankrijk bekend.

Buitenland: Meer geweld in CAR

26/03/2014

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is er meer en meer geweld. Dat zegt Navi Pillay. Zij is commissaris voor mensenrechten bij de Verenigde Naties. In CAR vechten christelijke en islamitische groepen tegen elkaar. In december en januari waren er massamoorden. Die zijn nu gestopt, omdat het Franse leger tussenbeide kwam. Maar toch vindt nog elke dag geweld plaats. Volgens Pillay worden elke dag mensen verkracht, verminkt, gemarteld en vermoord.

Buitenland: Vermist vliegtuig blijft raadsel

26/03/2014

Is het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines al gevonden? Toen Wablieft naar de drukker ging in elk geval nog niet. Het vliegtuig raakte vermist op 8 maart. Er zijn wel al brokstukken gevonden in de oceaan. Die zijn mogelijk van het vermiste vliegtuig. De brokstukken zijn allemaal gezien 2.500 kilometer voor de kust van in hetzelfde gebied van de Indische Australië. Voorlopig dus nog zonder Oceaan. Een Franse satelliet stuurde resultaat. al beelden door. Ook een vliegtuig uit Australië maakte beelden. De Noodlanding bemanning van een vliegtuig van het Malaysia Airlines kreeg nog meer Chinese leger zag ook brokstukken in slecht nieuws. In Hong Kong moest de oceaan. Maar het is niet zeker of een vliegtuig van de maatschappij een die van de vermiste vlucht MH370 zijn. noodlanding maken. Het vliegtuig was op weg van Maleisië naar Zuid-Korea. Australië Het toestel kon zonder problemen Veel landen zetten nu vliegtuigen landen. Er raakte niemand gewond. en schepen in om het vliegtuig van Malaysia Airlines te vinden. Het gaat onder meer om China, de Verenigde Staten van Amerika en Japan. De

Buitenland: Olie lekt in haven van Houston

26/03/2014

In de Amerikaanse stad Houston gebeurde een zwaar ongeval in de haven. Twee grote schepen botsten er op elkaar. Een van de schepen was een olietanker. Door de botsing scheurde de romp van dat schip. Meer dan 630.000 liter olie liep in zee. De olie vormde een vlek op het water in de haven. De overheid laat de olie opruimen. Pas als dat gedaan is, mogen er nieuwe schepen in de haven. De olievlek bedreigt vooral de vele watervogels rond de haven.

Buitenland: Russisch leger dreigt aan grens Oekraïne

26/03/2014

Oekraïne trekt alle soldaten die nog op de Krim zijn, terug. Dat zei president Toertsjinov in het parlement. De president wil de levens van de soldaten beschermen.

Op de Krim bestormden Russische soldaten maandag een basis van de zeemacht van Oekraïne. Ze namen minstens 80 soldaten gevangen. Ook op andere plaatsen op de Krim namen soldaten van Rusland al kazernes over. Ze namen ook wapens en boten in beslag. De Krim is een gebied dat grenst aan het zuidoosten van Oekraïne.

Omsingeld

Het Russische leger omsingelde de soldaten van Oekraïne al langer. Vorige week werd de Krim onafhankelijk. Daarna sloot de Krim zich aan bij Rusland. De soldaten van Oekraïne die nog in hun kazerne zaten, konden niet weg. Rusland controleert de Krim nu helemaal.

Westen maakt zich zorgen

Het Westen is bezorgd over het Russische leger aan de oostgrens van Oekraïne. Het leger is daar officieel voor oefeningen. Aan de oefeningen nemen 8.500 soldaten deel. In het oosten van Oekraïne zijn veel mensen voor Rusland. Sommige mensen zijn bang dat Rusland Oekraïne binnenvalt.

Maatregelen

Maandag kwam de G7 samen in Den Haag in Nederland. De G7 is de groep van de zeven rijkste landen van de wereld. De leiders van die landen dachten na over nieuwe maatregelen tegen Rusland.

Buitenland: Opwarming zal zorgenvoor rampen

26/03/2014

We zullen te maken krijgen met grote rampen in de hele wereld. Dat voorspellen onderzoekers van de Verenigde Naties (VN). Grote overstromingen kunnen België onder water zetten. De VN maken binnenkort een nieuw rapport over het klimaat bekend. De Britse krant 'The Independent' maakte al een deel van de inhoud bekend. Het klimaat op aarde verandert. De oorzaak is de mens. Hij vervuilt aarde, zee en lucht. Dat moet dringend veranderen. Anders ziet onze toekomst er slecht uit, volgens de VN. Het zal warmer worden op aarde. Het peil van het water zal daardoor stijgen. Dat leidt tot grote overstromingen. Tegen het jaar 2100 zullen honderden miljoenen mensen moeten verhuizen door het water. Azië zal het grootste slachtoffer zijn. Toch zullen ook grote delen van België onder water verdwijnen. Nog meer rampen zijn op komst. Er zal steeds minder oogst zijn. Tot 2050 zullen er tot 25 miljoen jonge, ondervoede kinderen bijkomen. Er zal ook meer oorlog en geweld komen door al die rampen. De VN willen in 2015 nieuwe afspraken over het klimaat maken.

Buitenland: Zuma maakte zichzelf rijker

26/03/2014

De president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, misbruikte geld van de overheid. Dat blijkt uit een onderzoek naar omkoping. Zuma liet zijn huis verbouwen met het geld. Die extra werken kostten meer dan 16 miljoen euro. De onderzoekers vinden dat het gedrag van Zuma niet past bij een president. De overheid zal een deel van het geld terugeisen. Voor de Democratische Alliantie (DA) is dat niet genoeg. Die partij wil dat Zuma ontslag neemt als president.

In de kijker: Tijdslijn oorlog Syrië

26/03/2014

In de kijker: Wie vecht tegen wie?

26/03/2014

Misdaden tegen mensen

Uit Syrië komen veel vreselijke verhalen over geweld. Vaak zijn burgers het slachtoffer van het geweld. Het leger van al-Assad vecht met zware wapens in steden. Vliegtuigen bombarderen wijken. Helikopters laten vaten vol springstof en metaal vallen. Deze bommen maken extra veel slachtoffers.

Het regime van al-Assad nam ook duizenden mensen gevangen. Volgens rapporten van de Verenigde Naties (VN) martelt het regime de gevangenen. Er verschenen foto's van duizenden gemartelde mensen. Ze stierven van honger in gevangenissen van al-Assad.

Maar ook groepen van rebellen begaan gruwelijke misdaden. De groep ISIS zou volgens de VN soms tegenstanders onthoofden. De groep zou gevangenen ook martelen of in groep neerschieten.

Een commissie van de VN heeft bewijzen dat verschillende groepen misdaden pleegden: martelen, gijzelen, verkrachten, moorden en executie. De commissie telde minstens 27 massamoorden. Van die misdaden werden er 17 gepleegd door het regime en tien door rebellen.

Homs, Aleppo, Damascus?

In steden als Homs en Aleppo werd zwaar gevochten. Ook in wijken in de hoofdstad Damascus waren er hevige gevechten. Sommige steden zijn wijk per wijk verdeeld tussen verschillende groepen. Op beelden kan je zien hoe hele wijken door gevechten verdwenen zijn. Sommige steden zijn al meer dan twee of drie keer veroverd door rebellen of door het leger. Mensen die vandaag nog in die steden wonen, zouden nu omkomen van honger.

In de kijker: Drie jaar oorlog in Syrië

26/03/2014

Drie jaar geleden begon de oorlog in Syrië. Mensen protesteerden tegen de regering van president Bashar al-Assad. De protesten veranderden in een burgeroorlog. Nu vechten groepen van rebellen tegen het leger, en tegen elkaar.

Het leger en de rebellen begaan soms gruwelijke misdaden. Bommen vernielden grote delen van steden. Miljoenen mensen zijn op de vlucht. Niemand gelooft dat er snel een einde komt aan de oorlog. Sommigen zeggen dat de oorlog zelfs verder zal gaan in buurlanden van Syrië. Onderhandelingen over vrede mislukten in het begin van dit jaar.

Hoe de oorlog begon

Het protest in Syrië begon tijdens de Arabische Lente van 2011. In 2010 en 2011 kwamen in veel landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika burgers op straat. Ze wilden meer democratie en meer vrijheid. Ze eisten andere regeringen. In Syrië zette president al-Assad het leger in om de protesten te onderdrukken. Soldaten en tanks schoten op betogers. Het leger martelde gevangenen om het volk schrik aan te jagen. Maar net daardoor werd het protest nog heviger. Mensen die protesteerden, werden groepen rebellen met wapens. Soldaten van het leger kozen de kant van de rebellen, of gaven zich over. Zo ontstond het Vrije Syrische Leger. In dat leger zitten allerlei groepen die vechten tegen de regering en het leger van al-Assad. Tijdens de oorlog kwamen er allerlei groepen bij.

Bashar al-Assad

De president van Syrië is Bashar Al-Assad. Hij is de zoon van Hafez Al-Assad, de vorige president. Bashar kwam in het jaar 2000 aan de macht. Er kwam toen even meer vrijheid in Syrië. Mensen hoopten dat hij van Syrië een moderner land zou maken. Maar dat veranderde snel. Tegenstanders werden opnieuw opgepakt. Ze verdwenen zonder proces. Al-Assad steunt op een groep trouwe dienaars. Het regime heeft een sterke geheime politie. Al-Assad en zijn familie verzamelden veel rijkdom. Ze zouden samen meer dan een miljard euro bezitten. Hij bewaart zijn rijkdom op rekeningen in Rusland, in Hong Kong in Azië en op andere plaatsen. De president houdt vol dat de oorlog een complot is van landen die hem weg willen. De rebellen noemt hij allemaal terroristen.

Mening: Filmpje

26/03/2014

Ik zag vorige week een ? lmpje over Antwerpen. Het ? lmpje moest de stad bekendmaken in het buitenland. Ik zag bijna alleen blanke mensen in het ? lmpje. Dat vond ik vreemd. In Antwerpen wonen mensen die uit de hele wereld komen. Waarom toont het ? lmpje dat niet?

Ik liet dat weten op Facebook. Veel mensen gingen niet akkoord met mij. Iemand noemde mij een ? auwe sukkel. Iemand anders schreef dat de tegenstanders van het ? lmpje zure mensen zijn. Het was toch een mooi ? lmpje? Acteur Axel Daeseleire vond dat ook. Hij vond het protest tegen het ? lmpje veel gedoe om niets.

Ik schrok van dat protest tegen het protest. Een paar dagen later zag ik Nederlanders roepen dat ze minder Marokkanen in hun gemeente willen. De aanhangers van Vlaams Belang riepen dat zondag in Antwerpen ook. Wil ik nu zeggen dat de fans van het ? lmpje over Antwerpen allemaal racisten zijn? Nee, dat vind ik niet. Maar toch…

Ik groeide op in een dorp waar er een discotheek was. Daar hing een bordje tegen de deur: ‘vreemdelingen niet toegelaten’. De uitbater had liever alleen blanke mensen in zijn zaak. Vreemdelingen niet toegelaten. Daaraan denk ik ook als ik opnieuw naar dat ? lmpje over Antwerpen kijk.

