ArchiefEen artikel uit de periode
tot


zoek

Zoekresultaten

Er werden 7 artikels gevonden.

Wablieft nr. 941 (13/02/2013)

In de kijker: Kaviaar en plastic soep

13/02/2013

Het gaat vandaag niet alleen over de potvis. De kinderen hebben keuze uit een hele reeks sessies. Wist jij hoe je kaviaar maakt van chocolade? Deze kinderen nu wel!

Kaviaar

In een workshop maken de kinderen kaviaar van mango en van chocolade. Ze laten een druppel puree van mango of gesmolten chocolade in een kom vallen. In die kom zit de stof calcium. Die zorgt ervoor dat er een laagje rond de druppel komt. De kinderen spoelen de druppel 'kaviaar' af in water. Dan is het tijd om te proeven. Wie durft? Timar vindt de kaviaar met chocolade het lekkerst. Een meisje uit de groep houdt er niet zo van: "Dat smaakt helemaal niet naar chokotoffs!" De kinderen zijn geen fan van deze druppels. Jammer, want in hele dure restaurants kan je dit eten.

Plastic eiland

Op het einde van de workshop krijgen alle kinderen een heus diploma en een zakje. Meteen duiken de kinderen in het blauwe zakje om te zien wat ze allemaal krijgen. Maar dat is niet het enige wat ze mee naar huis nemen. Ze hebben natuurlijk ook veel geleerd. Tuur vertelt opgewonden: "We hebben geleerd dat er heel veel plastic zit in de zee. Er zijn zelfs hele eilanden van plastic, even groot als de Verenigde Staten van Amerika." De kinderen die de workshop 'Plastic soep' volgden, weten dat nu allemaal. En ze kunnen proberen om thuis minder plastic te gebruiken.

Trots

Vriendinnen Sare en Zeynep (zie foto rechts) staan in het midden van de tentoonstelling MarineArt (zie ook artikel hieronder). Om beurten wijzen ze naar de tekeningen die ze maakten. Want die pronken nu tussen alle andere kunstwerken. Ze volgen schilderles aan de academie. Tijdens een van de lessen kregen ze uitleg over de verschillende dieren in de zee. Dat gebruikten ze als inspiratie voor deze kunstwerken. Op de foto gaan, is geen enkel probleem. Zolang ze maar hun diploma mogen tonen. Want daar zijn ze heel trots op.

Uitverkocht

De vorige editie van de kinderuniversiteit waren Sare en Zeynep er ook bij. Mama Feyza zet zich schrap om hen in te schrijven voor de volgende keer. Want ze weet dat de plekken snel weg zijn. Er zijn heel wat kinderen die meer dan één keer willen komen. Het opzet van de kinderuniversiteit is geslaagd: deze kinderen hebben de wetenschapsmicrobe te pakken.

In de kijker: Kinderen zijn verwonderd

13/02/2013

De kinderen zijn inderdaad nieuwsgierig. Dat de lesgevers enthousiast zijn, zie je ook. Nancy Fockedey begeleidt de workshop over vissen.

Ze heeft zich helemaal in het geel verkleed als visser. Ze draagt ook een gele helm. Dat vinden de kinderen raar. Een helm om te gaan vissen? "De netten om mee te vissen wegen heel zwaar. Als je die op je hoofd krijgt, dan is het gedaan," legt Nancy uit. De kinderen worden er even stil. Dan voelen ze nog eens aan de glibberige vissen die klaarliggen. Waar zitten de kieuwen? Waarom zwemt de ene vis op zijn zij en de andere niet? Waarom zien niet alle vissen er hetzelfde uit? De tijd vliegt in deze workshop.

Potvis

Veel nieuwsgierigheid merk ik ook in de sessie over de potvis. Marjan Doom probeert zo veel mogelijk antwoorden te geven. De kinderen willen alles weten over de potvis, die aanspoelde aan de kust. "Dat bewijst dat de kinderen echt geïnteresseerd zijn," zegt de onderzoekster. Ze vertelt hoe je de huid van een dode potvis verwijdert. "Reepje per reepje, zoals je een appelsien pelt." Ze toont een foto van een potvis zonder huid. Plots is er tumult: "Ei, is dat bloed?" Ja, deze les is niet voor gevoelige kijkers.

