ArchiefEen artikel uit de periode
tot


zoek

Zoekresultaten

Er werden 35 artikels gevonden.

Wablieft nr. 886 (28/12/2011)

België: Advocaat bij verhoor

28/12/2011

Vanaf 1 januari 2011 geldt de wet Salduz. Die wet legt Europa op aan ons land. Iedereen die gearresteerd wordt, heeft recht op een advocaat. Die moet aanwezig zijn bij het eerste verhoor door de politie.

De wet Salduz omvat een reeks nieuwe regels. Voor het verhoor mag de gearresteerde praten met een advocaat. Tijdens het verhoor mag de advocaat aanwezig zijn. De gearresteerde mag ook contact opnemen met een persoon die hij of zij vertrouwt.

Problemen

Dirk Van Nuffel vreest voor problemen. Van Nuffel is de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP). Hij is ook korpschef van de Brugse politie. Ons land is niet genoeg voorbereid. Hij vreest voor fouten in de procedure. Van Nuffel denkt dat de wet niet lang zal blijven bestaan.

Kosten

De wet toepassen zal 50 miljoen euro kosten. Daarna kost de wet elk jaar nog eens 23 miljoen euro. De politie en onderzoeksrechters moeten ook een opleiding krijgen. De wet komt er door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De naam komt van de zaak Salduz in Turkije. Daar zou de politie een jongen mishandeld hebben tijdens het verhoor.

België: Record inbraken en diefstallen

28/12/2011

De politie stelde nog nooit zo veel inbraken en diefstallen vast als in de eerste helft van 2011. In België telde ze in die periode 535.746 diefstallen en inbraken. Dat is meer dan de vorige jaren. Overal in Vlaanderen neemt de criminaliteit toe, behalve in Limburg. In Brussel is er dan weer minder criminaliteit dan in 2007 en 2008. Tine Hollevoet heeft geen verklaring voor de cijfers. Tine Hollevoet is woordvoerster van de federale politie.

België: Vrouwen extra slachtoffer?

28/12/2011

Worden vrouwen het slachtoffer van de nieuwe regels over pensioenen? De Vrouwenraad meent van wel. Vrouwen werken vaker deeltijds en onderbreken vaak het werkleven om te zorgen voor hun gezin. Volgens de nieuwe regels zullen ook vrouwen 40 jaar moeten werken. Dit was tot nu toe 35 jaar. Vrouwen die een tijd niet werken, zullen dus heel lang moeten werken, of niet aan een volledige loopbaan raken. Ze hebben dan ook geen recht op een volledig pensioen.

België: Het land staakte

28/12/2011

Vorige donderdag lag een deel van het land stil. Er reden geen treinen en amper bussen of trams. We kregen geen post. Ook bij de overheid, in het onderwijs en in heel wat andere diensten legden mensen het werk neer. Ze zijn het niet eens met de plannen voor de pensioenen. De nieuwe regering wil dat mensen pas later met pensioen gaan.

De nieuwe regering had snel een plan klaar om de pensioenen te hervormen. De nieuwe wetten gelden vanaf januari 2012. Mensen kunnen met pensioen als ze 62 jaar zijn. Nu kunnen ze dat op hun 60 jaar. Mensen krijgen ook pas een volledig pensioen als ze 40 jaar gewerkt hebben. Het zou ook moeilijker worden om met brugpensioen te gaan. De strenge regels zorgen er ook voor dat veel mensen een laag pensioen zullen hebben. Terwijl die mensen wel hard werkten.

Boos

Veel mensen en ook de vakbonden zijn boos. Ze pikken het niet dat minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (zie foto) vooraf niet met hen overlegde. De minister maakte eerst de plannen definitief. Hij wilde pas later praten met de vakbonden en andere sociale partners.

Van Quickenborne

Van Quickenborne gaf toe dat hij in de toekomst beter wil overleggen met de sociale partners. Volgens de ministers zijn de hervormingen nodig. Hij wilde de nieuwe wetten klaar voor 2012, omdat er anders weer een jaar verloren was.

België: Eerste keer Child Alert

28/12/2011

De politie gebruikte vorige week voor het eerst een nieuw alarm, Child Alert. Met het alarm verwittigt de politie de hele bevolking als een persoon vermist is. Vorige week was de politie bezorgd om de verdwijning van Pierre-Alexandre. Deze jongen van negen jaar verdween met zijn moeder Christa Claus. Chauffeurs lazen de boodschap op borden langs de snelweg. Later kreeg de familie een bericht van moeder en zoon.

België: De staking had veel voorstanders, en ook veel tegenstanders.

28/12/2011

Zij zijn voor

Heel wat mensen vinden dat we echt moeten staken. "Iedereen moet solidair zijn", zeggen ze. Het is voor mensen die net met pensioen wilden, niet makkelijk om plots langer te moeten werken. Heel wat mensen vinden ook dat vooral de mensen met kleine inkomens moeten betalen. Bedrijven of mensen met erg hoge inkomens, zullen deze regels niet voelen.

Zij zijn tegen

Andere mensen zijn boos op de stakers. Zij wilden wel werken. Zonder trein of bus raakten ze niet waar ze moesten zijn. Deze mensen vinden dat iedereen moet bijdragen tijdens de crisis.

België: Proef met aangepaste maïs

28/12/2011

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) wil aangepaste maïs (ggo-maïs) testen in een veld in Wetteren. Het instituut wil weten of de oogst groter zal zijn dan met gewone maïs. Het VIB moet eerst toestemming krijgen van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Eerder dit jaar was er al een proef met ggo-aardappelen. Actievoerders van de Field Liberation Movement vernielden toen een deel van de planten. Zij vinden aangepaste groenten gevaarlijk.