Dominique

Samenleving: Raadsels in de lucht

26/03/2014

Unieke verhalen over verdwenen vliegtuigen

Op 8 maart verdween vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Op het vliegtuig zaten meer dan 200 mensen. Het is niet de eerste keer dan een vliegtuig vermist raakt. Wablieft ging op zoek naar bijzondere verhalen.

Amelia Earhart

De Amerikaanse piloot Amelia Earhart is vermist sinds 2 juli 1937. Ze was toen 40 jaar en beroemd over de hele wereld. Ze was de eerste vrouw die de Atlantische Oceaan overstak. Dat deed ze in 1932. In 1939 werd Amelia dood verklaard.

Amelia maakte een vlucht rond de wereld. Ze moest op 2 juli 1937 landen op een eiland in de Stille Oceaan. Het vliegtuig vloog zeker 150 kilometer te ver. Haar navigator zou een fout gemaakt hebben. Wellicht stortte het vliegtuig in de oceaan neer omdat de brandstof op was. Maar het vliegtuig werd nooit gevonden.

Over Amelia Earhart doen rare verhalen de ronde. Landde ze op een eiland waar Japanners haar vermoordden? Of stierf ze op een ander eiland waar ze een noodlanding maakte? Het verhaal van Amelia Earhart leeft nog wel voort. In 2009 verscheen er nog een film over haar leven. En er bestaat ook de website www.ameliaearhart.com.

De ramp van de Andes

Op 13 oktober 1972 stortte een vliegtuig neer in het gebergte van de Andes in Zuid-Amerika. Het vliegtuig steeg op in Uruguay. Aan boord zaten de leden van een ploeg van rugby uit Uruguay. Het vliegtuig bleef 72 dagen vermist. 16 mensen overleefden de ramp in barre koude.

Over het verhaal verschenen vele boeken en films. Na een week bleven 27 overlevenden over. Er was niet genoeg voedsel en warme kledij. De zoektocht was toen al gestopt. Niemand kon het witte vliegtuig in de sneeuw vinden. Hoe konden toch nog 16 mensen in leven blijven? Ze aten het vlees van de slachtoffers!

Twee maanden na de crash probeerden twee overlevers de bergen over te steken. Ze gingen op zoek naar hulp. Na negen dagen kwamen de mannen een ruiter tegen. Ze waren gered! Op 22 december 1972 landde er een helikopter bij het vliegtuig. Het nieuws van de redding ging de wereld rond.

Glenn Miller

Muzikant Glenn Miller vloog op 15 december 1944 van Londen naar Parijs. Het vliegtuig kwam nooit aan. Het toestel werd nooit gevonden. Miller was 40 jaar. Glenn Miller leidde een groot orkest. Nummers als 'In The Mood' en 'Moonlight Serenade' hoor je nog altijd op de radio.

Glenn Miller was in 1944 kapitein bij het Amerikaanse leger. Hij vocht niet mee in Wereldoorlog 2. Met het orkest van het Amerikaanse leger trad hij op voor de soldaten. Op 15 december stapte hij in een klein vliegtuig. Maar boven het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk liep het mis.

Er zijn twee verhalen over het ongeval. Piloten die bommen dropten, vertelden dat ze een klein vliegtuig zagen. Raakte een bom het vliegtuig van Miller? Er was ook een jongen die het vliegtuig zag op een plaats waar geen bommen vielen. De meeste mensen denken dat de piloot een fout maakte of dat het vliegtuig stuk ging.

'De Kleine Prins'

De Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry schreef het beroemde boek 'De Kleine Prins'. Op 31 juli 1944 raakte hij met zijn vliegtuig vermist. Hij was toen 44 jaar. Pas 60 jaar later werden de resten van zijn vliegtuig ontdekt. Al die jaren bleef de verdwijning een raadsel.

Op 31 juli 1944 vloog hij tussen het eiland Corsica in de Middellandse Zee en Zuid-Frankrijk. Hij moest een opdracht doen voor het Franse leger op het einde van Wereldoorlog 2. De schrijver raakte vermist. Zijn vliegtuig was onvindbaar. Verdween hij met opzet? Wat was er gebeurd?

In 1998 vond een visser een armband in zee. Daarop stond de naam van de schrijver. En op 7 april 2004 werd zijn vliegtuig ontdekt. Brokstukken lagen diep in de zee, vlak voor de kust van de stad Marseille. Een Duitser zei dat hij het vliegtuig van de schrijver had neergehaald. Maar dat kon hij niet bewijzen. Bijna niemand geloofde hem.

Sport: Lokeren klopt Zulte Waregem

26/03/2014

Lokeren won de finale van de beker van België voetbal. De club uit het Waasland versloeg Zulte Waregem met 1-0. Alexander Scholz maakte het enige doelpunt. Ook in 2012 won Lokeren al de beker van België.

Zulte Waregem startte het best in de finale. Sylla en Leye kregen goede kansen. Ze trapten allebei de bal tegen de paal. Bij de rust was het nog 0-0. Na bijna een uur spelen kreeg Lokeren een hoekschop. Verdediger Scholz wilde de bal met het hoofd raken. De bal viel op zijn schouder en kwam zo in het doel terecht. Lokeren scoorde met geluk.

Eden Hazard

1-0 was ook de eindstand. De vreugde bij Lokeren was groot. Iedereen bij Zulte Waregem was ontgoocheld. Eden Hazard zat in de tribune. Hij kwam zijn broer Thorgan van Zulte Waregem aanmoedigen. Ook Thorgan kon niet scoren. "We hadden geen geluk. Lokeren had dat wel", zei coach Franky Dury van Zulte Waregem.

Geen toeval

Peter Maes is de trainer van Lokeren. Hij won in 2012 met de club al de finale. "Toeval bestaat volgens mij niet", zei hij. "Na 2012 is het zelfvertrouwen bij Lokeren alleen maar groter geworden." Lokeren is door de zege zeker van Europees voetbal in het volgende seizoen.

Sport: Kristoff wint Milaan-Sanremo

26/03/2014

De Noorse wielrenner Alexander Kristoff (26 jaar) won Milaan-Sanremo. Dat was een verrassing. Hij klopte de favorieten in de spurt. De regen speelde een grote rol in Milaan-Sanremo.

Ook vorig jaar was het slecht weer tijdens de wedstrijd. Het was toen zo koud dat de wedstrijd van 270 kilometer werd ingekort. Vorige zondag regende het de hele tijd. Geen enkele renner kon ontsnappen uit de groep. Philippe Gilbert waagde zijn kans op de helling van de Poggio. Zijn plan mislukte. Een groep met favorieten moest spurten voor de zege.

Eerste Belg

Kristoff was duidelijk de snelste. Fabian Cancellara werd tweede. Peter Sagan was een andere grote favoriet. Hij behaalde de tiende plaats. Spurter Mark Cavendish strandde op de vijfde plek. Hij zei dat hij te moe was door de lange afstand en het slechte weer. Philippe Gilbert was de eerste Belg op de 13de plaats.

Boonen

Tom Boonen reed niet mee. Zijn vrouw Lore was zwanger, maar kreeg een miskraam. Tom wilde in België bij Lore blijven. Kan Boonen in 2015 Milaan-Sanremo winnen? Dan wordt hij de eerste Belgische winnaar sinds 1981. Toen won Fons De Wolf. In 1999 won André Tchmil wel als Belg. Maar hij werd in 2006 minister van Sport in zijn thuisland Moldavië.

Weetjes: 'Wauters vs Waes' breekt record

26/03/2014

Tom Waes won van Koen Wauters in het tv-programma 'Wauters vs. Waes'. Tom was veel sneller dan Koen tijdens de laatste proef. De twee mannen moesten een marathon rijden in een rolstoel. Koen Wauters was daarna uitgeput. De laatste aflevering brak het record van kijkcijfers in Vlaanderen. Er keken 2.093.555 mensen naar het programma op vtm en één samen. Intussen zijn er al plannen voor een tweede seizoen.

Weetjes: Stromae zingt lied voor Rode Duivels

26/03/2014

Stromae zingt het lied dat de Rode Duivels steunt voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Het nummer heet 'Ta fête' ('Jouw feest'). Bij het lied hoort ook een leuk filmpje. Daarin zie je hoe Stromae wil dat de Rode Duivels vrolijk doen met zijn lied. Maar de Rode Duivels vinden Stromae vervelend. Natuurlijk doen ze alsof. Er zijn wel Vlamingen die het lied echt vervelend vinden. Ze begrijpen niet waarom het lied niet in het Nederlands is.

Weetjes: De mast in

26/03/2014

De Brit Alex Thomson is een durver van 39 jaar. De man zeilt wedstrijden in de hele wereld. Hij heeft daarvoor een groot en snel jacht nodig. Dat kost natuurlijk geld. Reclame maken, kan dan helpen. Thomson werkt samen met het bedrijf Hugo Boss. Dat is bekend van kleding voor mannen. Voor de kust van Spanje liet Alex zijn jacht gevaarlijk kantelen. De boot sloeg net niet om. Op dat moment liep Alex de mast van het jacht op. Voetje voor voetje ging hij 30 meter ver naar de top. Hij keek even rond en sprong dan in de zee. Natuurlijk, durver Alex deed deze stunt in een pak van Hugo Boss. Kassa, kassa voor Alex!

Weetjes: Gek en grappig

26/03/2014

Chinezen houden wel van een goede grap. Dat weten ze in Fengting bij de stad Shanghai ook. Een bedrijf bouwde er een woning met twee verdiepingen en drie kamers. Wat is daar zo bijzonder aan? De woning staat echt op zijn kop. Het huis ligt plat op één zijde van het zadeldak. De bodem van de woning vormt nu het dak. Ook binnenin zal alles ondersteboven hangen. Volgende week gaat het huis open voor bezoekers. Helemaal nieuw is dit idee niet. In het Duitse Gettorf bestaat al sinds 2010 een omgekeerd huis.

Weetjes: Negen jaar en al op de middelbare school

26/03/2014

Duuk Niemandsverdriet heeft niet alleen een heel mooie naam. De jongen van negen jaar uit Nederland is ook erg slim. Hij deed mee aan een toets die Nederlandse kinderen doen op het einde van de lagere school. Duuk maakte geen enkele fout. Hij haalde 550 punten. Duuk sloeg al drie klassen over in de lagere school. Hij mag nu naar de middelbare school. Duuk wil uitvinder worden. Onthoud zijn unieke naam dus maar. Er zijn wel meer kinderen hoogbegaafd. Maar Duuk is duidelijk een geval apart.