Hele kleine diertjes

Ook Ines Tavernier, coördinator van Marine@UGent, is onder de indruk van het enthousiasme. In een workshop bij de tentoonstelling MarineArt vertelt ze kinderen over heel kleine diertjes die in de zee leven: diatomeeën. "Leven die diatomeeën dan ook met hun mama en papa in de zee?" vraagt een van de kinderen. "Zie, dat zijn vragen die wij als volwassenen niet meer stellen. Het is zo mooi dat kinderen daarover nadenken", zegt Ines.

Passieve studenten

De lesgevers zijn het eens: lesgeven aan echte studenten is helemaal anders. Die hebben niet meer die verwondering. "Ze zitten soms heel passief in de les, te wachten tot de les gedaan is. En dat is jammer."

In de kijker: "Zouden wij zo'n kunstwerk mogen hebben om in het labo te hangen?"

13/02/2013

Dit is een speciale editie van de kinderuniversiteit. Want de dag staat helemaal in het teken van de tentoonstelling MarineArt.

Ines Tavernier, coördinator Marine@UGent: "Enkele oud-leerlingen van de Academie voor Deeltijds Kunstonderwijs in Gent werken bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Zij stelden aan de Academie voor om te werken rond het thema 'zee'. Ze vroegen ook hulp aan onderzoekers van Marine@UGent. Daarin zitten verschillende wetenschappers van de universiteit Gent die werken rond de zee. Dat zijn biologen en ook onderzoekers uit diergeneeskunde, rechten, enzovoort. Alle wetenschappers reageerden heel enthousiast. Ze kozen samen 23 onderwerpen. Rond die thema's gaven de onderzoekers workshops aan de leerlingen van de academie."

In totaal hebben 1.250 cursisten van de academie meegewerkt aan het project. Ze waren tussen zes en 80 jaar oud. Ze maakten kunstwerken na de workshops. En de kunstwerken zijn zeer verschillend: beelden, schilderijen, tekeningen ...

Ines Tavernier: "Het leukste vond ik om het enthousiasme te zien bij de cursisten. Iedereen is er direct op gesprongen. Daarom dat het zo snel kon gaan. Het hele project vond plaats tussen september 2012 en januari 2013. En van 2 tot 6 februari werden alle kunstwerken tentoongesteld in het gebouw. De wetenschappers waren zo blij! Een prof vroeg me zelfs of hij een kunstwerk rond zijn thema mocht hebben om in het labo te hangen."

Wil je meer weten over MarineArt? Surf dan naar www.facebook.com en zoek op 'MarineArt'.

Wablieft nr. 916 (01/08/2012)

Belgiƫ: Als een vis in het water

01/08/2012

Mensen zijn niet gemaakt om in zeeën en oceanen te leven. Wij zijn geen vissen. Toch zijn er uitzonderingen. De bemanningen van duikboten leven maanden op en onder zee. Hoe ziet dat leven eruit? Wablieft nam een kijkje in de enige duikboot in ons land: de U-480 in Zeebrugge.

De U-480 is een duikboot uit Rusland. Hij ligt in de jachthaven van Zeebrugge. Bezoekers van het maritiem park Seafront kunnen er even onderduiken. Sofie Pieters van Seafront weet er meer van.

Sofie Pieters: De U-480 deed in Rusland dienst tot 1994. Hij was dat jaar nog te zien in de vlootparade in Sint-Petersburg. Nadien lag hij aan de kade in de haven van Moermansk. De marine van Rusland nam toen veel duikboten van deze soort voorgoed uit het water. Door goede contacten kon Seafront deze boot kopen. De U-480 brengt zijn pensioen nu door in de jachthaven van Zeebrugge.

Wablieft: De duikboot vaart niet meer?