België: "Klanten worden misleid"

28/12/2011

Winkels misleiden klanten tijdens de koopjes of solden. Dat beweert de vereniging Test-Aankoop. Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) onderzoekt de zaak.

In januari zijn het opnieuw solden in veel winkels. Mensen laten zich beter niet zomaar verleiden tot koopjes. Want soms worden ze misleid. Test-Aankoop Test-Aankoop onderzocht de koopjes van de voorbije zomer. Lagen de prijzen echt lager dan voordien? Test-Aankoop vergeleek de folders van allerlei soorten winkels in mei, juni en juli.

De meeste winkels van kleding en schoenen blijken eerlijk. Ze gaven echte kortingen. Dat was vaak niet zo in winkels van meubelen en elektrische toestellen. De prijzen bleven vaak dezelfde. Toch beweerden de winkels dat ze kortingen gaven. Minister van Economie Johan Vande Lanotte laat de zaak onderzoeken. Controleurs zullen bij winkels langsgaan. Winkels moeten hun prijzen voor de korting kunnen bewijzen. "Winkels mogen klanten niet misleiden met onjuiste informatie", liet de minister weten.

België: Nieuwe wet over pensioenen

28/12/2011

Vorige donderdag staakte het land. Veel mensen zijn het niet eens met de plannen voor de pensioenen. De regering keurde goed dat mensen pas op hun 62 jaar met pensioen kunnen. De discussie over de nieuwe plannen duurt voort.

De regering keurde net voor Kerstmis de nieuwe wet op de pensioenen goed. Dat gebeurde na een dag vol staking en na een debat van een hele nacht in de Kamer. De meerderheid van de partijen stemde voor de wet.

Volgens minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne zijn de hervormingen nodig. Daarom moesten de hervormingen nog dit jaar goedgekeurd raken. Volgens de ministers kan hij zo iedereen het recht op een pensioen garanderen. Veel mensen en ook de vakbonden zijn erg boos over de nieuwe wet.

België: Allochtonen vaker ziek

28/12/2011

Mensen met een andere afkomst in België vinden moeilijk de weg naar dokters. Ze zijn ook meer ziek dan de autochtone mensen. Een denkgroep zocht naar oplossingen voor het probleem.

Vele Turkse en Marokkaanse vrouwen hebben suikerziekte. Turkse en Marokkaanse mannen hebben meer psychische problemen dan Belgen. Mensen zonder papieren hebben vaker een depressie. Asielzoekers hebben 30 keer meer kans op de ziekte tuberculose.

Niet dezelfde behandeling

Volgens Ilse Derluyn krijgen sommige groepen moeilijker toegang tot de gezondheidszorg. Ilse Derluyn is onderzoekster aan de Universiteit Gent. Mensen met een andere afkomst krijgen vaak niet dezelfde behandeling als autochtone Belgen. Verplegers, dokters en psychologen denken dat de patiënten soms niet willen praten over hun ziekte. Patiënten met een andere afkomst krijgen ook niet altijd aangepaste voeding in het ziekenhuis.

Bemiddelaars

Er leven 194 nationaliteiten in ons land. De gezondheidszorg kan zich niet aanpassen aan iedereen. Bemiddelaars kunnen helpen. Ze leggen uit wat de dokter en de patiënt tegen elkaar zeggen. Ziekenhuizen in grote steden hebben veel van die bemiddelaars nodig. In kleinere ziekenhuizen is die hulp minder bekend.

België: Vliegen wordt duurder

28/12/2011

Reizen met het vliegtuig wordt vanaf 1 januari duurder. Dat komt door de nieuwe regels van de Europese Unie (EU). Door die regels moeten vliegtuigmaatschappijen meer taksen betalen. Brussels Airlines wil 20 miljoen euro voor een deel doorrekenen aan zijn klanten.

In 2008 beslisten de landen van de EU de uitstoot van de stof CO2 aan te pakken. Bedrijven die te veel uitstoten, moeten daarvoor betalen. Dat geldt ook voor vliegtuigmaatschappijen.

Rechten

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg behandelde de zaak na een Amerikaanse klacht. Vorige week keurde ze de regel goed. Dat is de start voor een CO2-taks voor vliegtuigmaatschappijen. Elk bedrijf krijgt gratis rechten om een bepaalde hoeveelheid CO2 uit te stoten. Wie meer uitstoot, betaalt daar extra voor. Maatschappijen mogen de rechten ook doorverkopen.

Extra kosten

De CO2-taks geldt voor alle maatschappijen die landen en opstijgen in Europa. De nieuwe regel zou de Europese maatschappijen alleen al 705 miljoen euro per jaar kosten. In 2012 zou Brussels Airlines 20 miljoen euro extra moeten betalen.

12 euro?

Brussels Airlines wil de taks vanaf januari voor een groot deel doorrekenen aan zijn klanten. Hoeveel zal de reiziger meer moeten betalen? Dat is nog niet bekend. Volgens de EU gaat een enkele vlucht tot 12 euro duurder worden. Sommige maatschappijen vrezen dat het meer wordt.

België: Politie vindt krokodillen

28/12/2011

De politie deed een vreemde ontdekking in Lapscheure in West-Vlaanderen. Het Duitse gerecht vroeg de aanhouding van Rolf D. Daarom doorzocht de politie zijn huis in Lapscheure. Daar vond de politie 11 levende krokodillen en een aligator. Ze hield de eigenaar aan. De man zegt dat hij de dieren een tijdje opving. Het gerecht denkt dat de man de krokodillen doorverkocht. De politie van Damme en Knokke-Heist zoekt nu een geschikte plaats om de dieren op te vangen.