Weetjes: Elke dag opnieuw

26/03/2014

Veel kinderen nemen de fiets, bus of tram naar school. Of de ouders brengen hen met de auto. Yu Xukang uit China kan er enkel van dromen. Hij moet zijn zoon van 12 jaar elke dag te voet naar school brengen. Zijn zoon kan zelf niet stappen. Yu draagt zijn zoon in de nek. De weg naar school is heen en terug 15 kilometer. Vader en zoon leggen die afstand twee keer per dag af. Ze staan op om vijf uur. De jongen kwam nog nooit te laat op school.

Tip: Obama beslist

26/03/2014

Abraham Lincoln in 1865, James Garfield in 1881, William McKinley in 1901 en John Kennedy in 1963. Je kan ze wel begrijpen, die Amerikanen. Ze willen niet dat president Obama in dat lijstje terechtkomt. Amerikanen verloren al vier presidenten bij een aanslag. Ze zijn dus bang. Dat merken we bij het bezoek van Obama aan België.

Eerbied

Een bezoeker heeft eerbied voor zijn gastheer of gastvrouw. Hij of zij doet de schoenen uit als dat de gewoonte is. Hij of zij gaat zitten in de stoel die wordt aangeboden. De gast past zich tijdelijk aan, aan gebruiken en gewoonten. Niets daarvan bij Amerikaanse presidenten. Zij gedragen zich overal alsof ze thuis zijn. Erger nog, zij bepalen altijd de regels. Obama beslist hoe zijn bezoek verloopt.

In Waregem

In Brussel gaat Obama praten met de leiders van de Europese Unie. Vooraf zou hij in Waregem in West-Vlaanderen de Amerikaanse begraafplaats van Wereldoorlog 1 bezoeken. Van een gewoon bezoek is geen sprake. Agenten van de Amerikaanse geheime dienst onderzochten vooraf alle mogelijke gevaren. Gewone mensen mogen niet in de buurt van Obama komen. Wie er woont, moet binnenblijven. Bedrijven in de buurt moeten tijdelijk sluiten. Obama eist dat 23 kilometer weg voor hem alleen wordt afgesloten. Blij dat hij binnenkort weg is...

Tip: 'The Monuments Men': Op zoek naar Het Lam Gods

26/03/2014

In de filmzalen kan je naar 'The Monuments Men' gaan kijken. Dat is een nieuwe film met George Clooney in de hoofdrol. De acteur was ook de regisseur van deze film. 'The Monuments Men' gaat over Amerikaanse soldaten die tijdens Wereldoorlog 2 kunst proberen te redden. Want de nazi's stalen tijdens de oorlog veel kunstwerken.

In de film speelt ook het schilderij Lam Gods (zie foto onderaan) een grote rol. Jan en Hubert Van Eyck maakten het werk in de 15de eeuw. In 1934 verdwenen twee delen van het schilderij. Eén deel bleef spoorloos. Dat deel heet 'De Rechtvaardige Rechters'. De diefstal bleef een raadsel. Er is een Wablieft-boek dat hierover gaat. Je kan 'De roof van de rechters' nog altijd bestellen bij Wablieft!

Steun uit Vlaanderen

'The Monuments Men' begint met enkele woorden Vlaams. Zouden er daarom veel Vlamingen gaan kijken naar de film? Want in de Verenigde Staten van Amerika was de film een flop. Kenners vonden de film niet goed. De film maakte geen kans om een Oscar te winnen. Er gingen ook weinig mensen kijken. Toch kostte de film veel geld. George Clooney kan daarom wel wat steun uit Vlaanderen gebruiken.

Tip: 'De Zonen van Van As' rukken weer uit

26/03/2014

Op vtm is het tweede seizoen begonnen van 'De Zonen van As'. De reeks gaat over een familie van aannemers. Het bedrijf van Van As werkt niet altijd eerlijk. De reeks is fictie met veel humor. Op woensdag 26 maart kan je kijken naar de tweede aflevering.

De aflevering gaat over de bouw van een nieuwe, grote weg. De plannen liggen stil. Waar de weg moet komen, ligt een oude schuur. Die mag van een advocaat niet verdwijnen. Maar een storm zou de schuur kunnen vernielen. Zou de familie Van As niet voor die storm kunnen zorgen?

"Wel eerlijk"

Ben Segers speelt de rol van Dick Van As. In de krant Het Laatste Nieuws vertelt hij dat de inhoud van de reeks niet zo nieuw is voor hem. "Ik kom zelf uit een familie van aannemers. Ik voel me goed in deze reeks. Mijn vader bouwde woningen. Hij was wel heel eerlijk."

Vervolg

Ben Segers ken je ook uit de reeksen 'Safety First' en 'Connie & Clyde'. Hij zegt ook nog dat er een vervolg komt op deze reeksen."Nadien ga ik opnieuw theater doen. Je bereikt daar veel minder mensen dan op tv. Maar je krijgt wel meteen reactie van het publiek."

'De Zonen van Van As', vtm, 20.35 uur

Wablieft nr. 994 (19/03/2014)

België: Discriminatie bij bedrijven blijft

19/03/2014

Racisme blijft een groot probleem bij veel bedrijven in België. Dat staat in een rapport van het Europees Netwerk tegen Racisme. Vooral mensen van Marokkaanse afkomst hebben last van racisme.

Het Europees Netwerk tegen Racisme voerde in 2012 en 2013 onderzoek in heel Europa en in Turkije. Het Netwerk onderzocht of mensen met een andere afkomst moeilijkheden hebben om werk te vinden. Volgens het Netwerk is racisme een groot probleem in België.

Niet af en toe

Discriminatie door bedrijven komt in België vaak voor. Het hangt ook niet af van de crisis. Volgens het onderzoek komt racisme in België regelmatig voor en verdwijnt het niet. De huidskleur, afkomst en nationaliteit bepalen in België welk werk iemand heeft. De afkomst bepaalt ook of iemand kans maakt op opslag of op beter werk.

Marokkaanse afkomst

Vooral mensen van Marokkaanse afkomst hebben last van racisme. De tweede groep die last heeft, zijn mensen uit Afrika. Vergelijk je de cijfers met landen rond ons? Dan doet België het duidelijk slechter. Volgens het Netwerk tegen Racisme heeft België dringend een plan nodig om racisme aan te pakken.

België: Guinee wil mensen niet terug

19/03/2014

Het land Guinee in Afrika wil 27 van zijn inwoners niet terug. Dat werkt de plannen van de Belgische overheid tegen. De 27 vluchtelingen kregen in België geen papieren om te blijven. Onze overheid wou hen met een vliegtuig terugsturen naar hun vaderland. Ons land en Guinee hadden daar ook afspraken over. Toch wil Guinee de mensen niet terug. België sloot de 27 mensen opnieuw op in het gesloten centrum 127bis. Dat ligt in Steenokkerzeel, dicht bij de luchthaven van Zaventem.

België: Politie pakt pooiers op

19/03/2014

De politie pakte acht mensen op in Gent. Dat gebeurde na een onderzoek in de buurt van prostitutie in Gent. De politie onderzocht daar een netwerk van pooiers uit Hongarije. De bende verplicht vrouwen om als prostituee te werken.

De politie viel binnen in acht huizen in Gent. Ze controleerde ook bars in de buurt Zuid. In die Gentse buurt werken veel prostituees. In 2013 werkten er 283 vrouwen uit Hongarije als prostituee. In 2009 waren dat er nog maar vier.

Jonge vrouwen

Het viel de politie op dat de meeste vrouwen erg jong zijn. Ze spreken alleen Hongaars en hebben het bijna allemaal moeilijk. Het gaat bijvoorbeeld om vrouwen die een kind hebben, maar geen partner. Sommige vrouwen leefden tot hun 18 jaar in een weeshuis. De vrouwen zijn bijna allemaal Roma.

Bende

De politie onderzocht het leven van de vrouwen. Een bende van Hongaarse families dwingt een deel van de vrouwen om als prostituee te werken. De bende werkt in België, maar ook in andere landen in Europa.

Ook in Hongarije

De politie werkte samen met de politie in Hongarije. In dat land viel de politie binnen in zeven huizen in drie steden. Ze pakte er twee mensen op.

België: Agenten bestelen dakloze

19/03/2014

Het gerecht onderzoekt het gedrag van twee agenten. Ze horen bij de politie in het station Brussel-Zuid. De agenten zouden een dakloze man hebben opgepakt. De man moest zich uitkleden. De agenten gaven de dakloze achteraf zijn gsm niet meer terug. Het gerecht nam de klacht van de dakloze ernstig. Vorige maand bestrafte de rechtbank al negen andere agenten uit hetzelfde station. Zij maakten zich schuldig aan geweld tegen daklozen. Een agent moest zelfs naar de cel.

België: Vragen bij nieuwe helikopters van leger

19/03/2014

Het leger kocht acht nieuwe helikopters. Dat kostte 300 miljoen euro. De NH-90-helikopters moeten de Sea Kings vervangen. Die helikopters vliegen boven de zee. Maar volgens de kranten De Morgen en het Nieuwsblad kunnen de helikopters niet tegen zeezout.

Het Nederlandse en het Franse leger gebruiken de NH-90-helikopters al. Er werd ontdekt dat de toestellen niet tegen zeezout kunnen. Een Italiaans bedrijf maakte de helikopters. Dat bedrijf maakte ook de trein de Fyra. Die trein werd een dure flop.

Geen paniek

Toch is er geen reden tot paniek. Dat zei Claude Van De Voorde in Het Journaal van de VRT. Hij is commandant van de luchtmacht. "De helikopters van het Belgische leger zijn niet dezelfde als die van Nederland. Onze helikopters werden in Duitsland gemaakt, niet in Italië" zei hij.

"De Belgische helikopters zijn ook moderner. Ze kregen een extra laag die beschermt tegen roest", zei de commandant nog. Ook minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) ziet geen problemen. Hij vindt in elk geval dat hij niet schuldig is. Hij zei dat de aankoop een beslissing is van de vorige regering.

België: Duizenden boetes door smogalarm

19/03/2014

Vorige week zat er te veel fijn stof in de lucht. Het was mooi weer, maar de kwaliteit van de lucht was heel slecht. Die vuile lucht heet smog. Van donderdag tot zaterdag was er zelfs een smogalarm. Op de snelweg mochten de auto's niet sneller rijden dan 90 kilometer per uur. Daardoor stoten ze minder fijn stof uit. Veel chauffeurs hielden zich niet aan die lagere snelheid. De politie controleerde het verkeer. Meer dan 14.000 chauffeurs kregen een boete voor te snel rijden.