Sofie Pieters: In 1996 is hij nog met zijn bemanning naar hier gevaren. De Russen haalden vooraf geheime toestellen uit de boot. Wij haalden er enkele torpedo's uit. Zo kregen we wat meer plaats voor bezoekers. Andere wapens werken ook niet meer. Dan maakten we de duikboot onbruikbaar. Duiken kan dus niet. We haalden de batterijen uit de boot. Dat maakte hem 500 ton lichter. Met de batterijen ligt de boot dieper in het water. Dat zie je aan de witte lijn op de romp.

De duikboot ligt hier aan de kade. Heeft hij veel onderhoud nodig?

Onderhoud blijft natuurlijk nodig. Dat is niet zo eenvoudig. Je vindt hier helemaal geen ervaren mecaniciens voor duikboten. Zelfs schilderen is een hele klus. De duikboot heeft binnenin veel hoeken en kantjes. Op de romp zetten zich bijvoorbeeld ook algen vast. Voor alle werk onder water moeten we duikers inzetten. Bezoekers kunnen dat kleine onderhoud zien. Dat vinden ze wel leuk.

Duikboot U-480 kan je bezoeken in maritiem park Seafront, Vismijnstraat 7 in Zeebrugge. Meer info vind je op www.seafront.be.

Wablieft nr. 903 (25/04/2012)

Buitenland: Hollande en Sarkozy naar tweede ronde

25/04/2012

Zondag trokken de Fransen naar de stembus. Ze stemden voor een nieuwe president. Huidig president Nicolas Sarkozy en kandidaat François Hollande (zie foto) haalden de meeste stemmen. Op 6 mei nemen zij het tegen elkaar op in de tweede ronde.

In Frankrijk kiest het volk een nieuwe president in twee rondes. Dat is altijd zo, tenzij in de eerste ronde één kandidaat meteen meer dan de helft van de stemmen haalt. Nu gebeurde dat niet. Zondag haalde Hollande 28,6 % van de stemmen. Voor Sarkozy koos 27,1 % van de mensen.

Le Pen

Er waren nog andere kandidaten. De nationaal-rechtse kandidate Marine Le Pen haalde bijna 18 % van de stemmen. Bij de andere kandidaten haalde Mélenchon bijna 12 % van de stemmen. Hij komt op voor een extreem-linkse partij. Enkele andere kandidaten haalden minder stemmen.

Duel

Komt er nog een echte strijd tussen Sarkozy en Hollande? Of is het al zeker dat Hollande de volgende president wordt? Huidig president Sarkozy is niet van plan om op te geven in de tweede ronde. Hij wil nog drie debatten op tv met Hollande. Hollande wil slechts één debat. Beide kandidaten weten dat de invloed van tv erg groot is. Wie het goed doet op tv, haalt meer stemmen.

Wablieft nr. 894 (22/04/2012)

Buitenland: Sarkozy opnieuw kandidaat

22/04/2012

Nicolas Sarkozy wil opnieuw president van Frankrijk worden. Op 22 april neemt hij deel aan de eerste ronde van de verkiezingen. De tweede ronde vindt plaats op 6 mei. Sarkozy is de laatste jaren minder populair. Er waren vele schandalen in zijn regering. Andere kandidaten zijn onder meer François Hollande van de socialistische partij (PS) en Marine Le Pen van het Front National (FN). Volgens peilingen zou Hollande de meeste stemmen halen om president te worden.

Wablieft nr. 812 (26/05/2010)

Buitenland: Noord-Korea deed schip zinken

26/05/2010

"Noord-Korea deed het schip Cheonan zinken." Dat zegt de regering in Zuid-Korea. De Cheonan was een schip van de marine van Zuid-Korea. Op 26 maart zonk het schip. Het voer toen voor de kust van Noord-Korea. Alle 46 matrozen kwamen om. Wetenschappers uit het buitenland onderzochten het wrak van het schip. Zij vonden bewijzen van een aanval met een torpedo. Die kwam van een duikboot in de buurt. Op de resten van de torpedo staan tekens uit Noord-Korea. Zuid-Korea brengt de zaak nu voor de Verenigde Naties. De regeringen van de Verenigde Staten en Japan steunen Zuid-Korea. De Verenigde Naties kunnen Noord-Korea zwaar straffen. Dat land noemt de bewijzen onzin. Het dreigt met een grote oorlog tegen Zuid-Korea.