België: Laatste keer Music for Life

28/12/2011

Vorige vrijdag sloot radiozender Studio Brussel de actie Music for Life (MFL) af. De radiozender zamelde geld in voor een goed doel. Er kwam ook kritiek op de actie.

Net als de vorige jaren organiseerden Studio Brussel en Rode Kruis Vlaanderen de actie MFL. Dit jaar zamelden ze geld in voor kinderen met diarree in arme landen. Met het geld wil het Rode Kruis waterputten en waterpompen bouwen in die landen. Volgens Studio Brussel komt er volgend jaar een andere actie in plaats van MFL.

Grote bedragen

Luisteraars konden hun favoriete platen aanvragen in ruil voor geld. In heel Vlaanderen organiseerden mensen ook acties om geld in te zamelen. De laatste dagen van de actie liepen grote bedragen binnen. Minister Kris Peeters schonk 300.000 euro aan de actie in naam van de Vlaamse regering. Zender VRT gaf bijna 14.000 euro.

Kritiek

Er was ook kritiek op de actie. Politicus Jurgen Verstrepen (LDD) waarschuwt dat Studio Brussel de vereniging Sabam zeker 134.000 euro moet betalen voor alle liedjes die de zender

draait tijdens de actie. Dat gebeurt terwijl veel Vlamingen veel geld geven aan de actie. Volgens specialiste Esther Duflo uit Frankrijk is het niet zeker dat de nieuwe waterputten met zuiver water zullen helpen. Dat zegt ze in een interview in de krant De Morgen.

Buitenland: Mauro mag toch blijven

28/12/2011

Mauro Manuel mag in Nederland blijven. De jonge Angolees was negen jaar toen hij alleen naar Nederland kwam. Hij woont al negen jaar bij zijn pleegouders in Nederlands Limburg. De minister voor Immigratie weigerde eerst zijn aanvraag om in het land te blijven. Veel Nederlanders waren het niet eens met die beslissing. Nu krijgt hij toch een visum. Dat is geldig tot 1 september 2012. Mauro kan mogelijk langer blijven als hij langer studeert.

Buitenland: Geweld duurt voort

28/12/2011

In Syrië kwamen vorige week zeker 200 mensen om bij geweld. De opstand tegen president al-Assad duurt voort. Ook in Egypte vielen doden bij nieuw protest.

De opstand in Syrië duurt al vele maanden. De tegenstanders van al-Assad vragen opnieuw hulp van de Verenigde Naties (VN) en de Arabische Liga. Bij de opstand kwamen al 5.000 mensen om. Vorige week omsingelden soldaten en agenten het stadje Kfar Oweid. Wie wilde ontsnappen, werd beschoten. Bij gevechten in het stadje vielen ongeveer 100 doden. Ook op andere plaatsen liet al-Assad burgers met geweld aanpakken. Op een week tijd stierven zeker 200 mensen bij de opstand. De Arabische Liga mag intussen waarnemers naar Syrië sturen.

In Egypte gingen negen provincies opnieuw stemmen. Het ging om de tweede ronde van de verkiezingen voor het parlement. Veel kiezers waren er niet. De week voor de verkiezingen waren er zware rellen. Daarbij kwamen 14 mensen om. Betogers blijven strijden tegen het leger. Dat zou te veel macht behouden in het nieuwe Egypte.

Buitenland: Opnieuw geweld in Irak

28/12/2011

Bij verschillende ontploffingen in Bagdad vielen meer dan 50 doden. Zeker 170 mensen raakten gewond. Het geweld in Irak lijkt toe te nemen nu de Amerikaanse soldaten vertrokken.

Vorige week waren er 11 aanslagen op verschillende plaatsen in Bagdad, de hoofdstad van Irak. De aanslagen gebeurden bijna tegelijk. De spanning tussen de soennieten en de sjiieten neemt toe. Dat zijn de twee grootste groepen van de bevolking in het land.

Politieke crisis

De sjiieten gaven het bevel om de soennitische politicus Tarek al-Hashemi op te pakken. Hashemi zou de opdracht gegeven hebben om mensen te vermoorden. De sjiitische eerste minister Nouri Al Maliki wil alle soennitische ministers vervangen door sjiieten.

Verzet tegen regering

Verschillende groepen verzetten zich tegen Al Maliki. De partij van al-Hashemi wil de regering van Al Maliki tegenwerken. Ze zal niet meer meewerken in het parlement. Volgens de soennieten is Al Maliki een dictator. Ze noemen hem erger dan Saddam Hoessein.

Spanning neemt toe

De spanning tussen de sjiitische en soennitische partijen neemt al een tijdje toe. De ministers van de soennitische partij zeggen dat ze altijd maar minder macht krijgen. Al Maliki zou alle macht naar zich toe trekken.

Buitenland: Joden vieren Chanoeka

28/12/2011

Vandaag, woensdag 28 december, eindigt Chanoeka, het 'feest van het licht'. Joodse gezinnen vieren de achtste en laatste dag van Chanoeka met familie.

Alle joden in de wereld vieren deze week Chanoeka. Het feest duurt acht dagen. Op Chanoeka herdenken de joden de inwijding van de tweede tempel in Jeruzalem, bijna 22 eeuwen geleden.

Geschenken

Het feest kreeg de afgelopen jaren weer meer aandacht bij de joden zelf. Vooral in de Verenigde Staten van Amerika (VS) is de invloed van Kerstmis groot. Geschenken geven, is in de VS nu een belangrijk deel van Chanoeka geworden. Ook in Europa, in Israël en in andere landen horen feest, lekker eten en cadeautjes bij Chanoeka, naast een bezoek aan de synagoge.