België: Aardbeien meten fijn stof

19/03/2014

De universiteit van Antwerpen meet de volgende twee maanden het fijn stof in de lucht in de stad Antwerpen. Onderzoekers doen dat met plantjes van aardbeien. Het fijn stof in de stad wordt tot nu maar op vier plaatsen gemeten. De onderzoekers zetten nu aardbeiplantjes op duizend vensterbanken. Zo kunnen ze op veel meer plaatsen fijn stof meten. Het project heet AIRbezen. Dat is Antwerps dialect voor aardbeien. En 'air' betekent lucht! De tweede helft van juni moeten er resultaten zijn.

België: Meer 'pretplaten' op auto's mogelijk

19/03/2014

De overheid past de regels over nummerplaten van auto's aan. Voor 1.000 euro kunnen mensen een'pretplaat' kopen. Dat is een nummerplaat waar je zelf letters en cijfers kiest. Sommige mensen kiezen een naam of een bijzonder getal. 'Pretplaten' bestonden al. Voordien telden nummerplaten zes tekens: drie cijfers en drie letters. De Europese Unie (EU) maakte daar zeven tekens van. België kiest nu voor acht tekens. Mensen kunnen nu meer pretplaten kiezen.

België: Onderzoek naar 'Maria van Jalhay'

19/03/2014

Wetenschappers van de universiteit van Luik onderzoeken de 'Maria van Jalhay'. Dat is een beeldje van Maria, de moeder van Jezus. Het beeldje uit gips is van een gezin uit de gemeente Jalhay. Al twee maanden geeft het beeld soms licht. Honderden mensen trokken naar Jalhay. Ze hopen dat het beeld een wonder is. Volgens kenners is er niets bijzonders aan het beeldje. Het licht zou komen door lichtgevende verf en vervuilde lucht. De eigenaar laat het beeldje nu onderzoeken.

België: Belg bezoekt tandarts niet graag

19/03/2014

Bijna zeven op de tien Belgen gaan niet elk jaar naar de tandarts. Vier op de tien Belgen gaan zelfs nooit. Dat zegt de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Dat komt niet alleen omdat de tandarts duur zou zijn. Dat heeft ook te maken met leeftijd. Oudere mensen gaan minder naar de tandarts. Het geslacht speelt ook een rol. Mannen bezoeken de tandarts minder vaak dan vrouwen. Het bezoek aan de tandarts ligt in Vlaanderen hoger dan in Wallonië.

België: 900 reizigers zitten uren vast in trein

19/03/2014

Vorige week donderdag brak een leiding van stroom op de spoorlijn tussen Brussel en Leuven. In de buurt van Zaventem viel daardoor een trein met 900 reizigers stil. Pas drie uur later kon een locomotief die trein verder trekken.

Wablieft sprak met Jan Vanseveren van TreinTramBus (TTB). Dat is de bond van gebruikers van het openbaar vervoer.

Wablieft: Zijn er meer problemen met treinen dan vroeger?

Jan Vanseveren: Ik heb geen cijfers over pannes van treinen. Het is wel zo dat treinen in 2013 minder stipt reden. Volgens ons werken de bedrijven Infrabel en NMBS niet goed samen.

Moesten de mensen in de trein daarom zo lang wachten?

Infrabel zorgt voor de leidingen van stroom. De NMBS zorgt voor de reizigers. Waarom duurde het zo lang voor een locomotief de trein weg kon trekken? Volgens ons spreken de twee bedrijven niet goed af.

Begrijpt u dat de reizigers in de trein moesten blijven?

Dat is nodig voor de veiligheid. Bij het ongeval was een leiding van stroom gebroken. De leiding lag op de sporen. Raak je die leiding aan? Dan kan je sterven.

Wat kunnen de bedrijven anders doen?

Problemen oplossen duurt veel te lang. We vragen al lang dat de bedrijven een noodplan maken. In dat plan moet ook staan hoe reizigers veel sneller de juiste info kunnen krijgen.

Niels Goovaerts

België: Grootste tv-ster voor Tom Waes

19/03/2014

Tv-kijkers in Vlaanderen verkozen Tom Waes tot tv-persoonlijkheid van 2013. Waes kreeg die prijs op de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren. De ster voor meest geliefde tv-programma was voor de reeks 'Thuis'.

Op de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren beloont de Vlaamse tv-wereld zichzelf. Tom Waes kreeg een ster voor zijn programma 'Reizen Waes'. De kijkers verkozen hem ook tot tv-persoonlijkheid van 2013. Dat komt wellicht ook door het programma 'Wauters versus Waes'. Dat trekt nu heel veel kijkers. Koen Wauters heeft nu ook eindelijk prijs. Wauters maakte al zes keer kans op een tv-ster. Hij won deze keer als beste presentator.

Het programma 'De Ideale Wereld' op tv-zender VIER kreeg de prijs voor het beste infoprogramma. Dat was vreemd. Het programma bevat veel humor en weinig nieuws. Politicus Bart De Wever (N-VA) reikte de prijs voor meest geliefde tv-reeks uit. Hij deed dat verkleed als panda. Zijn tv-ster ging naar de acteurs van de reeks 'Thuis'. Al 19 jaar lang kan je 'Thuis' elke weekdag zien op zender één.

België: Hirsoux naar Songfestival

19/03/2014

België stuurt Axel Hirsoux (zie foto onderaan) naar het Eurovisiesongfestival in mei. Die wedstrijd vindt plaats in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hirsoux is een Waalse zanger van 31 jaar. Hij won overtuigend de wedstrijd Eurosong op tv-zender één. De finale vond plaats in het Sportpaleis in Antwerpen. Axel Hirsoux haalde met zijn liedje 'Mother' veel meer punten dan de groep Bandits en zangeres Eva Jacobs. Hirsoux kreeg de meeste stemmen van een Europese jury, een Vlaamse jury en van de tv-kijkers. Axel Hirsoux was ontroerd door zijn zege. Volgens hem beloonde Vlaanderen hem voor zijn stem. Hij kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. "Ik wil vooral alle Belgen trots maken", zei hij op tv.

Buitenland: Vliegtuig blijft vermist

19/03/2014

Vliegtuig MH370 van Malaysian Airlines blijft vermist. Het toestel vertrok op 8 maart van Maleisië naar China. Het had 239 mensen aan boord. Het vliegtuig kwam nooit aan in China. Kenners dachten aan een ongeval boven zee. Schepen en vliegtuigen speurden de zee in het gebied af. Voorlopig vonden ze nergens brokstukken. Onderzoekers denken nu ook aan een kaping of een andere misdaad. Stortte het toestel neer? Of landde het op een verborgen plaats? Redders blijven zoeken.

Buitenland: Dezelfde oplader voor gsm's verplicht

19/03/2014

Alle gsm's en smartphones moeten binnen drie jaar dezelfde oplader krijgen. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Fabrikanten moeten die oplader bij hun toestellen leveren. Of ze moeten ervoor zorgen dat de oplader op hun toestel past. Dat is slecht nieuws voor het bedrijf Apple. Apple probeerde de regeling lang tegen te houden. Mogelijk is de verplichting niet nodig. Kenners denken dat er binnen drie jaar geen kabel meer nodig is voor de opladers.

Buitenland: 25 doden bij Betogingen in Venezuela

19/03/2014

Het protest tegen president Maduro blijft duren in Venezuela. Dat protest duurt al meer dan een maand. Aanhangers en tegenstanders van Maduro vechten met elkaar. Betogers vechten ook met de politie. Er vielen al meer dan 25 doden.

Hoe beleven mensen uit Venezuela die hier wonen het protest? Wablieft sprak met Orlando Verde. Hij woont al ruim tien jaar in Antwerpen.

"Het protest duurt al een maand. Er is nu minder geweld. Dat geeft me hoop", zegt Verde. "Maar nog nooit duurde protest zo lang in Venezuela. Daarom maak ik me toch zorgen." Verde heeft contact met veel mensen in Venezuela. Ziet hij een oplossing?

Chavez

"De mensen die de macht hebben, moeten de eerste stap zetten. Maduro moet aanvaarden dat er problemen zijn in het land. Hij zegt dat de betogers een staatsgreep willen plegen. Hij zegt dat de Verenigde Staten van Amerika hem willen vermoorden. De vorige president, Hugo Chavez, deed hetzelfde."

Oplossing nodig

De voorbije dagen was het rustiger in Venezuela. Toch is Verde niet tevreden. "Dat neemt de problemen niet weg. Het leven is duur in Venezuela. Er is veel misdaad. Daar moet een oplossing voor komen. Vreedzaam betogen, is niet altijd toegelaten. De overheid pakt betogers met geweld aan. Er is zelfs bewijs van foltering. Zo wordt het moeilijker een oplossing te vinden."

Buitenland: Syrisch Leger herovert stad

19/03/2014

In Syrië heroverde het leger de stad Yabrud. De stad was lang in handen van de rebellen. Via de stad kregen de rebellen voorraden uit Libanon. Vorige week kwam president Bashar al-Assad nog eens op televisie. Dat was van januari geleden.

De stad Yabrud ligt in het westen van Syrië. In de buurt van de stad loopt een belangrijke weg naar buurland Libanon. De rebellen waren al vanaf het begin van de oorlog baas in de stad.

Steun van Hezbollah

Het leger van president al-Assad is bezig aan een opmars tegen de rebellen. Het leger krijgt steun van de groep Hezbollah uit Libanon. Al-Assad krijgt ook steun van Iran en Rusland. Zij leveren wapens en voorraden aan het leger.

Al-Assad op tv

Vorige week toonde de Syrische televisie president al-Assad nog eens (zie foto). Hij bezocht een kamp voor vluchtelingen. Sinds de oorlog begon, is de president niet vaak te zien. De president zei ook dat er veel kans is dat hij meedoet aan de verkiezingen in juni.

Drie jaar oorlog

De oorlog in Syrië begon drie jaar geleden. Toen protesteerden mensen voor het eerst tegen de regering van president al-Assad. De protesten veranderden in een gruwelijke burgeroorlog.

Volgende week lees je in Wablieft meer over drie jaar oorlog in Syrië.

Buitenland: Bendes vallen dorpen aan

19/03/2014

In het noorden van Nigeria vielen bendes enkele dorpen aan. Ze staken woningen en andere gebouwen in brand. De aanvallers schoten op inwoners die sliepen. Ze vermoordden zeker 100 mensen. Er vielen ook veel gewonden. Andere mensen vluchtten voor het geweld. Het geweld zou te maken hebben met rechten op grond. In het noorden van Nigeria leven de volkeren Hausa en Fulani. De Hausa zijn landbouwers. De Fulani zij herders met vee. Ze maken al lang ruzie over grond.

Buitenland: Doden bij protest in Turkije

19/03/2014

Bij protest in Turkije vielen twee doden. Een jongeman stierf toen betogers met elkaar vochten. Het andere slachtoffer was een politieagent. Hij kreeg een hartaanval. Het nieuwe protest begon na de dood van een jongen die al negen maanden in coma lag. Hij raakte vorig jaar gewond bij het protest op het Taksimplein. Zijn dood lokte nieuw protest uit tegen de regering. Maar ook voorstanders van de regering kwamen op straat. Bij de gevechten vielen ook twee gewonden.