Kandelaar

Chanoeka is het 'feest van het licht'. Hierbij horen de kandelaars met negen kaarsen, de menora. De kaars in het midden dient om elke dag een kaars mee aan te steken. Op dag één van Chanoeka steken de gelovigen één kaars aan. De dag nadien volgt de tweede kaars. Tot ze op de laatste dag, vandaag, allemaal branden.

Buitenland: Nieuwe ploeg ministers in Spanje

28/12/2011

Spanje heeft een nieuwe eerste minister: Mariano Rajoy. Hij stelde ook de nieuwe regering samen. De conservatieve Rajoy en zijn Volkspartij (PP) was de grote winnaar van de verkiezingen op 20 november. Rajoy volgt Zapatero op. Deze socialist was premier van 2003 tot en met 2011. Ook Spanje zit in een crisis. Zo is 20 % van de bevolking werkloos en groeit de economie niet meer. De nieuwe regering wil reageren op deze situatie door extra te besparen.

Buitenland: Shell sluit olieveld na lek

28/12/2011

Het bedrijf Shell legde het werk stil op het olieveld Bonga in Nigeria. Er was een lek bij een leiding. Het olieveld ligt in zee op 120 kilometer voor de kust van Nigeria. Volgens Shell lekte minder dan zes miljoen liter met olie weg. Vorige week sloeg een leiding lek tussen het platform en een tanker met olie. Volgens Shell zijn er geen gewonden. Een rampenteam van Nigeria probeert het lek te dichten. Nigeria maakt de meeste olie in Afrika.

Buitenland: President Rusland wil hervormingen

28/12/2011

President Medvedev van Rusland wil de politiek in zijn land hervormen. Dat kondigde hij vorige week aan. De Russen zullen de gouverneurs opnieuw rechtstreeks kunnen kiezen. Nu duidde de regering die gouverneurs aan. Medvedev gaat daarmee in op enkele eisen van betogers. Die waren op straat gekomen na de verkiezingen voor het parlement op 4 december. Ze meenden dat er fraude gepleegd was. In maart kiezen de Russen een nieuwe president. Huidig eerste minister Vladimir Poetin wil graag opnieuw president worden. In de verkiezingen van 4 december verloor de partij van Poetin veel stemmen. Medvedev en Poetin horen tot de partij Verenigd Rusland.

Buitenland: In Congo legt Kabila eed af

28/12/2011

In Congo hebben de politie en het leger zeker 24 mensen gedood. Dat zegt de organisatie Human Rights Watch (HRW). Op 9 december won Joseph Kabila de verkiezingen. Er zou fraude gebeurd zijn. Zijn tegenhanger Etienne Tshisekedi riep zichzelf ook uit tot president. Kabila legde intussen de eed af. Vele mensen wilden betogen tegen Kabila. Toen schoten de politie en het leger op de betogers. Volgens HRW wil de Congolese regering alles doen om aan de macht te blijven.

In de kijker: Verslag van een jaar vol goede voornemens

28/12/2011

Je kent ze wel, mensen die zeggen dat je bij de start van een nieuw jaar 'goede voornemens' moet maken. Drie zware woorden: een – goed - voornemen. Daar ben ik dus tegen. Toch deden we vorig jaar mee. We, dat zijn acht vrienden en ik.

Het ging zo. We waren met negen vrienden samen en we vierden oudjaar. We begonnen op 31 december 2010 's namiddags. We wilden samen koken, samen drinken, samen naar een film kijken. Samen vuurwerk afsteken en samen vooral niet slapen. Dat laatste lukte goed. Tot we om vijf uur 's ochtends allemaal neerlagen.

Het voornemen

Mick, Tom en Lars in de zetel, Ewa en Susanna op de bank. Dries en Aïda lagen dicht bij elkaar en hadden enkel nog aandacht voor elkaar. Fanny lag niet, die sprong recht. Riep dat ze een geweldig idee had. We zouden allemaal een goed voornemen maken. Wij allemaal, alle negen. En binnen een jaar zouden we opnieuw samen oudjaar vieren, en elkaar vertellen of we het goede voornemen hadden volbracht.

Papiertjes

"Meer nog!" riep Fanny. En dat riep ze zo luid, dat we allemaal weer helemaal wakker waren. We zouden elk ons voornemen op een papiertje schrijven, nu meteen. Dat papiertje zouden we afgeven, in een gesloten doos. En op 31 december 2011 zouden we de doos openen. We zouden de papiertjes voorlezen. En dan vertellen of we echt gedaan hadden wat we ons voornamen.

We lachten allemaal. Sommigen een beetje zenuwachtig. Anderen vol goede moed, en nog een paar vol zelfspot. Fanny toverde papiertjes tevoorschijn. Niemand protesteerde. Ik vermoed dat we te veel gedronken hadden om nog te kunnen protesteren. Iedereen schreef iets op. De papiertjes stopten we in een blik bier.

Sommige sliepen in, anderen ruimden op en babbelden. We vroegen elkaar wat we op het papiertje schreven. Niemand zei het echt. En toen was het plots al middag. We haastten ons weg. Het nieuwe jaar in, naar familie of naar huis.

Ontslag

Welke wens had ik op mijn briefje gepend? Een stevige, vond ik zelf: "ontslag nemen op mijn job, en doen wat ik echt graag doe." Voor het eerste deel van het voornemen moest ik niet eens zelf iets doen. Eind januari riep mijn baas me bij haar en kreeg ik mijn ontslag. Nadien lag ik wekenlang elke ochtend lang in bed. Tot 11 uur, tot 12 uur, soms tot ver na de middag. En dat zonder me schuldig te voelen. Het tweede deel van mijn voornemen was moeilijker: "doen wat ik echt graag doe." Ik wist het immers niet. Tot ik op een ochtend vroeg wakker werd en het plots wist. Ik wilde met mijn handen werken. Daken maken. Muren plamuren. Kabels leggen. De rest van mijn jaar was meteen gevuld, geloof me.