Buitenland: Krim kiest voor Rusland

19/03/2014

De inwoners van de Krim kozen zondag voor Rusland. Maandag verklaarde het parlement dat de Krim voortaan onafhankelijk is van Oekraïne. Het parlement vroeg om te mogen aansluiten bij Rusland. Dat zou al binnen een week gebeurd kunnen zijn.

Zondag belden de presidenten van Rusland en van de Verenigde Staten van Amerika (VS) met elkaar. Volgens president Poetin van Rusland is de stemming in de Krim wettelijk. Hij erkent de uitslag. Barack Obama zei dat de VS de uitslag van de stemming nooit zullen erkennen. Hij waarschuwde Poetin voor nieuwe maatregelen.

Kritiek van EU

Ook de Europese Unie (EU) erkent de uitslag niet. Volgens een verdrag uit 1994 moet Rusland mee zorgen voor de eenheid van Oekraïne. Maandag kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU samen. Ze vergaderden over maatregelen tegen Rusland.

Meer Rus dan Oekraïner

In de Krim is meer dan de helft van de mensen van Russische afkomst. Veel inwoners voelen zich meer Rus dan Oekraïner. Ook op andere plaatsen in Oekraïne is er onrust. In steden in het oosten en zuiden van Oekraïne betoogden mensen. Zij willen ook aansluiten bij Rusland. Bij de protesten vielen opnieuw doden.

Buitenland: Krim kiest voor Rusland

19/03/2014

Vorig weekend stemden de inwoners van de Krim over hun toekomst. Meer dan 95% van de kiezers stemde voor aansluiten bij Rusland. In Simferopol, de hoofdstad van de Krim, vierden mensen feest. Ze zwaaiden met Russische vlaggen en staken vuurwerk af. De Krim hoorde tot nu bij Oekraïne.

 

Meer dan 80% van de inwoners ging stemmen. Maandag besliste het parlement van de Krim dat het vroegere deel van Oekraïne nu een onafhankelijk land is. Het parlement vraagt om te mogen aansluiten bij Rusland. Dat zou binnen enkele dagen al kunnen zijn. Het parlement van Rusland wil snel beslissen.

 

Kritiek

De regering van Oekraïne erkent de uitslag niet. Ook volgens de Europsese Unie en de Verenigde Staten van Amerika verliep de stemming niet volgens de wet. Zij denken na over maatregelen tegen Rusland.

Buitenland: Vucic wint verkiezingen Servië

19/03/2014

In Servië won Aleksandar Vucic met zijn Servische Progressieve Partij (SNS) vlot de verkiezingen voor het parlement. Vucic was al minister in de vorige regering. Deze keer zal hij de nieuwe regering kunnen leiden. De partij SNS kreeg wellicht meer dan de helft van alle stemmen. Aleksandar Vucic is 44 jaar. Hij is geliefd bij veel mensen. Vucic wil de de misdaad en de fraude in Servië hard aanpakken. Hij wil Servië ook snel lid maken van de Europese Unie (EU).

In de kijker: Bezoek het Radiohuis

19/03/2014

De tentoonstelling over 100 jaar radio heet 'R100+'. In het Radiohuis wandel je van het verleden naar de toekomst. Als bezoeker mag je zelfs op een troon gaan zitten. Want koningin Elisabeth luisterde een eeuw geleden naar de eerste uitzending.

Je hoort er verslagen over belangrijke wedstrijden van sport uit het verleden. Wat later maak je kennis met radio van de toekomst. Wat is bijvoorbeeld 'visual radio'? Dat zie je tijdens de expo.

'R100+' is interactief. Zo mag je zelf radio maken. Of maak eens een reclamespot. En wist je dat je zelfs jouw favoriete artiesten mag interviewen?

Het Radiohuis in Leuven vind je aan de Boekhandelstraat 2, telefoonnummer: 016 41 92 41 Het Radiohuis is open vanaf 10 uur. Meer info: www.vrt.be/100-jaar-radio

In de kijker: De uitvinder van de radio

19/03/2014

De Italiaan Guglielmo Marconi (1874-1937) vond de radio uit. Toen hij 16 jaar was, begon hij al met experimenten op zolder. Hij maakte een toestel waarmee je signalen kon versturen zonder een draad te gebruiken. De Italiaanse regering had geen interesse in zijn toestel. Dus trok Marconi naar Groot-Brittannië. Met de steun van de Britse Post begon hij met draadloze telegrafie in 1896. Dat was meteen de uitvinding van de radio.

De eerste publieke radio-uitzending had plaats op 13 januari 1910. Toen werd in New York een voorstelling van Metropolitan Opera House live uitgezonden.

In de kijker: "Bij de radio voel ik me thuis"

19/03/2014

Vanaf 28 maart beleef je 100 jaar radio tijdens een tentoonstelling in het Radiohuis van Leuven. 100 jaar? Ja, op 28 maart 1914 vond de eerste uitzending op de radio plaats in het paleis van Laken. Er waren 26 luisteraars. Nu luisteren per dag meer dan vier miljoen mensen in ons land naar de radio. Wablieft blikt zelf even terug met Anja Daems.

Anja is een van de Madammen op Radio 2. Ze presenteert het programma 'De Madammen' samen met Leki en Cathérine Vandoorne. Anja groeide op met radio. Dat bewijst ze meteen.

Wablieft: Radio bestaat 100 jaar in België. Wat is jouw eerste herinnering?

Anja Daems: Dat was een luisterspel. Ik was nog heel klein. Ik zat toen op de lagere school in Geel. Ik weet nog dat mijn vader me kwam halen van school. We fietsten samen supersnel om op tijd thuis te zijn. Dan konden we dat luisterspel nog horen. Het was zo spannend! Ik ken de titel niet meer. Het was in de jaren 1980. En ik heb de ontknoping gemist. Ik weet nog altijd niet wie de moordenaar is. (lacht)

Ik herinner me ook de show 'Te bed of niet te bed' van Jos Ghysen. Dat programma stond bij ons thuis op zaterdagochtend altijd op. En ik weet nog dat mijn tante ooit een plaatje aanvroeg bij Lutgard Simoens op zondagavond. Ook de stem van Paul De Meulder heb ik vroeger vaak op de radio gehoord. Ik denk nog aan Rita Jaenen of Julien Put. Die mensen konden sfeer brengen op de radio. Die sfeer mis ik nu wel een beetje. Nu moet alles op de radio heel rap gaan.

Waarom heb je voor radio gekozen?

Een buurman uit Geel werkte voor de radio van de VRT. Toen ik 15 jaar was, mocht ik met hem soms mee naar Radio 2 in Limburg. Dat heette toen nog BRT 2. Zo ben ik in contact gekomen met radio. Ik dacht er toen wel even aan om voor de radio te gaan werken. Maar toen ik 20 jaar was, wilde ik vooral de opleiding Woord gaan doen. Ik dacht dat ik in het theater zou terechtkomen.

De radio van de VRT of vrije radio gemaakt door amateurs, dat is een wereld apart. Heb jij bij een vrije radio het vak geleerd?

Nee, ik ben meteen voor de VRT gaan werken. Mensen die bij een vrije radio begonnen, hadden meestal veel interesse in muziek. Ik wilde meer verhalen vertellen en naar mensen luisteren. Het was meer een toeval dat ik bij radio terechtkwam.

Tv en Radio

Je werkte al voor tv, wat is het grote verschil?

Bij radio maken, kan ik mijn persoonlijkheid in de job leggen. Op tv ben je meer een pion in een groot geheel. Op de radio kan je er je eigen show van maken. Je kan alles zelf doen. Het is echt een ambacht. Dat weten de meeste mensen niet. En je kan meer de fantasie van mensen prikkelen.

'De Madammen' komen op tv. Mensen zien dan hoe jullie radio maken. Is dat niet raar?

Wij staan daar niet meer bij stil. In het begin was het niet zo tof. Nu denken we daar niet meer over na. Behalve als het wat kouder is in de studio. Dan weten we dat we niet op tv komen. Want dan branden er minder lampen. (lacht)

De meeste mensen in Vlaanderen luisteren naar Radio 2. 'De Madammen' zijn erg geliefd. Hoe komt dat, denk je?

Dat kan je beter aan de luisteraars vragen, denk ik. Bij Radio 2 brengen we naast informatie veel amusement. Dat is volgens mij voor de luisteraars fijn. We proberen uit het nieuws altijd dingen te halen die voor de mensen fijn zijn.

Sommige mensen houden niet van te veel praten op de radio. Daar hebben jullie geen last van?

We proberen gewoon onderwerpen te bedenken waar mensen iets aan hebben. Vergelijk het met een koffieklets in de namiddag. Dat doen wij dan op de radio. We hebben het geluk dat er aan onze tafel kenners zitten die veel over de onderwerpen weten. Dat is blijkbaar een succes.

Het klikt goed tussen de presentatrices. Dat is misschien een uitleg.

Leki is nieuw bij ons. Maar Cathérine en ik doen het programma intussen al zes jaar samen. We moeten gewoon naar elkaar kijken om elkaar te begrijpen. We kennen elkaar al 20 jaar. Daarom durven we alles tegen elkaar te zeggen. Zo wordt de sfeer op de radio de sfeer van bij je thuis.

Geniet je na je periode op tv nu meer van radio?

Ik heb altijd voor de radio gewerkt. Het was altijd al mijn ding. Ik vind het plezant om dat met tv te combineren. Ik voel me wel erg thuis op de radio. Dat is voor mij thuiskomen. Televisie is voor mij op reis gaan.

Video en radio

In 1979 voorspelde popgroep The Buggles het einde van de radio. De groep maakte het liedje 'Video killed the radiostar' ('video doodde de ster van de radio'). Zover is het niet gekomen. Ga je akkoord?

Als er vroeger iets gebeurde, zette je meteen de radio aan. Die functie is misschien veranderd. Maar als je alleen thuis bent, is er toch niets zo gezellig als radio? Ik vind het ook altijd heel gezellig om in het buitenland een lokale radio op te zoeken. 'De Madammen' krijgen vanuit het buitenland regelmatig reacties, zelfs vanuit Nieuw-Zeeland. Nee, radio zal altijd blijven.

In de kijker: Radio om nooit te vergeten

19/03/2014

Lutgart Simoens (85 jaar) begon in 1949 al voor de radio te werken in Kortrijk. Twintig jaar later startte ze met het programma 'Vragen Staat Vrij' voor BRT2 Omroep Antwerpen. Luisteraars mochten bij haar een plaatje aanvragen. Het programma was erg populair. 'Vragen Staat Vrij' liep tot in de jaren 1990. In 1993 ging Lutgard met pensioen.

Lutgart interviewde mensen die beroemd waren over de hele wereld. In de jaren 1960 waren dat The Rolling Stones. Zelf vindt ze haar interview met koningin Fabiola een hoogtepunt. Dat gesprek vond plaats in 1984 voor het programma 'Platenpoets'. Lutgart is voor 100 jaar radio verkozen tot beste radiofiguur.

'De Pré Historie' is verkozen tot beste radioprogramma uit de voorbije 100 jaar. Guy De Pré begon in 1984 met het programma voor Radio 2. Elke zondagmorgen stelt hij een jaar voor via de muziek uit dat jaar. 'De Pré Historie' combineert die muziek met nieuws uit dat jaar. Dat is een groot succes. Het programma loopt nog altijd en kreeg in de jaren 1990 een versie op tv.

Jan Wauters overleed in 2010. Hij werd 71 jaar. Hij was 35 jaar sportjournalist op de radio. Hij volgde 25 keer de Ronde van Frankrijk en acht wereldkampioenschappen voetbal. Soms keken de mensen naar voetbal op tv, maar zetten ze het geluid uit. Ze luisterden dan naar Jan Wauters op de radio. Want hij kon prachtig vertellen. Hoe hij Eddy Merckx beschreef in de Tour, dat was bijna als een roman lezen. Er is een taalprijs naar hem genoemd. Die is voor mensen die de Nederlandse taal goed beheersen.

'Het Leugenpaleis' was een programma op Studio Brussel. Het startte in 1988 en bestond tien jaar. Bart Peeters en Hugo Matthysen maakten 'Het Leugenpaleis'. Zoiets had Vlaanderen nog nooit gehoord op de radio. Bart en Hugo hielden absurde gesprekken. Ze schoten vaak in de lach. Ze speelden typetjes die op bezoek kwamen in de studio. Zo ontstond Clement Peerens in 'Het Leugenpaleis'. In 1989 kreeg het programma de Ha! van Humo. Dat is eigenlijk een prijs voor een tv-programma. Maar omdat 'Het Leugenpaleis' zo uniek was, kregen Bart en Hugo toch de prijs.

Mening: Panda's en politiek

19/03/2014

 

Bart De Wever van de partij N-VA trok het pak van een panda aan. Hij kwam ermee op televisie, tijdens een show over tv-prijzen. Eerst viel hij nog naast het podium. Daarna gaf hij de prijs voor het meest geliefde tv-programma aan de serie Thuis.

 

Veel mensen hadden nadien kritiek op De Wever. Horen politiek en show wel samen? Toen een paar jaar geleden andere politici op tv kwamen, was er ook kritiek. Geert Bourgeois, ook van de partij N-VA, vond dat politici zich niet kinderachtig mochten gedragen. Toen ik De Wever in dat pak zag, dacht ik hetzelfde.

Volgens mij is Bart De Wever vooral jaloers op de panda's van Elio Di Rupo, zoals veel mensen uit Antwerpen. Zij willen de panda's in hun Zoo, en niet in Wallonië. Jaloerse mensen denken meestal niet goed na. Ze hebben een waas voor hun ogen. Mensen met veel macht zouden daar ook last van hebben. Ze zien de wereld niet meer zoals hij echt is. Zou Bart De Wever niet meer begrijpen hoe kinderachtig zo een pak van een panda is?

Niels

Samenleving: "Verslaafd zijn aan suiker, is taboe"

19/03/2014

We eten te veel suiker. Dat zegt Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie stelt voor om minder suiker te eten. Nog maar maximaal zes theelepels per dag. Want suiker zorgt voor gaatjes in de tanden. En we worden er dik van.

Suiker zit in alles. Je kan een klontje suiker in een kop koffie doen. Er zit ook heel veel suiker in frisdrank, soms wel tien theelepels. Maar wist je dat er suiker zit in ketchup? En in ander eten dat je kant-en-klaar koopt? Daar pas je beter voor op.

Maar waarom precies? Dat vroeg Wablieft aan voedingsdeskundige Katrien Callens (zie foto).

Wablieft: Wat is het probleem met suiker?

Katrien Callens: Er zijn drie problemen met suiker. Het eerste probleem kan je oplossen. De twee andere niet.

Het eerste probleem. In 'oersuiker' zitten vitaminen en mineralen. Die suiker heet ook ongeraffineerde suiker. De suiker die we meestal gebruiken, is geraffineerde suiker. Daar zitten geen vitaminen of mineralen meer in. Suiker is brandstof voor ons lichaam. We hebben net vitaminen en mineralen nodig om suiker te kunnen verbranden. Dus moet je lichaam die stoffen ergens anders zoeken. En dan zijn er ineens te weinig in je lichaam. Te weinig is nooit goed. Want je lichaam heeft die stoffen ook nodig voor andere dingen.

Hoe los je dat dan op?

Je kan andere zoete dingen gebruiken in plaats van suiker. Bijvoorbeeld honing of ahornsiroop.

Wat is het tweede probleem?

Suiker komt heel snel in je bloed. Dat zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam moet dan heel veel van de stof insuline maken om de hoeveelheid suiker in je bloed weer normaal te krijgen. Voor één keer is dat niet erg. Maar als je lichaam de hele tijd moet vechten tegen die pieken, dan maak je te weinig insuline aan. Dan krijg je diabetes of 'suikerziekte'.

En het derde probleem?

In suiker zitten twee stoffen: glucose en fructose. Glucose is de goede stof. Dat is brandstof voor ons lichaam. Elke cel kan dat gebruiken: je hersenen, je spieren... Als je er te veel van hebt, dan slaat je lichaam dat op als reserve. Misschien word je een beetje molliger, maar het maakt je niet ziek.

Met fructose kan je lichaam niet veel doen. Als je daar te veel van hebt, dan wordt het vet. En dan krijg je een buikje. Fructose heeft op lange termijn hetzelfde effect als alcohol. Je kan er een hoge bloeddruk van krijgen, of een andere ziekte. Dokters vragen soms: "Eet je veel vet?". Ze vragen bijna nooit: "Snoep je veel?". Dat is jammer. Want suiker zorgt voor veel problemen.

In fruit zit ook veel suiker. Mag je nog fruit eten?

Natuurlijk. Maar let op met smoothies en fruitsap. In smoothies zitten soms drie bananen. Maar je eet normaal geen drie bananen na elkaar.

Je mag gerust een paar stukken fruit eten per dag. Met fruitsap let je ook het best op. Want in fruitsap zit evenveel suiker als in frisdrank. Het is beter om een appel te eten dan om appelsap te drinken. In een appel die je zo eet, zitten nog veel vezels, vitaminen en mineralen. Dat is gezonder dan sap. Of eet groenten, daar mag je heel veel van eten.

Kan je verslaafd zijn aan suiker, zoals aan sigaretten en alcohol?

Ja, het is een taboe. Veel mensen zijn verslaafd aan suiker. Natuurlijk mag je wel eens snoepen. Maar het is niet goed als je dat elke dag doet. Want van suiker krijg je een dipje, je voelt je dan wat zwak. Ook al heb je net ervoor een cola gedronken. Om uit dat dipje te geraken, heb je weer suiker nodig. Zo heb je de hele dag suiker nodig. Sommige mensen zeggen dat ze elke dag om vier uur suiker nodig hebben. Anders beginnen ze te bibberen. Ze kunnen zich niet meer concentreren of voelen ze zich niet goed. Zij zijn verslaafd.

Hoe kan je een verslaving stoppen?

Door te stoppen met suiker eten. Eet 's morgens geen boterham met confituur. Een eitje is beter, of havermout. Je kan beter een beetje meer vet eten dan te veel suiker. Suiker is iets voor af en toe. Nu zit het te veel in onze voeding.

Leen Lesire

Sport: Courtois naar de kwartfinales

19/03/2014

Thibaut Courtois plaatste zich voor de kwartfinales van de Champions League in het voetbal. Courtois is doelman bij de Rode Duivels. Met zijn ploeg Atletico Madrid schakelde hij AC Milan uit. Na 0-1 winst in Milaan, werd het 4-1 in Madrid. Vincent Kompany verloor met Manchester City met 2-1 van Barcelona. Barcelona won eerder de heenwedstrijd met 0-2. Ook Paris Saint-Germain en Bayern München gaan naar de kwartfinales. De andere kwartfinalisten zijn deze week bekend.

Sport: Betancurt wint Parijs-Nice

19/03/2014

Carlos Betancurt won zondag de rittenkoers Parijs-Nice. Voor het eerst won iemand uit Colombia die wedstrijd. Wereldkampioen Rui Costa uit Portugal werd tweede.

Carlos Betancurt won naast de gele trui ook nog twee ritten. Arthur Vichot uit Frankrijk won zondag de slotrit. Hij werd derde in de eindstand.

Beste jongere

Betancurt is een renner met veel talent. Hij werd vorig jaar al vijfde en beste jongere in de Ronde van Italië. Betancurt bewijst dat Colombia weer meetelt in het wielrennen. Dit jaar wil hij zich tonen in de Ronde van Frankrijk. Dat moet het hoogtepunt van zijn seizoen worden.

Belgen

De Belgen deden het niet goed in Parijs-Nice. Tom Boonen gaf op tijdens de slotrit van zondag. Jan Bakelants werd de eerste Belg. Hij werd 17de in de stand. De renners uit Nederland deden het beter. Tom-Jelle Slagter van de ploeg Garmin-Sharp won twee ritten.

Contador

In de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico deed Alberto Contador het goed. De Spaanse renner won twee bergritten en werd de nieuwe leider in de stand. Contador maakte veel indruk. Hij is weer in topvorm.

Sport: Voetbal begint aan play-offs

19/03/2014

Op 29 maart beginnen de play-offs in de eerste klasse van het voetbal. Racing Genk en Waasland-Beveren zijn de winnaars van de laatste speeldag. AA Gent en OH Leuven zijn de verliezers.

Wie moet in play-off 3 strijden om in de eerste klasse te blijven? OH Leuven moest winnen van Bergen. Maar de ploeg verloor met 3-2. Daardoor blijft Waasland-Beveren in eerste klasse.

Eindronde

De twee ploegen in play-off 3 zijn Bergen en OH Leuven. De verliezer van play-off 3 moet zeker naar de tweede klasse. De winnaar moet de eindronde spelen tegen de beste clubs uit de tweede klasse. De winnaar van die eindronde speelt volgend seizoen in de eerste klasse.

Play-off 1

Racing Genk en AA Gent streden voor een plaats in play-off 1. Gent moest beter doen dan Genk. Dat lukte niet. Gent verloor met 0-1 van Zulte Waregem. Genk speelt daardoor in play-off 1, samen met Standard, Club Brugge, Anderlecht, Zulte Waregem en Lokeren.

Stand

Hoe ziet de stand eruit bij de start van play-off 1? Standard heeft 34 punten. Club Brugge heeft twee punten minder. Anderlecht begint met 29 punten. Zulte Waregem heeft 27 punten, Lokeren heeft 26 punten. Genk begint met 23 punten. Alle ploegen spelen twee keer tegen elkaar. Daarna kennen we de kampioen.