31 december

En nu is het zover. Oudjaar, en we komen weer samen. We zijn er alle negen: ik, Dries en Aïda, Mick, Lars, Ewa, Susanna, Tom en Fanny. Tom heeft zijn nieuw lief bij. Sommigen hadden elkaar geregeld gezien, bij anderen was het een heel jaar geleden. Mick hadden we een heel jaar niet gezien, want die had plots een lange reis gemaakt.

De briefjes

Net als elk jaar, beginnen we samen te koken. Maar we voelen allemaal dat we wachten tot het blikje bier met onze voornemens op tafel komt. Zodra de soep op is, kunnen we ons niet meer inhouden. Fanny maakt het blik kapot. De briefjes rollen op tafel. Zo klinken de negen voornemens:

1 – een kind krijgen

2 – een reis rond de wereld maken

3 – mijn buren leren kennen

4 – een heel jaar geen nieuwe

kleren kopen

5 – groentjes leren kweken

6 – leren zwemmen, want dat kan

ik niet

7 – weer contact opnemen met

mijn vroegere beste vriendin,

die ik na een ruzie uit het oog

verloor

8 – ontslag nemen op mijn job,

en doen wat ik echt graag doe

9 – een lief vinden

Het kind

Wie wou een kind krijgen? Dat is niet zo moeilijk om te zien. Aïda loopt rond met een duidelijk zwangere buik. Dries legt er af en toe een voorzichtige hand op. Schreef Aïda dit briefje? Met rode wangen zegt ze 'ja'. Waarop Dries ontploft: "En je zei dat het een ongelukje was, maar eigenlijk heb je dit gepland?" Dit wordt een ruzie. Ook al zijn ze slim genoeg om even naar een andere ruimte te gaan, dit is niet echt zoals het hoort. Dit jaar geen verliefd paar dat samen op de bank de nacht doorbrengt …

Zwemmen

Wie wilde er de reis rond de wereld maken? Mick, die zes maanden lang op reis is geweest? "Nee", bekent Mick. "Maar ik heb wel leren zwemmen tijdens die reis. En dat was misschien wel het belangrijkste ooit." Blijkt dat Mick dat eigenlijk nooit gedurfd had, zwemmen. Maar ver weg, in een zee die zo mooi blauw was dat hij bijna begon te huilen van zo veel schoonheid, had Mick het wel gedurfd. Meer dan de reis had de stap van leren zwemmen hem veranderd. Een glunderende Mick. We vergeten er bijna de ruzie van Aïda en Dries door.

De buren

Wie wilde er zijn buren leren kennen? "Dat was Tom", proest zijn nieuw lief. Het lief, Hugo, was al een hele tijd de nieuwe buurman. Die Tom dus echt wel wilde leren kennen. En na de kennismaking kwam de vriendschap, en al snel de liefde.

De kleren

Een heel jaar geen nieuwe kleren kopen? Dat kon maar één iemand verzinnen. En inderdaad, het was Susanna. Zij glundert en meldt dat het voornemen volledig gelukt is. Meer zelfs, ze gaat ermee verder! Wat een fijn idee, om te shoppen in winkels met tweedehandskleren. En wat een bevrijding om niet langer zo vaak te gaan winkelen. En of we wilden weten hoe weinig geld Susanna dit jaar uitgaf aan kleren? Susanna komt met een nieuw

voornemen: met dat gespaarde geld een grote reis maken.

De groentjes

Susanna is vol van haar ontdekking. We proberen haar te stoppen en kijken gniffelend rond: wie leerde groentjes kweken? Onze gastheer Lars zit trots aan tafel: "Die toastjes met kaas en veldsla al geproefd? Of die toastjes met beleg van courgette? Uit mijn eigen tuin. En wat vond je van de soep?" Waarna Fanny mompelt dat ze nooit had gedacht dat net Lars de tijd zou nemen om groentjes te kweken. Misschien is dat niet de juiste opmerking, want Lars babbelt verder over hoe fijn het is om 's ochtends op te staan en in de tuin te spitten en …. Nu begint Fanny te gillen: "Genoeg! Genoeg! Ik wil niets meer horen."

De vriendin

Hadden we geweten wat "weer contact opnemen met mijn vroegere beste vriendin" zou opleveren, dan hadden we met veel plezier verder geluisterd naar Lars. Ewa heeft wel degelijk haar vroegere beste vriendin opgespoord. Met haar bleek het niet echt goed te gaan. Ze zat in een psychiatrische kliniek en ze was boos op de hele wereld. De vele therapieën hadden niet geholpen, pillen evenmin. Wel was ze nog net als vroeger: heel snel boos, ook op Ewa. Ewa had de vriendin verteld dat ze altijd was blijven denken aan de vriendschap. En hoe jammer ze het vond dat door een kleine ruzie het contact verloren ging. Waarna de vriendin brulde dat het echt niet zo'n kleine ruzie was. Dat Ewa beter nooit op bezoek was gekomen. Ewa barst in tranen uit als ze het vertelt. Het was zo droef geweest om de vriendin terug te zien en te merken dat begrip zo moeilijk is.

We overtuigen Ewa dat het een goed plan was om haar vriendin te bezoeken. Nu weet ze dat sommige mensen het altijd moeilijk hebben. Ewa is het ermee eens. Hardop twijfelt ze om opnieuw op bezoek te gaan. Dat proberen we haar uit het hoofd te praten.

De liefde

Twee briefjes blijven nog over. Fanny schuifelt op haar stoel. Heeft ze ontslag genomen? Of een lief gezocht? Tijd voor romantiek. Hij is de liefste die Fanny ooit heeft ontmoet.