Sport: Vincent Kompany krijgt kritiek

19/03/2014

In het voetbal in Engeland kreeg Vincent Kompany een rode kaart. Dat gebeurde in de wedstrijd tegen Hull City. Kompany is aanvoerder van Manchester City. Na zijn rode kaart maakte hij een gemeen gebaar. Toen hij het veld verliet, trapte hij hard tegen een muur. Dat gedrag is vreemd voor Kompany. De voetballer kreeg voor zijn gedrag veel kritiek van Engelse journalisten. De kapitein van de Rode Duivels geeft altijd het goede voorbeeld. Kompany won in 2012 nog de Wablieft-prijs.

Sport: Ierland is beste land van rugby

19/03/2014

Ierland won het Zeslandentornooi. Dat is het belangrijkste tornooi voor rugby in Europa. Engeland, Schotland, Ierland, Wales, Frankrijk en Italië doen elke keer mee. Italië was er voor het eerst bij in het jaar 2000. Ierland won het tornooi voor het laatst in 2009. De rugbyploeg van Ierland is bijzonder. In de ploeg spelen Ieren en Noord-Ieren samen. Noord-Ierland hoort bij Groot-Brittannië, Ierland is onafhankelijk. De Ierse rugbyploeg heeft ook een eigen volkslied.

Sport: Balcaen 23ste in reuzenslalom

19/03/2014

Skiër Jasper Balcaen haalde plaats 23 in de reuzenslalom op de Paralympische Winterspelen in Sotsji in Rusland. De Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor mensen met een handicap. Vincent Gauthier uit Frankrijk won goud in de reuzenslalom. Balcaen eindigde eerder ook 29ste in de slalom. Balcaen is 21 jaar. Hij is tevreden over zijn resultaten. Ellen Volckaert leidde de Belgische ploeg. Zij vond dat Jasper het goed deed. Balcaen wil ook naar de Spelen in 2018.

Sport: Rosberg wint in Australië

19/03/2014

De Duitser Nico Rosberg won de Grote Prijs (GP) Formule 1 van Australië. Dat is de eerste GP van het nieuwe seizoen. Wereldkampioen Sebastian Vettel reed de race niet uit.

De bazen van de Formule 1 veranderden veel regels in het nieuwe seizoen. Die moeten de wedstrijden weer spannend maken. Kenners verwachten daarom andere winnaars.

Hamilton

De veranderingen werden al duidelijk voor de wedstrijd in Melbourne. Het Mercedes-team van Lewis Hamilton deed het veel beter dan Red Bull van Vettel. Toch won Hamilton niet in Australië. De zege was voor zijn ploegmaat Nico Rosberg. Hamilton moest al in de derde ronde opgeven.

Grote voorsprong

Ook Vettel kreeg problemen met zijn wagen. Hij gaf in de vijfde ronde op. Rosberg won met grote voorsprong. Kevin Magnusson uit Denemarken reed voor het eerst in de Formule 1. Magnusson werd meteen tweede. Hij rijdt voor McClaren-Mercedes. Jenson Button pakte de derde plaats in zijn McClaren-Mercedes.

Uitgesloten

Daniel Riccardo uit Australië werd na de wedstrijd uitgesloten. Hij reed in zijn Red Bull als tweede over de streep. Na de wedstrijd bleek dat hij te veel brandstof in zijn wagen had. Daarom kreeg hij een straf. Zo schoven alle andere rijders een plaats op in de stand.

Weetjes: Toots stopt

19/03/2014

Grote Belg Toots Thielemans schrapt alle optredens uit zijn agenda. De muzikant uit Brussel zal nooit meer optreden. Toots is 91 jaar. Hij wil rusten en genieten van zijn laatste jaren. Toots Thielemans is een grote ster in de wereld van de jazz. Zijn muziek maakte van hem een wereldburger. Toots maakte van de mondharmonica een gevoelig instrument. Hij werd ook bekend met de muziek voor films en tv-reeksen als 'Baantjer' en 'Witse'. Toots bedankt zijn fans voor hun grote steun.

Weetjes: 1,5 miljoen euro voor gsm-nummer

19/03/2014

In de Verenigde Arabische Emiraten betaalde iemand 1,5 miljoen euro om het gsm-nummer 7777777 te mogen hebben. Zeven keer zeven dus. Er boden ? 700 mensen op het nummer. De koper wil anoniem blijven. Hij zou schatrijk zijn. De man kocht het nummer omdat het gemakkelijk te onthouden is. Dat zei de baas van het veilinghuis dat het nummer verkocht. Het is niet zeker of dit een record is. Dat wordt nu onderzocht. Twee jaar geleden werd in Koeweit nog een gsm-nummer verkocht voor bijna 600.000 euro.

Weetjes: Noorwegen herdenkt aanslag

19/03/2014

Noorwegen zal het drama op Utoya nooit vergeten. Utoya is een klein eiland in een groot meer in Noorwegen. In 2011 pleegde Anders Behring Breivik er een zware aanslag. Hij schoot er 69 jonge mensen dood. Breivik zit nu in de cel. De Noren willen de aanslag op het eiland herdenken met een modern monument. Dat wordt een kunstwerk van Jonas Dahlberg. Deze kunstenaar laat een stuk van het eiland weggraven. Zo ontstaat een steile gracht van 3,5 meter breed. De aarde uit de gracht wordt dan weer een modern monument in de hoofdstad Oslo. Daar maakte Breivik acht doden met een bom.

Weetjes: Woorden in de lucht

19/03/2014

Doen alsof. Daar gaat het om als je luchtgitaar speelt. Schrijven in de lucht heeft meer resultaat. Toch als je rondloopt met deze zwarte polsband. Een universiteit in Duitsland toonde die op een grote beurs. Met de polsband kan je hele teksten in de lucht schrijven. In de band zit een zender. Die stuurt alles door naar een computer. De computer zet al je woorden om in een vlotte tekst.

Weetjes: Dief van fiets is eerlijk

19/03/2014

De politie uit de Antwerpse gemeente Brecht vond een fiets terug. Bij de fiets zaten een briefje en wat geld. De fiets was gestolen. De dief schreef de brief voor de eigenares. "Het spijt me, maar ik had dringend een fiets nodig. U hebt me enorm geholpen", stond in de brief. De dief had de banden van de fiets opgepompt. Hij gaf de eigenares ook een tip: gebruik je slot! De eigenares haalde de fiets al op. Ze gaf toe dat ze het slot niet had gebruikt toen ze de fiets achterliet.

Weetjes: Zorgen voor Werenfried

19/03/2014

Commissaris Werenfried Witse maakt zich zorgen. Waar blijven zijn kijkers? De politiereeks 'Witse' had soms tot twee miljoen kijkers. Na negen seizoenen was het tijd voor de speelfilm. Die kreeg de naam 'W'. De speelfilm kan je nu al twee weken gaan bekijken in de filmzalen. Enkele duizenden mensen deden dat. Dat is weinig. Norse Werenfried heeft dus meer zorgen dan gedacht. Misrekende hij zich in zijn kijkers? 'Witse' had veel oudere fans. Die gaan minder vaak naar de filmzaal.

Tip: Marsman belooft vreugde en verdriet

19/03/2014

Vanaf dinsdag 25 maart kan je op tv-zender Eén kijken naar de reeks Marsman. Acteur Jurgen Delnaet speelt Nico Marsman. Hij is 40 jaar en zijn moeder sterft. Nico moet voor zijn broer zorgen die autisme heeft.

Marsman is een tragikomedie. Dat betekent dat de reeks zorgt voor vreugde en verdriet. Nico maakt veel ellende mee. Hij verliest zijn job. Zijn vrouw verlaat hem. Toch toont de reeks ook veel vriendschap en trouw.

Hoe krijgt Nico weer zin in het leven? Zijn vrienden laten hem niet in de steek. Samen beginnen ze een muziekgroep. De groep heet De mannen van Mars. Nico kan ook op zijn dochter Femke rekenen. Zo probeert hij een oplossing te vinden voor zijn broer.

Acteurs

Wie zijn de acteurs in Marsman? Jurgen Delnaet (links op foto) speelt Nico Marsman. Hij werd bekend dankzij de film Aanrijding In Moscou. Maaike Cafmeyer uit Het Geslacht De Pauw speelt Vera. De Mannen van Mars zijn Robby Cleiren, Matthias Sercu en Tom Audenaert. Lynn Van Royen is Femke. Lynn ken je misschien uit de serie De Ridder. Daarin speelde ze Cleo. David Cantens (rechts op foto) is Nico's broer Rudy.

Marsman, dinsdag 25 maart, 20.40 uur op één

Tip: Jayson, ik denk aan je

19/03/2014

Soms is het grote nieuws dat in de wereld gebeurt niet zo belangrijk. Nee, dat schrijf ik verkeerd. Dat nieuws blijft belangrijk. Maar soms vergeet je dat even.

Eind januari stierf baby Jayson in een ziekenhuis in Antwerpen. Zijn ouders lieten hem in de steek. Waar waren zijn ouders? Ze moesten toch weten dat hun kind was gestorven? Niemand kon hen vinden. Daarom werd baby Jayson pas op 6 maart begraven. Zonder zijn ouders, zonder familie, zonder vrienden.

Gelukkig was er toch iemand op de begrafenis. Dichter Maarten Inghels schrijft gedichten voor mensen die eenzaam sterven. Op hun begrafenis is er niemand. Maarten gaat wel naar de begrafenis. Daarna schrijft hij zijn gedicht. Wat hij schreef over Jayson kan je lezen op www.eenzameuitvaart.be. Het is ontroerend mooi.

Ik denk al heel de dag aan Jayson. Hij ligt begraven op het Schoonselhof in Antwerpen. Ik denk dat ik ooit bloemen op zijn graf ga leggen. Misschien moeten meer mensen dat doen. Laten we Jayson niet in de steek laten. Ga ook eens een keer naar het Schoonselhof in Hoboken. Een baby die eenzaam sterft. Dat kan niet in 2014. Dat mag niet.

Tip: Er zit muziek in het bos

19/03/2014

De wind waait door de bomen, je hoort een beekje stromen... Een wandeling door het bos streelt je oren. Maar geen enkel bos klinkt zo mooi als het Klankenbos in Neerpelt.

Op je tocht ontdek je verschillende kunstwerken. Uit elk kunstwerk komt geluid. Je vindt er bijvoorbeeld een heel grote blokfluit. En een studio met vogels. Of geheimzinnige kisten die gevaarlijk schommelen en kraken. Maar ook blikjes en belletjes in de bomen maken muziek.

Oor van Noach

Het Oor van Noach (zie foto) is het meest bijzondere kunstwerk. Het lijkt op een enorme platendraaier. De naald is een bootje. Daaraan hangt een grote hoorn. De plaat? Een beekje! De golven maken muziek.

Met of zonder gids

Op zondag 6 april kan je het bos verkennen met een gids. Of je kan het bos alleen ontdekken. Een wandeling door het bos is altijd leuk. En een wandeling door het Klankenbos is ook nog eens verrassend!

Wanneer?

Altijd open

Rondleiding op 6 april om 13u30 en 15u30

Waar?

Provinciaal domein Dommelhof in Neerpelt

20 minuten wandelen vanaf het station van Neerpelt

Prijs?

? Gratis

? Met gids: drie euro

Wablieft nr. 993 (12/03/2014)

België: Rechter verklaart Ken Heyrman dood

12/03/2014

De rechtbank van Antwerpen verklaarde Ken Heyrman dood. Ken verdween op 4 januari 1994 in Antwerpen, samen met zijn zus Kim. Ken was 8 jaar, Kim was 11 jaar. Kim werd een maand later dood gevonden in een dok van de haven. Ken bleef spoorloos. Zijn moeder vroeg in 2007 al om hem dood te verklaren. De rechtbank wilde dat toen niet. Er was nog hoop om Ken te vinden. Vorig jaar stelde de moeder opnieuw de vraag. De rechter ging daar nu op in. Vier januari 1994 wordt Kens sterfdatum.

België: Vrouwendag met een postzegel

12/03/2014

Op 8 maart was het Wereldvrouwendag. Vrouwen in de hele wereld blijven strijden voor gelijke rechten. Die rechten zijn erkend door de Verenigde Naties (VN). Ze staan in een tekst van de VN uit 1979. Ook België vraagt aandacht voor de strijd van vrouwen. Ons land doet dat met een nieuwe postzegel. Op die zegel staan 606 woorden uit de VN-tekst in het Frans, Duits, Engels en Nederlands. De zegel is goed voor een wereldrecord. Op geen enkele andere postzegel staan meer woorden.

België: Kinderen met Down leren meer in gewone klas

12/03/2014

Kinderen met het syndroom van Down leren meer als ze in een gewone klas zitten. Dat schrijft een onderzoeker aan de universiteit van Gent. Zitten kinderen met Down maar een paar jaar in een gewone school? Ook dan leren ze meer dan kinderen met Down die altijd naar een school voor bijzonder onderwijs gingen.

In een gewone school is de taal die leerkrachten en de andere kinderen gebruiken rijker. Daarom leren kinderen met Down er beter lezen, schrijven en rekenen. Leerkrachten in een gewone school vinden leren ook belangrijker.

Sneller

In bijzondere scholen duurt het te lang om iets te leren, volgens de onderzoeker. Dat is de belangrijkste reden waarom kinderen met Down toch beter naar een gewone school gaan.

Vriendschap

Voelen kinderen met Down zich ook beter in een gewone school? Volgens het onderzoek is er weinig verschil. In een gewone school hebben de kinderen wat meer steun nodig. Maar met hulp van een leerkracht krijgen ze goede relaties met andere kinderen.

Nieuwe regels

In Vlaanderen bestaan sinds kort nieuwe regels voor gelijke kansen op school. Kinderen met een lichte beperking kunnen naar een gewone school gaan. Tegen die nieuwe regels kwam veel protest. Daarom zullen veel kinderen toch nog naar een bijzondere school moeten gaan.

België: Belgen betalen boetes niet

12/03/2014

Belgen betalen maar één op de drie boetes die ze krijgen van de rechtbanken van de politie. Maar één op zeven Belgen betaalt de boete die hij krijgt van de strafrechtbank. De overheid verliest daardoor 118 miljoen euro per jaar. Betaalt iemand zijn of haar boete niet? Dan krijgt hij of zij bijna nooit extra straf. Minister van Justitie Annemie Turtelboom kent het probleem. Ze maakte al een plan om boetes beter te innen. Ze wil dat de diensten van de overheid beter samenwerken.

België: Afrikaanse namen op eerste plaats in Brussel

12/03/2014

Twee achternamen uit West-Afrika komen het vaakst voor in Brussel. Dat staat in nieuwe gegevens van de dienst Economie van de overheid. De dienst maakte een lijst met achternamen die in 2013 het meest voorkwamen.

In Brussel staat de naam Diallo op de eerste plaats. Daarna komt de naam Bah. Die namen komen uit het westen van Afrika. De namen Janssens en Peeters komen op plaatsen drie en vier. Daarna komt de naam Dubois. Op plaats zes staat Nguyen. Dat is een naam uit Vietnam. In Vlaanderen blijven Vlaamse namen vooraan staan, in Wallonië komen Franstalige namen het vaakst voor.

België: Veel minder mensen krijgen papieren

12/03/2014

Vorig jaar regulariseerde de overheid maar 1.900 mensen. 'Regularisatie' betekent dat mensen die hier niet wettelijk wonen, toch papieren krijgen. In 2011 kregen nog bijna 10.000 mensen op die manier papieren.

Duurt een aanvraag voor asiel heel lang? Dan kunnen mensen papieren krijgen omdat ze hier al lang wonen.Vijf jaar geleden gaf de overheid daarom bijna 40.000 mensen papieren. De aanvragen voor asiel duren nu veel minder lang. Daarom maken minder mensen kans op regularisatie.

Strengere controle

Vluchtelingen kunnen ook papieren vragen omdat hun gezondheid in gevaar is. De overheid controleert die aanvragen nu veel beter. Daardoor krijgen veel minder mensen om die reden papieren.

Maggie De Block

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block zijn er veel minder aanvragen door de strengere regels. De regering maakte nieuwe afspraken. Mensen krijgen veel sneller een antwoord op hun aanvraag voor asiel. De overheid controleert aanvragen ook veel strenger.

Info verspreiden

In landen waar veel asielzoekers vandaan komen, verspreidt onze overheid ook info over asiel in België. De overheid raadt mensen af om naar België te komen.

België: Al 3.000 jobs verloren

12/03/2014

Volgens kenners verdwijnt de crisis stilaan. Veel werknemers merken dat niet. Bij de bedrijven Henrad en Sony verliezen meer dan 200 mensen hun werk. Dit jaar verloren al 3.000 mensen hun baan.

Het bedrijf Sony uit Japan maakt onder meer tv's, gsm's en computers. Sony ontslaat in de hele wereld 5.000 mensen. Zo wil het bedrijf meer winst maken. Bij die ontslagen zijn 101 mensen uit Zaventem. Ze maken vooral computers.

Kempen

De crisis blijft ook toeslaan in de Kempen. In die streek sluit het bedrijf Heinz zijn fabriek in Turnhout. Zeker 200 mensen verliezen hun werk. Na Heinz was het de beurt aan het bedrijf Henrad. Dat bedrijf maakt radiatoren. Henrad houdt enkel zijn fabriek in Nederland open. De fabriek in Herentals sluit. Bij Henrad verliezen 113 mensen hun baan.

2014

Sinds begin dit jaar gingen al 3.000 jobs verloren door besparingen. Nog eens 4.500 mensen werden werkloos omdat hun bedrijf bankroet ging. Stopt de crisis dan niet? Volgens kenners is de slechte tijd bijna voorbij. Zij kijken ook naar nieuwe jobs. De dienst VDAB biedt weer meer jobs aan dan vorig jaar. Bedrijven betalen elkaar ook stipter en beter.

België: Ontmijners ruimen gasbommen op

12/03/2014

In Passendale in West-Vlaanderen vond een boer op zijn akker zeker 200 oude bommen uit Wereldoorlog 1. Ontmijners van het leger (DOVO) hebben er weken werk om de bommen weg te halen.

Een boer maakte van zijn weide tussen Passendale en Moorslede een akker. Toen hij ploegde, raakte hij metaal in de grond. Hij haalde er de dienst DOVO bij. Die ontmijners van het leger ontdekten zeker 200 bommen uit Wereldoorlog 1 in de grond. Het kunnen er ook meer worden. De bommen waren 100 jaar geleden een voorraad van het Duitse leger.

Het werk van de ontmijners is gevaarlijk. In sommige bommen zit gifgas. Een van de eerste bommen lekte zelfs. Al deze bommen opgraven en wegbrengen zal zeker een maand duren. De bommen gaan voorlopig naar een kazerne in Poelkapelle. Daar maakt DOVO de bommen volledig onschadelijk. Tijdens de werken sluit de politie de akker in Passendale af. Mensen moeten zeker 150 meter uit de buurt blijven.

België: Zeven jongeren sterven bij ongeval

12/03/2014

In Zonhoven in Limburg stierven zeven jongeren bij een zwaar ongeval op de snelweg. De jongeren zaten allemaal in dezelfde auto. De auto reed erg snel. Hij botste achteraan tegen een tankwagen en vloog daarna in brand. Chauffeurs die voorbij kwamen, probeerden de auto te blussen maar hun hulp kwam te laat. De jongeren waren tussen 15 en 23 jaar. Ze waren op weg naar een discotheek in Nederland. De jongeren komen allemaal uit de gemeenten Leopoldsburg en Hechtel-Eksel.

België: Belg vergeet gordel in auto

12/03/2014

Belgen zijn slordig als het over veilig verkeer gaat. Dat bewijzen cijfers van de politie. Agenten betrapten vorig jaar meer dan 10.300 Belgen zonder gordel aan in de auto. Dat zijn er zelfs meer dan het jaar voordien. In de auto is de gordel dragen al jaren verplicht. Toch draagt één op zes Belgen geen gordel vooraan in de auto. De politie vraagt aandacht voor dit probleem. Agenten in heel Europa controleren deze week meer chauffeurs op hun autogordel.

België: Borstkanker via adem opsporen

12/03/2014

Dokters onderzoeken of ze borstkanker kunnen opsporen met een ademtest. Bij die test moet de vrouw uitademen in een buis. Een computer onderzoekt heel kleine deeltjes in haar adem. Zijn er afwijkingen in die deeltjes? Dan is er kans dat de vrouw borstkanker heeft. Dokters onderzoeken nu bij veel meer vrouwen of de test goed werkt. De ademtest zou later de mammografie kunnen vervangen. Mammografie is een pijnlijk onderzoek, waarbij de borst samengedrukt wordt tussen twee platen.

België: Let op met gratis Wi-Fi

12/03/2014

Veel mensen surfen op internet met een tablet of gsm. Daarvoor heb je een draadloos netwerk (Wi-Fi) nodig. Op veel plaatsen kan je zo'n netwerk gratis gebruiken. Bedrijven en overheden zorgen daar voor. Toch moet je opletten met gratis Wi-Fi. Dat zegt de Europese politie Europol. Misdadigers kunnen inbreken (hacken) in dat netwerk. Ze kunnen dan aan je gegevens. Die gebruiken ze om je op te lichten. Volgens Europol verstuur je best geen belangrijke gegevens via gratis Wi-Fi.