Hij woont wel enkele honderden kilometers ver, hoog boven Aberdeen in Schotland. En, meer dan klassiek, ze heeft hem ontmoet op een internationale vergadering voor het werk. De vonk was meteen overgeslagen. Ze zien elkaar elke twee weken. Mailen elke dag, praten elke dag via internet. Natuurlijk krijgt Fanny heel wat vragen over haar toekomst. Ze moet er eens mee lachen en wijst naar de papiertjes op tafel: "Keuze genoeg! Een kind krijgen, een lange reis maken, ontslag nemen en naar daar verhuizen."

Ontslag

En het ontslag? Ja, dat ben ik, moet ik nu wel toegeven. Ik vertel dat ik nu elke dag in de weer ben. Hoe geweldig ik het vind om niet meer elke dag achter de pc te zitten en … Plots hou ik mijn mond. Ik besef dat ik net als de anderen helemaal vol ben van het afgelopen jaar. Ook al heb ik mijn voornemen niet eens uitgevoerd, want mijn baas was mij voor. Ik kijk met een beetje meer respect naar Lars met zijn groentjes en Susanna die een heel jaar

geen nieuwe kleren heeft gekocht. Ja, ook mijn leven is meer dan geweldig geweest, het vorige jaar.

De reis

Nu is ook duidelijk wie er een wereldreis had willen maken: Dries, die nu mee zwanger is met Aïda. We kijken hen vol verwachting aan als ze weer binnenkomen. Is de baby gemaakt op een verre reis? Dries kijkt meteen weer somber. De reis ging niet door. Er kwam een zwangere buik tussen. Aïda voelde zich te ziek. Tom probeert: "Waarom gaan jullie volgend jaar niet met drie op reis? Dat moet geweldig zijn, met een kleine baby." Waarop Aïda weer begint te huilen en de anderen twijfelen tussen lachen of vol medelijden kijken.

Briefjes

"Hé," zegt Fanny. "Wat denken jullie van dit idee? We steken de briefjes weer in een doos. Volgend jaar zien we wie welk voornemen heeft waargemaakt. Met deze briefjes kunnen we blijkbaar nog erg lang door." Dries lacht groen, Mick plant luidop dat hij nu wel ontslag wil nemen. Susanna wil op reis. En ik? Dat vertel ik volgend jaar.

Samenleving: Zachte knuffels

28/12/2011

Zelf spullen maken, is in. Dus ook hier geven we graag nog een tip mee. Je hebt in je kleerkast beslist kleren hangen die je al lang niet meer droeg. Mooi! Kasten opruimen, geeft altijd een goed gevoel. Zo kan je met minder kleren het nieuwe jaar in.

Van die kleren kan je enkele knuffels maken. Liefst met een naaimachine. Heb je dat niet? Vraag het even aan de buren. Fijn om mensen te leren kennen! Of je kan gewoon naaien. Met een stevige naald en draad, lukt dat best.

Hoe maak je een knuffel?

• Teken een groot lijf op papier.

• Knip het lijf uit het papier en speld het op een stuk kleding.

• Knip het lijf uit op de stof.

• Doe dat opnieuw op een tweede stuk stof. Nu heb je twee kanten.

• Stik met de naaimachine de stukken lijf aan elkaar. Of naai ze aan elkaar.

• Laat een stukje open en vul je knuffel. Dit kan je doen met lijnzaad, zoals ze

voorstellen in het boek. Je kan ook oude lappen gebruiken, of mousse uit een

oud kussen.

• Zit je lijf vol? Dan kan je alles dichtnaaien.

• Nu wordt het echt leuk! Knip oren en ogen, een mond of gewoon heel

wat lintjes uit lappen. Naai ze goed vast. De nieuwe eigenaar van je knuffel

zuigt graag aan al die kleine stukjes, of steekt ze graag in de mond. Laat je

dus helemaal gaan. Hoe meer lapjes je op het lijf naait, hoe unieker

de knuffel.

Wat vindt Wablieft ervan?

Heb je nog nooit genaaid? Je kan toch zalige knuffels maken. We prikten een paar keer met een naald in onze vinger. Maar dat waren we meteen vergeten toen we het resultaat zagen. Wow! Een knuffel! Een die ik zelf maakte! Meteen heb je ook een origineel geschenk voor de volgende baby die geboren wordt. Zorg dan wel dat de knopen heel goed vastzitten! Want baby's krijgen ze sneller los dan jij denkt.

Samenleving: Op avontuur in huis

28/12/2011

Kerstvakantie. De kinderen zijn thuis. De dagen zijn kort en vol donkere uren. Dan heb je vooral zin om thuis te blijven. Vaak zijn dit de gezelligste momenten: met een tas thee in de zetel een boek lezen. Met z'n allen naar een film kijken, of een spel spelen.

Maar laten we eerlijk zijn: soms zijn de ideeën op. Bij twee mama's, Karen Van Gulik en Celesta Daniëls, was het geld op. Gelukkig hadden ze wel veel ideeën. Zij zochten en vonden erg leuke dingen om te doen in huis, met spullen die je al hebt. In hun boek 'Alles uit de kast' nemen de auteurs je mee op avontuur in huis. Wablieft koos drie thema's uit en begon te knutselen.

Sokken

Iedereen die al een tijdje de was doet, weet dat het gebeurt. Plots heb je van enkele sokken nog maar één exemplaar. In 'Alles uit de kast' zie je wat je nog allemaal kan doen met zulke 'eenzame sokken'.

Tip 1: Met een schaar knip je de sok in ringen. Met twee ringen maak je een lus.

Met veel lussen kan je echt alles maken: een springtouw, een sjaal …

Tip 2: Als je écht al jaren eenzame sokken spaart, kan je zelf een gordijn maken

van allerlei lange slierten ringen van sokken naast elkaar.

Wat vindt Wablieft ervan?

Dat is echt een heel fijn idee. En weer een reden

om eenzame sokken een hele tijd bij te houden. Snel weggooien? Dat doen we niet meer!

Samenleving: Drummen op blikken dozen

28/12/2011

Een garage of een kelder is niet de warmste plek in de winter. Een hok in de tuin ook niet. En toch! Wie kinderen heeft, weet dat ze daar erg graag spelen. Ook jongeren snuisteren graag in de kasten. Wat zoeken ze toch, tussen de vijzen, de hamer en de boormachine? Help hen om goed te zoeken. In 'Alles uit de kast' staat een idee om kinderen in de garage wat langer bezig te houden: een drumstel bouwen!

Wat heb je nodig?

• oude verfblikken, of een ton waspoeder

• houten staven

• veel plakband om alles aan elkaar te kleven

Extra tip: graaf in je kast met cd's, of met oude platen. Of zoek liedjes op je iPod of op Youtube. Laat de jongeren de toon slaan. De anderen kunnen dansen. Pret verzekerd!

Wat vindt Wablieft ervan?

Heerlijk knutselen is dit! Laten we eerlijk zijn: ook het resultaat laat je het best staan in de garage of in de kelder. Want lawaai maakt het echt.

Sport: Enkele weetjes

28/12/2011

• Wedstrijden skispringen voor vrouwen bestaan nog maar sinds 1998. Het

eerste WK voor vrouwen vond plaats in 2009.

• Het wereldrecord skispringen ging op korte tijd

vlot omhoog. De Noor Johan Remen Evensen

(zie foto) sprong in 2011 al 246,5 meter ver.

• De Brit Eddie Edwards werd een ster op de

Olympische Spelen van 1988. Zijn bijnaam

was 'the eagle' of 'de arend'. Met zijn

vreemde sprongen werd hij in

elke wedstrijd laatste.

Sport: Hoog in de lucht op latten

28/12/2011

De fans van wintersport en van stunts genieten nog volop tot eind volgende week. In de Alpen vindt het Vierschansentoernooi plaats. Voor deze sport doet een beetje gek zijn geen kwaad. Skispringers zijn topdurvers.

Schansspringen of skispringen lijkt heel eenvoudig. Deelnemers glijden op ski's van een schans. Door hun snelheid springen ze de lucht in. Vele meters verder komen ze weer neer.

Noorwegen

De sport zou ontstaan zijn in de streek Telemark in Noorwegen in Noord-Europa. Daar is sneeuw zelden een probleem. Jonge boeren sprongen er op hun ski's van daken of over stapels hout. Olaf Rye pakte in 1808 het eerste record. Hij sprong op latten 9,5 meter ver.

Holmenkonnen

De eerste wedstrijd vond ook plaats in Noorwegen in 1862. Vanaf 1879 sprongen skiërs niet meer van hindernissen in de natuur. De Noorse hoofdstad Oslo kreeg toen zijn eerste grote schans. Die kreeg wat later een vaste plaats aan de helling Holmenkonnen.

Uitbreiden

De sport kreeg veel fans. Van Noorwegen verspreidde het skispringen zich naar Zweden en Finland. Later kwamen daar Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland bij. Nog later volgden Tsjechië, Polen, Rusland en zelfs Japan.

Sport: De regels

28/12/2011

Elke sport heeft regels. Dat is bij schansspringen niet anders. Afstand en stijl zijn belangrijk.

Er zijn kleine, grote en heel grote schansen in de wereld. Dat heeft te maken met hun K-punt. Dat punt moeten goede springers kunnen bereiken.

De K-graad

K heeft te maken met lengte en graad van de helling. Bij kleine schansen ligt de K-waarde tot 100 meter ver. Bij de grote schansen gaat dat tot 130 meter. De heel grote waarden vind je maar bij vijf schansen in de hele wereld. K kan er 185 meter ver zijn. Dat zijn schansen om te skivliegen en records te springen.

Punten

Springers in wedstrijden krijgen 60 (of 120 punten) als ze het punt K bereiken. Ze winnen of verliezen 1,8 punt per meter meer of minder. Ze krijgen echter ook punten voor hun stijl. Een jury geeft daarvoor tot 20 punten.

In stijl

Springen van een schans gebeurt in stijl. Springen doe je met de armen naast het lichaam. De ski's hou je in de V-vorm. Ze staan breed open naar voor. Door de V-vorm zweeft de springer beter. Springers buigen hun hun lichaam ver voorover, om zo ver mogelijk te springen. De landing moet ook volgens de regels. De ski's horen nu opnieuw mooi naast elkaar. En helemaal op het einde hoort een buiging op één been.

Weetjes: Witse is ereburger

28/12/2011

Acteur Hubert Damen is sinds vorige week ereburger van de stad Halle bij Brussel. De stad wil Damen zo bedanken voor zijn hoofdrol als speurder in de tv-serie 'Witse'. De serie speelt in Halle. Witse maakte Halle bekend, vindt de stad. Dit najaar zendt één de laatste reeks uit. Fans van Damen hoeven niet te treuren. Volgend jaar kan je hem zien in de film 'Convicted to Life'. Daarin speelt hij samen met bekende buitenlandse acteurs als Gérard Depardieu en Harvey Keitel.

Weetjes: 'Stoeproken' is woord van het jaar

28/12/2011

'Stoeproken' is het woord van het jaar 2011. Het gaat over mensen die buiten op de stoep een sigaret roken. In cafés en openbare gebouwen mag je immers niet meer roken. Deze wet lokte heel wat reactie uit en dus ook een nieuw woord. Op de tweede plaats kwam 'frietrevolutie'. Nummer drie was 'heen-en–weer-kind'. De winnaar komt in de digitale versie van het woordenboek Van Dale te staan. Benieuwd of het woord zal blijven bestaan.

Weetjes: Revolutie in beeld

28/12/2011

2011 werd het jaar van de opstanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Die opstanden begonnen een jaar geleden in Tunesië. Een jonge Tunesiër stak zichzelf in brand. Hij zag geen uitweg meer uit de armoede. De weken nadien kwamen de Tunesiërs op straat. Ze protesteerden tegen hun leider Ben Ali. Die stapte uiteindelijk op. In Egypte, Syrië, Bahrein en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kwamen de mensen ook in opstand. In Tunesië staat nu dit standbeeld. Hiermee willen de Tunesiërs de jongeman herdenken die een revolutie op gang bracht.

Weetjes: Wie heeft de omgekeerde maten?

28/12/2011

Gustaaf Rommes heeft twee verschillende maten van schoenen. Links draagt hij maat 39 en rechts maat 45. De man van 63 is op zoek naar hulp. Wie heeft de omgekeerde maten? Nu moet Gustaaf altijd twee paar schoenen kopen. Dat kost veel geld. Als hij iemand vindt met rechts maat 39 en links maat 45, dan kunnen ze ruilen. Hopelijk vindt hij iemand met dezelfde smaak. Wie Gustaaf wil helpen, kan hem een mail sturen: gustaaf.rommes@telenet.be.

Weetjes: Lief aapje

28/12/2011

Dit aapje leeft in de zoo van Maagdenburg in Duitsland. Het werd geboren op 10 december. Even leek het diertje voor het ongeluk geboren. Het woog amper 286 gram. En zijn moeder verstootte hem. Sindsdien voedt zijn verzorgster hem met de fles. Hij draagt ook een pamper. Het aapje heeft al veel fans. Ze zijn allemaal vertederd door zijn lief kopje.

Weetjes: Britney Spears trouwt opnieuw

28/12/2011

De Amerikaanse zangeres Britney Spears gaat trouwen ... voor de derde keer. Ze is verloofd met de vroegere agent Jason Trawick. De twee zijn sinds 2009 een koppel. De zangeres maakte het nieuws zelf bekend op Twitter. Eerder was Britney Spears al getrouwd met haar jeugdvriend Jason Alexander en met danser Kevin Federline. Met die laatste heeft de popster twee zonen.

 

 

Tip: Tips van Wablieft

28/12/2011

Ilona Plichart: Mijn tip? Zet de tv en de radio af en neem een gezelschapsspel uit de kast. Eentje dat lekker lang duurt, zoals Monopoly of Kolonisten of een andere klassieker. Spoel 2011 weg met een lekker lang spel. Of je nu wint of verliest: maakt niet uit, volgende week is er een nieuw jaar, met alle kansen om er iets van te maken!

Farida Barki: Ik wil vooral niet te veel eten tijdens de kerstvakantie. Eén avond geniet je van lekker eten, bijpraten met familie en vrienden ... De volgende dag ben je ziek omdat je te veel gegeten hebt. Jammer! Daarom deze tip: genoeg is genoeg, hoe lekker het er ook uitziet. De restjes kan je de volgende dag opwarmen of verwerken in een ander gerecht. Minstens even lekker!

Karina Tuerlinckx: Mijn zoon houdt de twee andere kinderen en ook mezelf altijd bezig. Hij opent een winkel in huis, en wij moeten komen kopen. En snel, want overal hangt hij bordjes met "kom nu kopen, want straks is de winkel gesloten". Dan weer tovert hij zijn bed om tot een theater en wij zijn het publiek. Mijn zoon trekt ons telkens mee in een andere rol. Dat is echt een goed idee: word eens een dag of een paar uur iemand anders. Clown of agent, acteur of chauffeur.

Kevin Verboven: Druk druk druk! Dat is de periode rond de feestdagen vaak. Eén ding mag je zeker niet vergeten: jezelf eens goed verwennen! Trakteer jezelf op iets lekkers. Een pak frietjes of een etentje op restaurant. Schrijf dat boek dat je al jaren probeert af te krijgen. Slaap lekker uit of lig uren te weken in een warm bad. Wat je maar wil. Het is je eigen cadeautje aan jezelf!

Michel Helaers: Met de feesten en de kou buiten zit je deze dagen vaak binnenshuis. Word jij daar ook niet een beetje murw van? Mijn tip is eenvoudig. Laat die dikke jas, laarzen en muts of oorwarmers niet rusten. Ga buiten! Ga wandelen, samen, met de hond, met kinderen, met vrienden… Maak je hoofd leeg en je maag hongerig. Eens weer binnen, wordt het des te leuker. Verse pannenkoeken, warme chocolademelk of een sterker drankje maken het feest af.

Ruud Meert: Kinderen vervelen zich vaak tijdens de vakantie. Of ze zitten de hele dag voor tv. Toch zijn er veel leuke dingen die ze kunnen doen. Koekjes, cake of taart bakken, bijvoorbeeld. Aan de slag met bloem, boter en eieren. Het is heel leuk en echt niet moeilijk. Kinderen vinden het erg leuk. Bovendien zijn hun baksels een heerlijk en origineel dessert voor de feestdagen. Bakken maar!

Winke Brits: Maak het gezellig thuis! Doof de lichten en steek kaarsen aan. Zet je telefoon voor een dagje uit. Gooi alle kussens en dekens op een grote stapel. Zo zit je goed voor een dagje hangen met het hele gezin. Ken je alle kerstliedjes nog? Oefenen maar. Natuurlijk kan een goed kussengevecht hier niet ontbreken. Pas wel op voor die kaarsjes …